Meghalt az ember, aki híressé tette az avokádós pirítóst

Bill Granger séf 54 éves volt.

  • hvg.hu hvg.hu
Meghalt az ember, aki híressé tette az avokádós pirítóst

A melbourne-i születésű Bill Granger autodidakta módon lett szakács, majd világszerte ünnepelt séf és gasztroszerző. 54 éves korában egy londoni kórházban halt meg karácsony napján. „Úgy fognak rá emlékezni, mint a »reggeli királyára«, aki a szerény ételeket is különlegessé tette” – írták a halálhíre mellett az Instagramon.

Halálának okát a családja nem hozta nyilvánosságra, ausztrál sajtóértesülések szerint rákban szenvedett, több hónappal ezelőtt diagnosztizálták a betegséggel.

Bill Granger 30 éves karrierje során 14 szakácskönyvet adott ki, több televíziós főzőműsort készített, több mint egy tucat éttermet nyitott világszerte. A rajongói között olyan hírességek voltak, mint Hugh Jackman ausztrál színész vagy a gasztrobirodalmat felépítő Jamie Oliver és Nigella Lawson.

Granger 1993-ban, mindössze 23 évesen nyitotta meg első éttermét Sydneyben. A Bills nevű sarki kávézó olyan egyszerű fogásokról vált híressé, mint aztán a világhódító útra induló avokádós pirítós.

Granger turizmus és vendéglátás terén végzett tevékenységéért januárban megkapta szülőhazája egyik legmagasabb kitüntetését, az Ausztrália Rendjét.

Valter Attila: Olyan versenynap nincs, hogy nem fáj

Valter Attila: Olyan versenynap nincs, hogy nem fáj

„A bukásoktól, brutális sérülésektől való félelem folyamatosan bennem van” – meséli Valter Attila országútikerékpár-versenyző a Penge podcast legújabb adásában, ahol arról is beszélget Szilágyi Áronnal és Kenyeres Andrással, hogy milyen gondolatok futnak át az agyán egy esés után, mekkora nyomást jelentett számára a 2021-es berobbanása, és milyen hatással vannak rá a kommentek.