szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kostyál Gábor, a keszthelyi Helikon Hotel konyhafőnöke nyerte meg a Bocuse d'Or Selection Hungary 2010 magyarországi döntőjét. A 36 esztendős séf képviseli majd a magyar szakácstársadalmat a világ első számú melegkonyhás csúcsgasztronómiai rendezvény európai versenyén júniusban Genfben.

A szakácsverseny döntőjét a Foodapest kiállításon rendezték meg vasárnap és hétfőn. Az olasz, svéd, francia, norvég és magyar szakemberekből álló tíztagú zsűritől a legtöbb pontot Kostyál Gábor kapta, akinek fogásai között szerepelt többek között fogasfilé kaporral és füstölt lazaccal, sáfrányos rákmártás és fűszeres kecskesajt krémmel tálalt tepertős pogácsa is. A bírák között volt Charles Tjessem a 2003-as lyoni verseny győztese és Sven Gunnar Svensson, a svéd Bocuse d'Or Akadémia elnöke is. A második helyen Lenkei Tamás, a tapolcai Hunguest Hotel Pelion konyhafőnöke végzett, míg a harmadik Volenter István lett. 

A hétfői versenynap "sztárvendége" Paul Bocuse, a verseny névadója és elnöke volt. A jelenkor egyik legnagyobb szakács ikonjaként számon tartott 84 éves francia mesterszakácsot 1989-ben az Évszázad Szakácsának választották, elnyerte a MOF (Franciaország Legjobb Szakembere) címet,  munkáját több Michelin-csillaggal és a Becsületrenddel is méltányolták. A Bocuse d'Ort, a kulináris világ legnagyobb presztízsű szakmai rendezvényét húsz évvel ezelőtt hívta életre. 

A Bocuse d'Or Europe elődöntő húsz ország csapatainak részvételével zajlik június 7-8-án  Genfben. A csapatokat egy konyhafőnök (chef), egy segéd (commis) és egy edző (coach) alkotja. Genfben, illetve a lyoni döntőn a versenyzők egy 18 négyzetméteres, felszerelt konyhában mindenki számára azonos alapanyagokból készítik el öt és fél óra alatt az ételeiket, hogy aztán a 24 tagú zsűri elé tálalják. A bírák még a szeméttartályt is megnézik, hogy lássák, mit ítélt feleslegesnek a csapat. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!