Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"b86146c9-8f06-46f7-8ff0-aefd24ec767f","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"Az arizonai Scottsdale kifutópályáján ütközött egy leszálló üzleti gép egy másik, parkoló repülővel.","shortLead":"Az arizonai Scottsdale kifutópályáján ütközött egy leszálló üzleti gép egy másik, parkoló repülővel.","id":"20250211_usa-repulogep-halalos-baleset-scottsdale-arizona","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b86146c9-8f06-46f7-8ff0-aefd24ec767f.jpg","index":0,"item":"41724f3a-6645-4032-9e40-d7195798ef41","keywords":null,"link":"/vilag/20250211_usa-repulogep-halalos-baleset-scottsdale-arizona","timestamp":"2025. február. 11. 07:26","title":"Újabb halálos repülőgép-baleset történt az USA-ban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"458a278e-1050-4644-84e4-5f2e19d383f2","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"„A lojalitással átszőtt alkalmatlansághoz csatolt szervilizmussal nem sokra megyünk.”","shortLead":"„A lojalitással átszőtt alkalmatlansághoz csatolt szervilizmussal nem sokra megyünk.”","id":"20250210_kunetz-zsombor-omsz-budapest","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/458a278e-1050-4644-84e4-5f2e19d383f2.jpg","index":0,"item":"9ecc56e2-f273-49fc-be0c-a5d53275ef43","keywords":null,"link":"/itthon/20250210_kunetz-zsombor-omsz-budapest","timestamp":"2025. február. 10. 11:14","title":"Kunetz Zsombor: A mentőszolgálat az esetek felében nem tudja biztosítani a 25 perces kiérkezési időt sem Budapesten","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ff94920b-9689-4240-8811-9301963026f4","c_author":"Remifemin Plus","category":"brandchannel","description":"A változókorról legtöbbünknek jól ismert tünetei, a hőhullámok és alvászavarok jutnak eszébe, de az valójában sokkal több ennél. Egy komplex folyamat, amely számos fizikai és érzelmi változást hozhat magával: a hormontermelés lassú leállása nemcsak az életminőségre, de egészségünkre is hatással lehet. Ugyanakkor, ha tudjuk, mire van szüksége szervezetünknek ezekben a kritikus években, azzal nagyon sokat tehetünk azért, hogy egészségesen, csinosan és kiegyensúlyozottan éljük meg ezt az időszakot.","shortLead":"A változókorról legtöbbünknek jól ismert tünetei, a hőhullámok és alvászavarok jutnak eszébe, de az valójában sokkal...","id":"20250129_Etrend-a-valtozokor-alatt-remifemin","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ff94920b-9689-4240-8811-9301963026f4.jpg","index":0,"item":"e2e84bee-af89-4016-8465-6b0f2707d9c2","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250129_Etrend-a-valtozokor-alatt-remifemin","timestamp":"2025. február. 12. 07:30","title":"Ezért nem mindegy, mit eszünk a változókor alatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Remifemin Plus","c_partnerlogo":"01fbafc5-53c4-42c6-a681-eea34113376e","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"8f1bc372-b4fd-437c-a04b-288b812632c8","c_author":"Domány András","category":"gazdasag","description":"13. és 14. havi nyugdíjat is fizetnek, de csak a minimumot.","shortLead":"13. és 14. havi nyugdíjat is fizetnek, de csak a minimumot.","id":"20250211_lengyelorszag-nyugdij-nyugdijemeles","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8f1bc372-b4fd-437c-a04b-288b812632c8.jpg","index":0,"item":"d3f52dae-d0e8-4f01-afef-ba2e2fdba1ed","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250211_lengyelorszag-nyugdij-nyugdijemeles","timestamp":"2025. február. 11. 19:53","title":"9,5 százalékkal nőttek a lengyel reáljövedelmek, és ezt is figyelembe veszik a nyugdíjak emelésénél","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a9a31393-85d9-4a2d-a2d7-89df4b9c5009","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Sűrű héten van túl a MOME, és a folyamat még nem ért véget, ugyanis hamarosan újra át kell esniük a rektorválasztáson.","shortLead":"Sűrű héten van túl a MOME, és a folyamat még nem ért véget, ugyanis hamarosan újra át kell esniük a rektorválasztáson.","id":"20250211_MOME-rektor-tiltakozas-Koos-Pal","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a9a31393-85d9-4a2d-a2d7-89df4b9c5009.jpg","index":0,"item":"5edc152e-0644-4d8e-b218-e5e94bed4b18","keywords":null,"link":"/itthon/20250211_MOME-rektor-tiltakozas-Koos-Pal","timestamp":"2025. február. 11. 