szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gino Sorbillo szerint sokan úgy mondanak véleményt bizonyos ételekről, így például az inkriminált ananászos pizzáról is, hogy soha nem kóstolták, csak az előítélet beszél belőlük. Ezt próbálja megváltoztatni a saját receptjével, amiben nyoma sincs paradicsomos szósznak, cserébe háromféle füstölt sajtot és karamellizált ananászt használ feltétnek.

Talán nem mondunk nagyot azzal, hogy Olaszországban ananászos pizzát enni hagyományosan felér egy inzultussal, habár az utóbbi időben a modern idők szelei mintha ezt is kezdenék megváltoztatni. Egy ismert nápolyi pizzamester, Gino Sorbillo a maga részéről már rehabilitálta is ezt a vitatott fogást azzal, hogy felvette az étterme kínálatába Margherita con Ananas néven.

A pizzafővárosnak számító Nápolyban, a Via dei Tribunalin árult pizza hét euróba kerül. Sorbillo nem egészen úgy találta ki a receptet, ahogy általában az ananászos pizzát ismerjük, ennek a fajtának ugyanis nem paradicsomos szósz az alapja, hanem fehér, háromféle sajt van rajta, az ananászt pedig kétszer is megsütik, hogy jól megkaramellizálódjon.

Sorbillo a CNN-nek beszélt az ötletről és a motivációjáról: azt mondta, hogy küzdeni akar az előítéletekkel, amik bizonyos ételeket és hozzávalókat sújtanak. Szerinte sokan csak mások véleménye és nem a saját tapasztalatuk alapján döntenek, követve a tömeget, de ő pont ezt akarja megváltoztatni. Persze tisztában van azzal is, hogy az emberek hajlamosak a bizalmatlanságra a korábban nem ismert, nem kóstolt dolgokkal szemben.

 

A recept különlegessége, hogy az ananászt elősütik, majd miután kihűlt, füstölt provolonét szórnak rá, kiegészítve extra szűz olívaolajjal és friss bazsalikommal. A pizza ezután a fatüzelésű kemencében sül, onnan kivéve pedig még füstölt kecske- és bivalysajt-forgácsokkal is megszórják. A pizzamester szerint ettől lesz igazán ízletes. Ő úgy van vele, hogy a pizzára tett ananász nem más, mint egy "kalandosabb" feltét, és emlékeztetett: régebben sonka vagy rukkola sem került a pizzákra, míg most már teljesen bevettnek számítanak, sőt nagy kedvencek. Egy dolog volt, amiben markánsan meghúzta a határt, mégpedig abban, hogy elfelejti a paradicsomos alapot, mert az ütné a savasságával az ananászt.

Azt, hogy Sorbillo mekkora kockázatot vállalt, jól mutatja a megosztó fogadtatás: miután közösségi oldalán bemutatta az újdonságot, kapott hideget-meleget, és még az országos tévécsatornákon is téma volt. Aki azonban elég nyitott volt arra, hogy megkóstolja, annak ízlett, mondta. Azt is elárulta, hogy a pizza már hetekkel azelőtt kapható volt az éttermében, hogy szélesebb nyilvánosságot kapott volna, és sokan rendeltek belőlek, köztük nápolyiak is.

Sorbillónak világszerte 21 pizzázója van, a nápolyi központon kívül például Miamiban, Tokióban és Ibizán is. Ezeken a helyeken valószínűleg nem lesz ekkora polemizálás az ananászos változat körül, a pizzamester ugyanakkor biztos abban, hogy rövidesen más nápolyi éttermek kínálatára is felkerül ez a fogás.

Ananászos pizzát egyébként már magyarok is készítettek Olaszországban, ahol mások mellett Szabi, a pék és csapata is megmérette magát a tavalyi pármai pizzavilágbajnokságon. Fiatal kollégája, Kotsis Benjámin kombuchával erjesztett ananászból készítette a feltétet, magyar mangalicasonkával és San Marzano-paradicsomból készült kaviárral kiegészítve.

Szabi, a pék a pizza-világbajnokságon: Van keresnivalónk Olaszországban

A pármai megmérettetésre a világ számos országából érkeztek résztvevők. Szabadfi Szabolcs már ötödjére indul a bajnokságon; még a helyszínen mesélt arról, milyen ínyencségeket készített kollégáival, és azt is mondta, hogy az összes magyar versenyző büszke lehet a pizzájára.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!