szerző:
hvg.hu

Jelentős drágulást és romló minőséget hozhat a lakáspiacon a kedvezményes áfa kivezetése, ráadásul a nemzetközi pénzpiaci folyamatok miatt a bankok által kínált lakáshitelek kamatai több esetben még a fix konstrukcióknál is emelkedtek. Sietnie kell tehát azoknak, akik a válságos évek alatt el nem költött lakáscélú megtakarításaikat fel szeretnék használni. A jegybank az államilag kamattámogatott lakáshitelekkel azokat is bevonná a szektor életben tartásába, akik nem rendelkeznek jelentős megtakarításokkal.

Az Eurostat ma megjelent adatai szerint 2018. I. negyedévében a 2015-ös átlaghoz képest több mint háromszorosára nőtt a kiadott lakásépítési engedélyek száma, ezzel Magyarország messze vezeti a 27 európai országot tartalmazó rangsort.  „Köztudott, hogy hazánkban a 2016-ban bevezetett 5%-os lakásáfa, az önerős építésnél 5 millió forintig visszaigényelhető áfa, valamint az új lakások esetében megnövelt CSOK összegek okozzák elsősorban a látványos felfutást. Emellett az újlakás piacot egyaránt fűti a válság alatt százezres nagyságrendben elhalasztott kereslet aktivizálódása, illetve a nagyszámú befektetési célú vásárlás is” – nyilatkozta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A következő évek piaci működése viszont jelen pillanatban kevéssé kiszámítható. Ennek egyik oka a véges építőipari kapacitások, a másik pedig, hogy Varga Mihály tegnap esti bejelentéséig a szakma és a vevők is abban bíztak, hogy a kormány meghosszabbítja a 2019 végéig beígért kedvezményes áfát. Annak ellenére, hogy a bejelentést 2019 közepére várták, Varga tegnap este meglepetésszerűen az Inforádióban azt nyilatkozta, hogy „Mi erre a 3 évre vállaltuk azt, hogy lemondunk egy jelentős adóbevételről, és összekötjük a demográfiai kérdéseinket a lakásépítéssel. Ennek érdekében adott a kormány egy adókedvezményt. Nem tervezünk hosszabbítást.” Emiatt a 2016 eleje óta új lakás esetén fizetendő 5 százalékos áfa helyett 2019-től ismét 27 százalékot kell megfizetni.

Az adókedvezmény a lakásépítőknek alacsonyabb adóterhet, a vevőknek pedig alacsonyabb árakat jelent, 2019 végétől tehát jelentős drágulásra lehet számítani. A lakáshitelek kamatai egyébként az elmúlt hetekben a pénzpiaci kamatok emelkedése miatt jelentősen megugrottak, számos bank még a fix konstrukciók esetében is emelt. Az OTP-nél például június közepétől 30 bázisponttal nőttek a változó kamatozású lakáshitelek kamatai a Fix20 kivételével, de nőttek a kamatok az Obernaknál, a Sberbanknál, a takarék Kereskedelmi banknál, az Ersténél, az MKB-nál, a Budapest banknál és a CIB-nél is.

Trencsán Erika, a Bankráció.hu hitelszakértője elmondta, hogy egyelőre csak mérsékelten, 0,23-0,47 százalékponttal emelkedtek januárhoz képest a bankközi kamatlábak, de a jövőben tovább folytatódhat a tendecia. “Az Egyesült Államokban már megkezdődött a kamatemelési ciklus, és az Európai Központi Bank is utalást tett arra, hogy szigorúbb monetáris politikára vált a jövőben. Emiatt pedig a rövidtávra szóló - 3-12 hónapos - bankközi kamatoknál elképzelhető a növekedés, ami miatt a lakáshitelek kamatai is drágulhatnak.”

