szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Erzsébet gyerekkori becenevét adták a lányuknak, de nem egyeztettek a név tulajdonosával.

A BBC információi szerint Harry herceg és Meghan Markle nem szólt előre Erzsébet királynőnek, hogy az uralkodó gyerekkori becenevét kívánja adni a június elején megszületett lányának. A kislány a Lilibet „Lili” Diana Windsor-Mountbatten nevet kapta.

A házaspár és a brit királyi család közötti viszony meglehetősen feszült volt az elmúlt hónapokban. Harryék még a lányuk születése előtt több kritikát is megfogalmaztak a nyilvánosság előtt a királyi családdal szemben – többek között rasszizmussal vádolták a saját rokonaikat. Annak ellenére, hogy Harry többször beszélt az apjával való viszony nehézségeiről, mindig hangsúlyozta, hogy a királynővel – a nagymamájával – jó a viszonya, és rendszeresen videotelefonálnak egymással.

A Lilibet a királynő számára nagyon személyes név. Még egészen kicsi korában ragadt Erzsébetre, aki nem tudta rendesen kimondani a nevét – Elizabeth –, a próbálkozásaiból pedig összeállt a Lilibet. Először az apja, V. György király becézte így, a név aztán később ráragadt. A férje, Fülöp herceg is így szólította. Pontosabban a haláláig ő volt az egyetlen, aki még így szólította.

A királynő Lilibetként írta alá a koszorút is, amely Fülöp herceg koporsóján volt a férje temetésén.

A 11. dédunokája megszületése után az volt a feltételezés, hogy a névadásról előre egyeztettek vele, de a BBC udvari forrása ezt most cáfolta.

Mit kell tudni Harry és Meghan Markle lányának a nevéről?

A házaspár semmit sem bízott a véletlenre, amikor nevet keresett a második gyereknek.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!