szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Döntött az Európai Bíróság elnöke, gyorsított eljárásban fogják tárgyalni a jogállamisági feltételrendszerrel kapcsolatos magyar–lengyel közös beadványt.

Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel ősszel ítéletet is hirdet a bíróság. Ennek érdekében október 11-12-én tárgyalást tartanak, ahol a keresetet benyújtó magyar és lengyel kormánynak, illetve az ellenkeresetet beadó Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak lesz lehetősége az álláspontjaik kifejtésére.

A per célja annak megállapítása, hogy az uniós források jogállamisági feltételekhez kötése összeegyeztethető-e az uniós joggal. Ezt ugyanis Magyarország és Lengyelország vitatja.

Az ítéletnek abban is lesz szerepe, hogy az Európai Bizottság által, az eljárásra vonatkozó részletszabályok elkészítésekor figyelembe kell venni a bíróság megállapításait. A Bizottság már készíti ezt a kézikönyvet, az első változatát várhatóan két héten belül bemutatják. A brüsszeli testület elnöke, Ursula von der Leyen több alkalommal is megerősítette, hogy egyetlen ügy sem vész el és már tanulmányozzák a gyanús eseteket. Johannes Hahn, költségvetési biztos pedig arról is beszélt, hogy várhatóan ősz elején elküldik az első leveleket azoknak a tagállamoknak, amelyeknél feltételezik, hogy a jogállamisági problémák veszélyt jelentenek az uniós pénzek átlátható, célnak megfelelő elköltésére. Értesüléseink szerint Magyarország azok között lesz, akik már az első körben kapnak ilyen levelet.

A gyorsított eljárásnak abban van jelentősége, hogy az első ügyek a korábban vártnál időponthoz képest előbb kezdődhetnek. A bírósági eljárást lehetővé tevő kompromisszum elfogadásakor az volt a közvélekedés, hogy a per lehetővé teszi a magyar kormány számára, hogy az első ilyen ügyek csak a 2022-es országgyűlési választás után indulhassanak el.

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!