szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az „élő polip" tradicionális dél-koreai fogás, már többször okozott balesetet, mivel a polip ugyan levágva kerül a tányérra, azonban az idegek még működnek, így mozognak a csápdarabok a tányéron.

Szívrohamot kapott egy 82 éves dél-koreai férfi, miután fulladozni kezdett egy darab „élő poliptól”, vagyis a szan-nakdzsitól, amely egy frissen levágott és még tekergő csápokból álló helyi étel, írja a CNN.

Miután a férfinek megállt a szíve, a helyszínre érkezett mentők megpróbálták újraéleszteni, de azt már nem közölte a hatóságok, sikerült-e megmenteni az életét.

A szan-nakdzsi tradicionális étel, egy kis polip, amelyet nyersen szeletelnek és tálalnak fel. Gyakran fogyasztják Dél-Korea tengerparti területein vagy a tenger gyümölcseit áruló piacokon. Bár az étel neve élő polipot jelent, kissé félrevezető, ugyanis a polipot tálalás előtt megölik, és csak a csápjait darabolják fel.

A tálalás azonban közvetlenül a szeletelés után történik és annyira friss, hogy a csápok idegei még aktívak, így a polip élőnek tűnik, mozog a tényáron. Szezámolajjal, szezámmaggal és néha gyömbérrel tálalják, rágós állagú.

Az étellel kapcsolatos fiaskók már korábban is foglalkoztatták a sajtót, a helyi média több olyan esetről is beszámolt, amikor a fogyasztók megfulladtak az élő poliptól. A leghírhedtebb történet ezek közül, mikor egy dél-koreai férfi 2012-ben életfogytiglani börtönbüntetést kapott, mert állítólag megölte barátnőjét, amiről azt állította egy „szan-nakdzsi-baleset” volt.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!