szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

A társaság jelezte: kevesebbet tud szállítani a korábban beígértnél, az EU tudni akarja az okát.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Amolyan válságtanácskozást tartott az Európai Unió koronavírus-elleni oltóanyag beszerzéséért felelős irányító testülete. Ebben valamennyi tagállam képviselteti magát, ők utasítják a gyógyszergyárakkal tárgyaló delegációt, jóváhagyják a szerződéseket, és ellenőrzik a szállításokat. Éppen ez utóbbival van probléma, az AstraZeneca ugyanis arról tájékoztatta az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy az első negyedévre vállalt 80 millió adag helyett csak 31 milliót tud szállítani, a gyártási kapacitás csökkenése miatt. Ezt az oltóanyagot Magyarország már engedélyezte, az Egyesült Királyságban már használják, az uniós jóváhagyás ezen a héten péntekre várható. Előnye ennek az oltásnak, hogy csak egy dózist tartalmaz, és nem bonyolult a szállítása. Az EU 300 millió adagra szerződött, és 100 millió adagra opciós jogot kötött ki. Tehát csak ebből az oltásból majdnem az egész EU-t el lehetne látni.

Sztella Kiriakídisz, az EU egészségügyi biztos a hétfő délutáni tanácskozás után bejelentette, hogy az EU pontosan szeretné tudni, hogy az AstraZeneca eddig kinek és mennyi adagot juttatott el. "A társaság eddig válaszai ugyanis nem voltak kielégítőek" – mondta a biztos.

Ezen túl megegyeztek a tagállamok abban, hogy exportátláthatósági mechanizmust hoznak létre, és teljes átláthatóságot szeretnének az EU-ből történő kivitelek kapcsán. Vagyis a jövőben az összes olyan uniós vállalatnak, amely koronavírus-elleni vakcinát állít elő és harmadik országokba akar exportálni, úgynevezett “korai értesítést” kell küldenie az uniónak.

Az EU továbbra is elvárja, hogy az AstraZeneca szerződés szerint teljesítsen. Az irányító testület ma este ismét összeül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfőtől komoly dilemma elé kerülnek a magánellátásba is járó betegek

Hétfőtől komoly dilemma elé kerülnek a magánellátásba is járó betegek

Elegük van a holland vendéglátósoknak, beperlik az államot a lezárások miatt

Elegük van a holland vendéglátósoknak, beperlik az államot a lezárások miatt

Figyelmeztető sztrájkot tartottak a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában

Figyelmeztető sztrájkot tartottak a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában