szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Michelin-csillagos Palágyi Eszternek nemcsak a magyarországi gasztronómiáról, hanem az egészségügyről is lesújtó véleménye van. A WMN-nek adott interjúban mesélt a távozása okairól és a további terveiről.

Öt évvel ezelőtt műtötték gerincdaganattal, most pedig kiújult a betegsége, amiért a mérgező környezetet és a magyarországi állapotokat teszi felelőssé Palágyi Eszter, aki kemény interjúban beszélt a WMN-nek a költözése előtt arról, hogy Magyarország nagyon sok mindent elvett tőle, a vendéglátóipar pedig amúgy is ezer sebből vérzik, és még jobban kivéreztetik. „Ez lelkileg megbetegíti az embert, aminek aztán fizikai tünetei is lesznek” – utalt a betegségére.

Az év séfjének is megválasztott Palágyi Eszter úgy látja, itthon tönkrevágták a vendéglátóipari szakmát, ő maga pedig szinte csak külföldön tapasztalta meg a tiszteletet és a megbecsülést. Most, mint mondta, egy olyan projektben fog dolgozni, ahol „szerencsére senki nem tud utánam nyúlni”. Egy rengeteg hotellel és gasztronómiai egységgel rendelkező világcégnél lesz shadow séf, azaz fejlesztő és kreatív szakember. „Ők kerestek meg engem. Az én nevem kint többet ér, mint itthon, ott ismert és elismert szakember vagyok” – magyarázta.

Palágyi Eszter szerint ma Magyarországon olyan emberek vannak a vendéglátásban, „akiknek fogalmuk sincs a dolgokról, nem értenek hozzá. Aki pedig más pozícióban van, és ért hozzá, az meg van félemlítve. (…) Nagyon szomorú, hogy sok beszállító és sok vendéglátóhely egy bizonyos kör tulajdonában van, ráadásul veszteségesen működik, és ezt sajnos nem ők fizetik ki, hanem más bevételi forrásokból finanszírozzák a mínuszokat. (…) Történelmi örökségeket, neveket tesznek tönkre vele és járatnak le. Ez Magyarországon egyedülálló. Nem tudok más olyan országot Európában, ahol ennyire korrupt lenne a gasztronómia”. Mint fogalmazott:

Itt mindent szabad, de csak egy bizonyos körnek.

A betegsége miatt az egészségügyről alkotott lesújtó véleményéről is beszélt: „A hideg kiráz, hogy naponta hány olyan emberrel találkozom, akik hasonlóan kilátástalan helyzetbe kerültek. Az olló rohamsebességgel nyílik szét, a középréteg megszűnt, akinek van is pénze ételre, az sem tud jól étkezni, egyre több beteg ember lesz. Közben pedig nincs elég orvos. Én tb-alapon kezdtem el a gyógyulásom, ám nem jutottam vele sehova. De már magánba sem jut be az ember, annyira le vannak az orvosok terhelve, nincs szakember, aki pedig van, annak ideje nincs. Arról nem is beszélve, hogy ki tudja ezt megfizetni?”.

A Michelin-csillagos séf azt mondta, most azért megy külföldre, hogy a lelkét helyre rakja, és szakmailag is visszataláljon magához. „Tudom, hogy ha lelkileg jól vagyok, akkor testileg is jól leszek.” „Egyre nagyobb az a réteg, akinek el kell innen menni. És még a saját országunk is azt mondja erre, hogy menjünk, ott az ajtó. Pedig akár büszke is lehetne ránk” – tette hozzá.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!