szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha lehet, ne alapítsunk gázóra-leolvasó vállalkozást.

Minden vállalkozás célja, hogy jobbá tegye az emberek életét. Ha ez nem így lenne, az emberek nem vásárolnának semmit a vállalatoktól. De mi történik, ha a magáncégek olyan új technológiát fejlesztenek, amely lassan teljes szakmák kihalásához vezet a fejlett világban? A régi szakmák kihalása természetesen igen hosszú ideig, akár egy emberöltőig is eltarthat, de a tendencia nyilvánvaló. Egyre kevesebb és kevesebb ember kell majd ezekhez a tevékenységekhez. Egy amerikai üzleti magazin összegyűjtötte, hogy milyen szakmák szűnhetnek meg 2022-ig. Mi ezekből válogattunk ki ötöt.

Gázóra-leolvasó

Az online világ térnyerésével ez a szakma minden bizonnyal feleslegessé válik. Az energiaszolgáltató cégek fokozatosan átállnak az online leolvasásra, amely szükségtelenné teszi, hogy valaki kimenjen a helyszínre és bepötyögjön néhány számot a noteszébe.

Utazási ügynök

Egyre több turista szervezi utazását az interneten, mivel itt gyorsan és megbízhatóan tájékozódhat a desztinációkról. Az utazási ügynököt eredetileg arra találták ki, hogy időt spóroljon a turistának: gyorsan és biztonságosan leszervezzen egy személyre szabott utat. Az interneten azonban mindezt a saját magunk kezébe vehetjük, sőt, a közösségi oldalaknak köszönhetően gyakran hitelesebb információt is kaphatunk egy-egy szálláshelyről.

Nyomdász

A nyomdák digitális átállásával egyre kevesebb nyomdászra van szükség, amit jól jelez a nyomdász képzések megszűnése is. A papíralapú, nyomdafestékes gépek eltűntével a klasszikus nyomdász tevékenység is megszűnik.

Újságíró (nyomtatott lapoknál)

Ez a szakma idővel éppen úgy ki fog halni a fejlett világban, mint a kohászat Magyarországon a 90-es évek elején. Az összefüggés világos: minél jobban terjed az online hírfogyasztás az emberek között, a nyomtatott lapok kiadói annál nagyobb arányban veszítik el olvasóikat, hirdetőiket. Ezt a folyamatot a gazdasági válság is felerősítette.

Légi utaskísérő

A világ légitársaságai folyamatosan megszorításokra, leépítésekre kényszerülnek, amelynek egyik első áldozatai a légi utaskísérők. Bár elképzelhető, hogy ez a szakma nem fog megszűnni, azt biztos, hogy egyre kevesebb ember kell majd ehhez a tevékenységhez.

Via

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!