szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Vasárnap este tájékoztatták Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy múlt héten kedden, tehát öt nappal korábban egy olyan tárgyaláson vett részt, amelynek egyik résztvevőjének pozitív lett a koronavírustesztje. Ugyanakkor az elnök két nappal ezután valamennyi tagállam vezetőjével találkozott.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Von der Leyen erről a Twitteren számolt be, hozzátéve, hogy önkéntes karanténba vonul holnap, tehát kedd reggelig. Az uniós bürokrácia elnökét utoljára múlt héten csütörtökön tesztelték, akkori eredménye negatív volt. Egyébként a belső protokoll szerint Von der Leyenen minden csütörtökön végeznek el Covid-tesztet. Az elnök azt is közölte, hogy hétfőn reggel ismét mintát vettek tőle, vélhetően ezzel függ össze az, hogy csak holnap reggelig lesz karanténban – ha negatív lesz a tesztje.


Ennél sokkal érdekesebb, hogy múlt héten csütörtökön és pénteken uniós csúcstalálkozó volt Brüsszelben, amelyen a tagállami állam- és kormányfők személyesen vettek részt. Vagyis Ursula von der Leyen mind a 27 vezetővel, illetve Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével is két napon keresztül egy tárgyalóteremben tartózkodott – igaz, szigorú biztonsági szabályok mellett, a fotók tanúbizonysága szerint a testi kontaktus is a könyökpusziban merült ki. A múlt heti uniós csúcsot eredetileg egy héttel korábban tartották volna, akkor azonban Charles Michel biztonsági személyzetének egyik tagjáról derült ki, hogy koronavírusos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A japánok az óceánba öntik a fukusimai atomerőmű radioaktív vizét

A japánok az óceánba öntik a fukusimai atomerőmű radioaktív vizét

Petr Kellner halála adhat lökést a telekompiac fideszes bekebelezésének

Petr Kellner halála adhat lökést a telekompiac fideszes bekebelezésének

Az olasz Corriere szerint az AstraZeneca egyelőre nem válaszol az EU-nak, mikor szállít elegendő vakcinát

Az olasz Corriere szerint az AstraZeneca egyelőre nem válaszol az EU-nak, mikor szállít elegendő vakcinát