Egy 30 millió forintos ingatlan vásárlásához felvett 20 éves 10 millió forintos hitel jelenleg 2,1 százalékos kamattal elérhető a változó kamatozású konstrukcióknál. Amennyiben nem változna a kamatszint, akkor összesen 12,2 millió forintot kellene visszafizetni. Ugyanakkor ezeknél a hiteleknél szinte biztos, hogy változni fognak a kamatok, és a jelenlegi alacsony szint várhatóan növekedni fog. Ha a teljes futamidőre vetítve például 7 vagy 8 százalékra emelkedik a hitel kamata, akkor a visszafizetendő összeg már 17,2-20 millió forint is lehet. A futamidő végéig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitellel a fenti példa esetében a legkedvezőbbek már 6 százalék alatti kamattal igényelhetők, és a teljes visszafizetendő összeg 16,6 millió forint.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője egyenesen arra emlékeztet, hogy „10 évvel ezelőtt nyáron is kevesen számítottak a rekord alacsony forint-euró árfolyam nagymértékű változására és arra, hogy ez problémát okozhat a devizahitelek törlesztésében.”

A Magyar Nemzeti Bank célkitűzése azt volt, hogy a fix kamatozású termékek arányát növeljék, ez a tavalyi 60 százalék helyett idén 80 százalék fölött áll. Bár nem minden szakértő ért ezzel egyet, a jegybank tovább bővítené a lakáshitelezést arra hivatkozva, hogy jelenleg minden makro mutató kedvez a lakáshitelezésnek, illetve lakáshitel piac is lényegesen kisebb Magyarországon, mint a környező országokban. A jegybank szerint akár a GDP arányos hitelállomány, akár a lakáshitellel rendelkező háztartások aránya, vagy a jelzáloghitellel terhelt ingatlanok arányának tekintetében lehet még tere a növekedésnek - ezt támasztja alá az is, hogy az elmúlt három hónapban, hónapról hónapra megközelítőleg 15 százalékkal növekedett a kihelyezett lakáshitel volumen.

Tavaly ősszel nem hoztak áttörést a jegybank által minősített fogyasztóbarát lakáshitelek a legfontosabb szempont, az árazás tekintetében, sőt: akkor a legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek drágábbak voltak, mint pár hónappal korábban a legjobb nem minősített lakáshitelek. Múlt héten a banki kínálatban a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) új típusa, az állami kamattámogatással nyújtott lakáshitelek is megjelentek. Itt a futamidő legalább első 5 évében az állam – az előírt feltételek teljesülése esetén – a kölcsön törlesztésekor a hiteligénylők helyett megfizeti a hitelkamat egy részét. Ezek mellé a csok is felvehető - ez a konstrukció biztosan marad, sőt a kormány tovább is akarja fejleszteni.

Varga kiemelte, hogy Budapesten az eladott új lakások 10 százalékát külföldiek, befektetők és második, vagy harmadik lakásukat vásárlók veszik meg, „ami nem volt célja a kormánynak. Mi ezt nem kívánjuk támogatni”. A bejelentés hatására vélhetően több, még csak tervezőasztalon formálódó projekt el sem fog indulni, ha a beruházók úgy látják, nem sikerülne befejezni 2019 végéig. Azok, akik a válságos évek alatt nem költötték el lakáscélú megtakarításaikat, jobban teszik, ha sietnek vele – de érdemes figyelni, milyen minőségű ingatlant vásárolnak, a kedvezményes áfa megszűnése miatt ugyanis számtalan épület fölé lóhalálában kerül majd tető.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csökkent forgalom, emelkedett a BUX

Csökkent forgalom, emelkedett a BUX

Korábban beismerte, most viszont tagadja bűnösségét a várpalotai kettős gyilkosság gyanúsítottja

Korábban beismerte, most viszont tagadja bűnösségét a várpalotai kettős gyilkosság gyanúsítottja

Töltőpisztoly helyett fegyvert fogott egy győri garázda a benzinkúton

Töltőpisztoly helyett fegyvert fogott egy győri garázda a benzinkúton

Gyurcsány: Az ellenállás folytatódik

Gyurcsány: Az ellenállás folytatódik

A finnek nagyon jól szórakoznak Donald Trumpon

A finnek nagyon jól szórakoznak Donald Trumpon

Felejtsük már el a követők számát a Twitteren! – nem akárki gondolja így

Felejtsük már el a követők számát a Twitteren! – nem akárki gondolja így