Az idei Ország Tortája a mákos tészta emlékét idézi meg
Kovács Alfréd váci cukrász az általa megalkotott Mákvirág fantázianevű tortába gyerekkorának meghatározó ízeit csempészte bele, a mák mellett van benne ribizli, fehércsokoládé-krém és fekete szezámmag is.
Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „Mákvirág” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet – közölte a Magyar Cukrász Ipartestület. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.
Az ipartestület idén tizennyolcadik alkalommal, augusztus 20-a apropóján hirdette meg a versenyt, ami az Ágazati Értéktárba nemzeti értékként is bekerült. Minden évben olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült tortákat várnak, amelyek „szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat” tartalmaznak.
Az idei pályázatot a „Szuperélelmiszer” témakörben írták ki, indoklásuk szerint azért, hogy „a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra” hívják fel a figyelmet. Olyan új, kreatív torták nevezését várták, amik jellegzetes, meghatározó ízeit az alábbi alapanyagkosarakban felsorolt, hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják, és amikből minimum kettő alapanyagot fel kellett használni:
- bogyós gyümölcsök: áfonya, fekete ribizli, csipkebogyó, szeder,
- gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
- zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
- olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.
Felhasználásra javasolt alapanyagok voltak továbbá: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kék szőlő, étcsokoládé, zab. Továbbra is elvárás volt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket vagy egyéb tésztarétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat tradíciói újra megjelenjenek.
A győztest háromkörös zsűrizési folyamatban választották ki. Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza arról beszélt, hogy számára a tortája
a mákos tészta emlékét, a kertben leszakított fekete ribizlit és a friss süteménnyel kínáló nagymamáját idézi meg.
„Mesebeli torta, melyben gyermekkorának meghatározó ízei fogócskáznak. A fehércsokoládé-krém lágy textúrája mellett ott szalad a fanyar fekete ribizli ízvilága, a mandulalisztes mákos piskóták és a fekete szezámmag grillázs ropogós élménye” – írják a sajtóközleményben, hozzátéve, hogy a mák, a mákolaj, a fekete ribizli és a fekete szezám „külön-külön is csodálatos alapanyagok, nemcsak az évszázadok óta ismert gyógyhatásuk tekintetében, de ízvilágukban is. Ebben a tortában harmonikus összhangba kerül a krémes-lágy textúra a ropogós réteggel, míg az édes és a fanyar ízek is tökéletesen kiegyensúlyozzák egymást.”
A második helyezett a Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest) által készített „Rigófütty” torta lett, míg a harmadik helyen a „Fekete gyöngy” torta, Novák Ádám és Domonkos Noémi (REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged) alkotása végzett.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Az idei nyertes torta a „Zöld málna” lett, melynek alkotói Novák Ádám és Csonka László, a szegedi REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai.
„A torta piros, mint a málna, zöld, mint a pisztácia, elegáns, mint a rózsa: a győztesek habkönnyű kreációjukban a színekkel játszanak. A zöld pisztáciamousse kellemesen édes ízét az élénkpiros málnazselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi még különlegesebbé. A pisztácia roppan a fehér csokoládéval, és megjelenik a piskótában is liszt formájában. A tortát fényes, rózsavizes málnazselé és szárított rózsaszirmok koronázzák”, írják róla. Egy szelet „Zöld málna” energiatartalma 232,4 kcal, szénhidrát értéke 10,5 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánlják, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.
A tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában. Az árusító cukrászdák listáját augusztus 17-től ezen az oldalon lehet böngészni, a lista várhatóan augusztus 19-ig napról napra bővülni fog. A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az Ipartestület tagjai készíthetik, hívják fel a figyelmet.