szerző:
-gy-
Tetszett a cikk?

Gyógynövények, fűszerek, alkohol és titkok a jellegzetes, lapos üvegben.

A történet 1805-ben kezdődött. A karlsbadi Három pacsirtához címzett fogadóban szállt meg Plettenberg Mietingen gróf, az akkori idők ismert előkelőségeinek egyike. A gróf magával vitte angol orvosát, Frobrigot is. A Három Pacsirta tulajdonosa, Josef Becher a fogadó mellett egy kis patikát is működtetett. Frobrig doktor, aki jobbára csak unatkozott a divatos fürdőhelyen, itt talált menedéket. Ugyanis mindkét férfi szenvedélyesen kutatta a gyógyfüvek és az aromaolajok titkát, sőt nem restelltek alkoholos kevercsekkel vajákolni. Kísérlet kísérletet követett. S az utolsó keverék valamit „tudhatott”. Mert amikor doktor Frobrig elutazott Karlsbadból, új barátjának üzenetet firkantott egy gyűrött papírdarabkára. Az angolokra jellemző visszafogottsággal csak ennyit: "Ez egész jónak tűnik." Frobrigot soha többé nem látták a cseh fürdővárosban.

A fogadós vette az üzenetet, és rájött, hogy a gyógyfüvek és az alkohol e közösen kísérletezgetett keverékében van valami zseniális. Becher két éven át szinte minden szabad percét annak szentelte, hogy megalkossa a tökéletes receptet. Az eredmény: 1807-ben elkészült a gyomorkeserű, amelyet Josef Becher gyógycseppekként kezdett patikájában árulni.Vagyis, megszületett a Becherovka. Josef Becher egyre sikeresebb vállalkozását 1841-ig vezette, és mi sem természetesebb, lakat alatt tartotta a keverék receptjét. Csak fiának és örökösének, Johann (Jan) Bechernek árulta el az ital titkát. Az örökség jó kezekbe került. Johannról kiderült, hogy kiváló képességű vállalkozó. A régi, elavult gépeket korszerű berendezésekre cserélte, új üzemet épített, és 1867-re a Becherovka gyártása lekötötte a teljes kapacitást. Az ital mai neve is tőle származik (Karlovska Becherovka). S ő bízta meg sógorát, a karlsbadi Karel Laubot, hogy megtervezze a jellegzetes lapos, zöld palackot a különleges címkével. A Becherovka a csehek nemzeti ikonja lett. Jan Becher pedig múzeumot kapott szülővárosában.

Koktélként is kiváló

A gyárban a mai napig is csak két ember van, aki a Becherovka titkos receptjét ismeri, és a cég nem is szívesen fedi fel kilétüket. Csak ez a két kiválasztott léphet be a Drogikamr elnevezésű szentélybe (a nevet először a Becher család használta), ahol az ital alapanyagát, a gyógynövényekből és fűszerekből álló keveréket készítik. Erre hetente egy alkalommal kerül sor. A Becherovka gyártásának első lépése, a gyógyfüvek pontos adagolása és keverése persze már a mai modern eszközökkel történik. A szobát betöltik a gyógynövények, a narancshéj, a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér illata. A gyógyfüvek háromnegyede külföldről származik, míg három növényt kizárólag Karlovy Vary környékéről szereznek be.

Az összeválogatott, zsákokba töltött keverékeket egy héten keresztül áztatják alkoholban, majd tölgyfahordókba öntik, ahol vízzel, borpárlattal, cukorral és egyéb természetes adalékokkal elegyítik. A hordók mindegyike kézzel készül, és tipikus ovális formája van. A tölgyfa az, amely a Becherovka jellegzetes színéhez és ízéhez nagyban hozzájárul. Az érési idő két-három hónap, majd a tölgyfahordók tartalmát összekeverik egymással. Így érik el, hogy a Becherovka mindig azonos minőségű legyen. A gyártók teljes meggyőződéssel állitják, hogy maga a hely, vagyis Karlovy Vary rendelkezik olyan varázslatos hatással, adottsággal, amely a Becherovka valódi ízét adja.

Az ital 21 gyógynövény kivonatát tartalmazza. A kivonatokat ma is szigorúan gyógyszerészeti módszerekkel készítik, így megakadályozva a biológiai potenciál csökkenését. A Becherovkát, sok más márkához hasonlóan, az elmúlt kétszáz évben sokan próbálták hamisítani. A Becher család két pert is veszített (1869, 1902), mert elfelejtették megújítani védjegyüket, de valójában senkinek sem sikerült utánozni az egyedülálló ízt. Mostanában Karlovy Vary-ban is új idők új szelei fújnak. Legújabb leleményük a citrom ízesítésű ital, a Becherovka Lemond, amely az eredeti formájú, ám világos palackban látott napvilágot. Bár a gyártók változatlanul úgy vélik, hogy a Becherovka jéghidegen, önmagában fogyasztva a legfinomabb, egyre népszerűbb a vendéglátóhelyeken a tonikkal, almalével vagy más üdítőkkel kevert, frissítő változat. S ma már sok helyen koktélokat is kevernek belőle.

[[ Oldaltörés (Koktélok) ]]

Red Moon

4 cl Becherovka
15 cl ribizlilé
5 cl szódavíz
jégkocka, díszítésnek citromszelet

Fresh Smashin

4 cl Becherovka
4cl Havana Club Amaretto
15 cl ananász lé
2 cl frissen facsart citromlé (ha a Lemond változatból készítjük, ez el is maradhat).
5 cl szódavíz
1 kávéskanál cukor
Jégkocka, díszítésnek koktélcseresznye és ananászkarika

Lemond Caipi

6 cl Becherovka Lemond
½  lime frissen facsart leve
1 kávéskanál cukor
5 cl tonik
jég, a díszítéshez egy gerezd lime

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Gyógyszerként kezdte, koktél lett belőle

Kezdetben vala a rambouillon. Aztán nagyon gyorsan rum lett belőle. Így könnyebb volt kimondani, különösen pár nyelet után. Nyáron hűt, télen melegít, a leghíresebb koktélok alapanyaga. Márkatörténet.