szerző:
Bőhm Kornél

A skótok szerint a whisky fogyasztásának legmegfelelőbb ideje az érkezés és a búcsúzás, no meg, ami a kettő között van. A nemes ital neve a „uisge beatha” gall kifejezésből ered, jelentése: az élet vize. A whisky éppúgy nemzeti jellegzetesség, mint a skót duda, a skót szoknya és a skót viccek. De talán a whiskyt veszik a legkomolyabban.

Skóciában megszámlálhatatlan kis lepárlóüzemben készül az ital, és mindegyik típus más és más. A receptben semmi nagy rejtély; a legegyszerűbb gabonaféléket használják fel, ráadásul nem is kell, hogy ezek skót földön teremjenek, éppúgy megfelel a külföldről behozott árpa, kukorica is. A skót whiskyk markáns, füstős ízét azonban mégsem lehet semelyik másik országban sem reprodukálni. Valami van a levegőben.

A tradicionális lepárló üzemekben single malt whiskyt főznek. A whiskyt csíráztatott árpa (maláta) erjesztésével és lepárlásával állítják elő. Az egyes üzemekben persze más és más hőmérsékleten, más és más mesterfogásokkal készítik. Erős, füstös mellékízét a maláta szárításánál, megfüstölésénél használt tőzegtől kapja. A csíráztatott árpát egy keverőkádban forró vízzel átmossák, az így előálló masszát fakádakba pumpálják, amelyekben élesztő közbeiktatásával megerjesztik. A kád anyaga befolyásolja a készülő whisky végleges ízét, így erre külön gondot fordítanak. Legtöbbször tölgyfahordóban erjesztik, mindössze néhány napig.

Koktél-tippek

© sxc.hu
Whisky Collins: 3 cl skót whisky, 1citrom leve, szódavíz, cukorszirup. Jeget teszünk a pohárba, ráöntjük a szirupot, a citromlét, majd a whiskyt, végül felöntjük a szódával. Szívószállal, highball pohárban szolgáljuk fel.

Aberdeen Angus: 5 cl skót whisky, 2,5 cl Drambuie, 1 evőkanál lime-lé, 1 evőkanál méz. A whiskyt és a mézet alaposan elkeverjük, hozzáadjuk a lime-levet, majd a Drambuit. Ha látványos tálalást akarunk, a Drambuie-t meg is gyújthatjuk az asztalnál.

Mackinlay: 3 cl whisky, 1, 5 cl Cointreau,1,5 cl édesítetlen grapefruit-lé. A hozzávalókat összerázzuk, jéggel teli pohárba öntjük.

Az így kapott körülbelül 4 százalékos alkoholtartalmú készítményt hatalmas, jellegzetes pagoda alakú réz desztillálókban párolják le. A desztillálást kétszer végzik el, míg az ital el nem éri a körülbelül 50 százalékos alkoholtartalmat. A második párolás után előálló szeszt fahordókban hagyják érlelődni, minimálisan három évig. A fahordókból további szín- és ízanyagok szivárognak az italba, ezek pedig már végképp meghatározzák az adott lepárlóüzemre jellemző, egyedi ízvilágot. Az érlelés folyamán évente mintegy 3 százaléknyi ital párolog el. Ezt a jelenséget a skótok az angyalok részesedésének hívják. Magyarországon ezt úgy mondják, hogy a hordó megissza a maga részét. Mivel a hordó „lélegzik”, a készülő ital a környező vidék jellegzetes levegőjének zamatát is megkapja. No, emiatt is utánozhatatlan a skót whisky.

A single malt típusnál valamivel ritkább fajta a pure malt. Idetartoznak azok az italok, amelyeket több single malt whisky elegyítésével, házasításával kapnak. A pure malt-ok is legtöbbször egyetlen lepárlóüzemben készülnek. A házasítás pedig akár különböző korú single malt whiskyk között is történhet, amelyeket rendszerint azért kevernek ki, hogy az előállított ital ne legyen annyira karakteres. S élvezhetővé váljon azok számára is, akiknek az esetleg nagyon jellegzetes ízű single malt fogyasztása túlságosan nagy kihívás lenne.

Egy teljesen eltérő típus a grain. Ennél nincs sem füstölés, sem malátázás. Így egy jóval lágyabb, könnyebben fogyasztható italt kapnak. A grain whisky legtöbbször kukorica, vagy valamilyen gabonaféle felhasználásával készül. Illata sokkal kevésbé „szúrós”, íze kevésbé jellegzetes, és természetesen az ára is jóval alacsonyabb.