18:37","title":"Ideiglenesen visszakerül Kopek Gábor a MOME élére, miután elbukta a bizalmatlansági szavazást az egyetem rektora","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2e4a92ee-d48e-454e-b5c0-e0ab18c607e0","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Donald Trump nemcsak Amerikát akarja naggyá tenni, hanem a saját életét is meg akarja könnyíteni, és mi sem kézenfekvőbb ehhez, mint egy elnöki mandátum.","shortLead":"Donald Trump nemcsak Amerikát akarja naggyá tenni, hanem a saját életét is meg akarja könnyíteni, és mi sem...","id":"20250211_muanyag-szivoszal-donald-trump","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2e4a92ee-d48e-454e-b5c0-e0ab18c607e0.jpg","index":0,"item":"7f14728e-f385-45db-8eeb-dd460307b5ac","keywords":null,"link":"/elet/20250211_muanyag-szivoszal-donald-trump","timestamp":"2025. február. 11. 13:42","title":"Trump rendeletben hozza vissza a műanyag szívószálakat, mert a papírból készültek szerinte „felrobbannak”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"73a8a607-30ee-4cd4-8c39-24467c088c6f","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Bár korábban már elismerte, hogy fenntarthatatlan az árstop, a nemzetgazdasági miniszter úgy tűnik, most megint hisz benne. Pedig nem sok köszönet volt abban, amikor legutóbb ilyet lépett a kormány.","shortLead":"Bár korábban már elismerte, hogy fenntarthatatlan az árstop, a nemzetgazdasági miniszter úgy tűnik, most megint hisz...","id":"20250210_arstop-inflacio-nagy-marton-kiskereskedelem","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/73a8a607-30ee-4cd4-8c39-24467c088c6f.jpg","index":0,"item":"5831f510-3b18-4f5a-8fe6-caba29ce6df4","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250210_arstop-inflacio-nagy-marton-kiskereskedelem","timestamp":"2025. február. 10. 08:53","title":"Árstoppal ébredt hétfő reggel Nagy Márton","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a8be341f-0096-432e-8cc1-1d106cafd9d7","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A betegsége miatt munkaképtelennek nyilvánított, egyedül élő asztalos és a hajléktalanság ellen küzdő, egyedülálló anya küzdelme a szociális támogatás hivatali ügyintézésénék kafkai útvesztőiben.","shortLead":"A betegsége miatt munkaképtelennek nyilvánított, egyedül élő asztalos és a hajléktalanság ellen küzdő, egyedülálló anya...","id":"20250210_hvg-en-dave-johns-daniel-blake-ajanlo","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a8be341f-0096-432e-8cc1-1d106cafd9d7.jpg","index":0,"item":"7454029c-8aeb-4f62-a83c-020b48e2bd36","keywords":null,"link":"/360/20250210_hvg-en-dave-johns-daniel-blake-ajanlo","timestamp":"2025. február. 10. 16:00","title":"Az angolok dühe magyar terepen is odavág: Én, Daniel Blake a Radnótiban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Álgulyás rizzsel: magyar ételek külföldi fazekakban
szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?
Csúsztatások a tűzhelyen, avagy kulináris görbe tükör: körülnéztünk, miket s hogyan készítenek magyar ételként a nagyvilágban. Nem akarjuk senkinek elvenni az étvágyát, állítólag, így is jók. Íme az első merítés.
Persze, hogy semmi más nem lehet ismertebb a külföldiek körében, mint a gulyás. A gulasch, goulash a legtöbbet emlegetett étel többféle változatban és húsfajtával. A paprikától pirosló, sűrű levű tömör gyönyör sokáig a magyar konyha és Magyarország státuszszimbóluma volt – s talán az is marad, legfeljebb nem az első helyen.
Történelmi határainkon túli elkészítése sokszor eltér attól az autentikus magyar parasztételtől, amely a polgári és nemesi konyhákban is teljes jogot kapott. Igaz, még itthon is előfordul, hogy a gulyás és gulyásleves közt nem mindenki tud különbséget tenni. Tény, hogy egy társadalompolitikai fogalom is kötődik hozzá, a gulyáskommunizmus. Ennek a receptjét azonban senkinek nem ajánljuk, mivel a hozzávalók szavatossági ideje már lejárt.
A gulyás készítésével Európában és a tengerentúlon is sok helyen próbálkoznak a háziasszonyok. Halottunk már tejfölös, paradicsompürés, darált húsos változatról is. A hitelesebbekre jó példa a Palma de Mallorca-i Aurora, vagy becenevén Auro. A Spanyolországhoz tartozó szigeten élő középkorú, 42 éves asszony annyira kedvét leli a főzésben, hogy receptjeit, tanácsait – amelyek nagy népszerűségnek örvendenek – szívesen osztja meg másokkal az interneten. Blogjában, az Aurora konyhájában (lacocinadeauro.com) adja közre tradicionális magyar receptként a Goulash Hungaro-t, a magyar gulyást. Az összetevők alapján minden bizonnyal ízes ételt készített, de valószínűleg összekeverte a pörköltet a gulyással. Ráadásul az ő marhapörköltjébe sárgarépa került.
