szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Országosan hiányszakma lett a kiskereskedelemben a hentes, a pék vagy a cukrász és pénztáros is.

Az ágazat nagy munkaadói már alig találnak képzett munkaerőt, mivel aki teheti már Ausztriában vagy még messzebb az itteni bér két-háromszorosáért dolgozik – írja a Népszabadság. Hivatalos statisztika ugyan nincs a szakmai elvándorlókról, de a szektor ismerői szerint országosan jellemző, hogy a magyar áruházakba jobb híján idény- és diákmunkások, képzetlen – élelmiszer-kereskedelmi végzettséggel nem rendelkező – eladók szolgálnak ki a hús- vagy a csemegepultban. Őket jellemzően eleve, úgynevezett „multi skill” pozícióra veszik fel, ahol az árufeltöltéstől a vevőkiszolgálásig mindennel foglalkozik.

Elméletileg bontott élelmiszerrel, különösen hússal kizárólag OKJ-s végzettséggel rendelkező, így élelmiszer-higiéniai ismeretekkel is rendelkező munkavállaló foglalkozhat csak, azonban a munkaerőhiány miatt állítólag a hivatalos munkaügyi ellenőrök is gyakran szemet hunynak afölött, ha képzetlen kezek nyúlnak az áruhoz.

De nem csak az élelmiszer-kereskedelemben nagy a szakemberhiány, a műszaki áruházak is gondban vannak, ha például egy gyakorlott pénztárost kell keríteni. Helyettük néhány napos gyorstalpalón felkészített alkalmazottak ülnek a kassza mögött.

A Blokkk.com szerint csak Németországban harmincezer szakembert keresnek az ottani üzletekbe, méghozzá a hazai, ágazati bérekhez képest rendkívül magas, négy-ötszázezer forintos fizetésért.

Ehhez képest itthon mindössze 120-150 ezer forint bruttó bért kapnak csak, ráadásul egyre több pluszmunka szakad rájuk. Korábban csak a Dunántúlon hiányzott a gyakorlott szakember – mondta a lapnak Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke –, itt érvényesült ugyanis leginkább Ausztria elszívó hatása. Mára azonban ez országos jelenséggé vált.

Sáling József és a szakszervezet szerint két lépcsőben, legalább harmincezer forintos béremelésre lenne szükség ahhoz, hogy itt tartsák a szakembereket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!