A leggyakoribb skót whisky típus a blended avagy a kevert whisky, amely valamikor a múltban még, jobb szó híján, talán hamísításnak nevezhető tevékenység nyomán jött létre… Hogy a kereskedők még több pénzt tudjanak a whiskyért bezsebelni, az öreg, nemes malt whiskyket olcsóbb és egyszerűbb grain whiskyvel elegyítették, és így adtak túl a készleten. Mára a blended önálló italfajtává lépett elő, tulajdonképpen a világon mindenhol ezt a típust tüntetik ki a további jelzők nélkül álló „scotch”, vagyis skót whisky névvel.

A blendeknek természetesen rengeteg variációja lehet az elegyített whiskyk fajtáját, korát, és egymáshoz viszonyított arányát nézve. Itt már minden whiskykészítő mestereken, a „Master Blender-eken” múlik, ők kísérletezik ki a legjobb formulát. A blended whiskyk esetében a palackon feltüntetett kor azt jelenti, hogy a keverékben szereplő legfiatalabb whisky a megadott évig érlelődött. A különféle whiskyk összeöntése után pár hónapos pihentetés, úgynevezett „násztánc” következik, amikor az eltérő szeszekből egységes ital születik. A mesterek leginkább az orrukkal dolgoznak, és rendkívül elővigyázatosnak kell lenniük, nehogy a blend akár csak egy parányit is eltérjen a korábban piacra dobottól. És hogy milyen speciális tudással rendelkeznek ezek a szakértők, annak alátámasztására talán elég megemlíteni, hogy egyazon cég whisky-mesterei nem utazhatnak egyazon repülőgépen, mert esetleges tragédia esetén pótolhatatlan veszteség érné az adott üzemet!


A kóstolás szabályai (Oldaltörés)


A fenti kategóriákon kívül meg kell még említeni a whiskylikőröket, amelyek whisky alapú, édesen ízesített italféleségek. Készítésük alapja az újrapárlás, a főzés vagy áztatás. Az édeskés ízt ilyenkor gyógynövények, virágok, gyümölcsök, esetenként gyökerek kivonatából állítják elő.

A skót whisky fogyasztási hőmérsékletére nincsenek szigorú szabályok. Éppúgy lehet hidegen, jégkockákkal, mint „mezítláb”, szobahőmérsékleten fogyasztani. Annyi azért megjegyeznénk, hogy Skóciában szentségtörésnek számít jéggel inni a scotch-ot.

Nevezetes skót fajták

Single Malt: Laphroaig, Lagavulin, Glennfiddish, Glenlivet, Cragganmore, Macallan

Pure Malt: Pride of Islay, Glencoe, Eileandour, Old Elgin

Grain Whisky: Cameron Bridge, North British, Loch Lomond

Blended Whisky: Chivas Regal, Ballantines, Cutty Shark, Famous Grouse, Johnnie Walker, J&B, Teacher’s, Grant’s, 100 Pipers

Whiskylikőrök: Drambuie, Drumgray Cream, Fairlies Light Highland, Lochan-Ora, Scottish Island Liqueur

A skót whisky nagyon sokoldalú ital, „nem haragszik” azért sem, ha valamilyen üdítővel, long drink formájában fogyasztjuk. A blended whiskyket sokan isszák aperitifként, míg a single malt-ok növekvő népszerűségnek örvendenek a digestívek területén. Természetesen számos olyan koktél, kevert ital is van, amelyeknek skót whisky a bázisitaluk.

A whisky kóstolásának sincsenek kodifikált szabályai, de érdemes néhány tanácsot akceptálni. Ha csak ismerkedünk egy whisky-típussal, szobahőmérsékleten, tisztán fogyasszuk. Vegyük szemügyre az ital színét, árnyalatvilágát. Megéri a poharat tenyerünkkel kissé melengetni, hogy az ital aromája még erőteljesebben kússzon az orrunkba. Az illatjegyeket próbáljuk meg egyenként azonosítani, egymástól elkülöníteni. A whisky kóstolás esetében a szaglást tartják a legfontosabbnak, sokkal akkurátusabban tudjuk az orrunkkal kiismerni az italt, mint a nyelvünkkel.

Az illatolást követően jöhet az első korty, amelyet semmiképp se nyeljünk le azonnal. Inkább járassuk körbe a nyelven, és a szájüreg teljes felületén. Próbáljuk megállapítani, mennyire olajos, vagy mennyire száraz. Ha lenyeltük, koncentráljunk az utóízre is. Az első korty után aztán elkezdhetjük a kísérletezést: öntsünk pár csepp vizet a whiskyhez, és ismételjük meg az eljárást. Egészen addig lehet vízzel felönteni, míg már nem tudunk újabb illat- és ízjegyeket beazonosítani. A scotch méltóságteljes, rendkívül karakteres ital. Élvezetéhez alázat is kell. Sokak számára hosszú évek múltán nyílik meg az út a whisky élvezete felé. De érdemes kivárni.

A szerző blogja: www.dibbuk.blogter.hu

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!