Arra sem találunk magyarázatot, miért adott Auro a „magyar gulyása” mellé köretként rizst. A bloghoz hozzászóló argentínai magyarok, a córdobai Magyar Kör tagjai adnak is egy jó tanácsot a mallorcai háziasszonynak: a Goulash Hungarót egészítse ki „chipetkével”. Kommentjeikből más érdekesség is kiderül. Nevezetesen, hogy még a harmadik vagy negyedik generációs magyarok is őrzik a felmenők konyháinak emlékét. Igaz, az elnevezéseknek sokszor már csak a hangzása maradt meg emlékezetükben: így a gombóc helyett gombotz vagy gombosz kerül kommentjeikbe, a mákos kalácsot pedig macoshcolach-nak emlegetik.
A humán tárgyak oktatásával foglalkozó Prudy az USA-ban él. A magát mókás lánynak nevező blogger (prudencepennywise.blogspot.com) a chicken paprikash receptjével gazdagítja olvasóit. Tejfölös csirkepaprikásának elkészítése alapvetően nem tér el a hazaitól, viszont főztjét pár csepp citrommal is megbolondítja. Azon már meg sem lepődünk, hogy a magyar gyomornak leginkább nokedlivel megszokott csirkepörköltet kifőtt laposmetélttel tálalja.
Nemzetközi Étlap Kalauz
Quentin Crewe több kiadást megélt, eredetileg angol nyelvű, világszerte népszerű étlap kalauza, mely a Fogások országonként alcímet viseli, külön kiemeli Magyarországnál, hogy: „ A gulyásféléket azt hiszem nem kell bemutatni, de bizonyára meg fognak lepődni, hogy szülőhazájukban milyen ízletesek. Szinte nem is emlékeztetnek arra a narancssárga, olajban úszó tüzes vízre, melyet más országokban gulyás címszó alatt próbálnak elpasszolni.” A gulyást így jellemzi:a pörköltnél hígabb, mindig marhahúsból készül, hagyma, paprika, burgonya és csipetke felhasználásával. Megemlíti még a paprikást, mint sűrű, rózsaszínes paprikás-tejfölös mártásban készített bármilyen húsfélét. S a pörköltet is,ami arról ismerszik meg,hogy kockára vágott húsból, hagymával, paprikával készül, s tejföl nem jár hozzá. Hogy előételeink közé miért kerül nála a Herz szalámi és a disznósajt társaságába jellegzetességként a bolgár saláta, a saláták listájára pedig a sült tökcsíkokból joghurttal és citromlével készült fogás; a köreteknél a liptói burgonya, édességeink sorában pedig a palacsinta, rétes, derelye, metélt mellé, pont a diótorta; és miért levesbetét (!) a hortobágyi húsos palacsinta, azon még töprengünk kicsit.
Hogy a magyar konyha és étkezési szokásaink New York City-ben sem éppen érdektelenek, ahhoz elég rápillantani az Edible Manhattan Magazine weboldalára. A kéthavonta megjelenő étel- és ital szaklap szigorúan sertéshúsevő nemzetnek tűnteti fel a magyarokat. A magyar férjjel bíró Maureen Brennan például két cikkben is foglalkozik gasztronómiai irányultságunkkal, felhívva a figyelmet, hogy majdnem háromszor múljuk felül az átlag amerikait disznóhúsfogyasztásban. A magyar évi átlagos fogyasztás 141 pound, ugyanakkor az amerikai 51 pound (1 pound = 0,45kg). A New Yorkban élő hentesek, a két Gubicza fivér, Ferenc és László gondoskodik a kintiek betevő füstölt sonkájáról, csülkéről, cserkészkolbászáról, májpástétomairól és a ropogós tepertőről. Ezzel nincs is semmi baj, csak a szerző által idézett gasztronómiai tartalmú közmondás sántít egy kicsit.
„Ha a paraszt csirkét eszik, vagy a csirke, vagy a paraszt beteg” – írja cikkében, ezt annyiban finomítanánk, hogy a Magyar szólások és közmondások (szerkesztette Mózes Miklós) szerint a paraszt valójában szegény ember. S azt is megjegyezhette volna, hogy ez a közmondás manapság csak részben igaz, mivel a magyarok már bőven fogyasztanak manapság szárnyast (csirkét, pulykát, kacsát, libát, stb.). A disznóvágást extravagáns magyar szokásként kommentálja Maureen Brennan, míg a disznótort a sertés halotti ünnepének nevezi, ami azért nem is olyan szomorú.