Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"2dc1d1d5-e0f6-48da-982e-f0a36cf4209e","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"A szélsőjobboldali George Simion kampánycsendre hivatkozva minden közösségi oldalát eltüntette a vasárnapi román elnökválasztás előtt.","shortLead":"A szélsőjobboldali George Simion kampánycsendre hivatkozva minden közösségi oldalát eltüntette a vasárnapi román...","id":"20250517_george-simion-romania-elnokvalasztas-facebook-tiktok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2dc1d1d5-e0f6-48da-982e-f0a36cf4209e.jpg","index":0,"item":"ece54ac0-b8c0-4ae3-8d40-8f64b0b98de7","keywords":null,"link":"/vilag/20250517_george-simion-romania-elnokvalasztas-facebook-tiktok","timestamp":"2025. május. 17. 19:00","title":"Facebook- és TikTok oldalát is felfüggesztette George Simion a román elnökválasztás hajrájában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2fcf5c12-be83-41ad-ab4b-7d334d8ebb3f","c_author":"MTI","category":"elet","description":"Mínusz 1,6 Celsius-fokban dideregtek két településen is. ","shortLead":"Mínusz 1,6 Celsius-fokban dideregtek két településen is. ","id":"20250517_majus-hidegrekord","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2fcf5c12-be83-41ad-ab4b-7d334d8ebb3f.jpg","index":0,"item":"c92f9235-2bbe-4bdb-903b-d8ff35d95131","keywords":null,"link":"/elet/20250517_majus-hidegrekord","timestamp":"2025. május. 17. 11:20","title":"Megdőlt a hajnali hidegrekord pénteken","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ff6fa273-1b0b-4c5b-b418-ceb65ca69ac7","c_author":"HVG","category":"360","description":"Szingapúri kutatók bemutatták, hogyan használhatók fel megfelelő alapanyagok és a 3D-s ételnyomtatás technológiája arra, hogy mind ízben, mind állagban leutánozzák a tenger gyümölcseinek egyik fontos képviselőjét, a tintahalkarikát.","shortLead":"Szingapúri kutatók bemutatták, hogyan használhatók fel megfelelő alapanyagok és a 3D-s ételnyomtatás technológiája...","id":"20250518_hvg-3d-etelnyomtatas-tintahalkarika-laborbol","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ff6fa273-1b0b-4c5b-b418-ceb65ca69ac7.jpg","index":0,"item":"6ff000b2-5bdd-4ef5-bae0-dd0632e5934e","keywords":null,"link":"/360/20250518_hvg-3d-etelnyomtatas-tintahalkarika-laborbol","timestamp":"2025. május. 18. 15:45","title":"Sikerült a tintahalkarika-nyomtatás, ízre és állagra is tökéletesnek mondják","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a9de11d7-628b-4ac5-a3ec-113eb2d6a156","c_author":"Domány András","category":"gazdasag","description":"A Facebookon megjelent videókról felmerült a gyanú, hogy egy külföldi befolyásolás részei, de a Facebook erre nem talált nyomot. ","shortLead":"A Facebookon megjelent videókról felmerült a gyanú, hogy egy külföldi befolyásolás részei, de a Facebook erre nem...","id":"20250517_Szigetvari-Viktor-Datadat-lengyel-valasztasok-Facebook-hirdetesek-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a9de11d7-628b-4ac5-a3ec-113eb2d6a156.jpg","index":0,"item":"32b1fd7c-c328-4855-b979-e2783902fba8","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250517_Szigetvari-Viktor-Datadat-lengyel-valasztasok-Facebook-hirdetesek-ebx","timestamp":"2025. május. 17. 09:58","title":"Szigetvári cégét beavatkozással vádolják Lengyelországban, de pont a mostani ellenzék engedte szabadjára az ilyen kampányolást","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"05611583-5cfc-441b-8579-0bed0d8ebf8a","c_author":"Ford KKE Kft.","category":"brandchannel","description":"Napjainkban sokszor már az is bonyolult, hogy az ember számontartsa a társadalom különféle generációit, az X-től a milleniumi nemzedéken át a Z-, illetve az alfa-generációig. Az eltérő korosztályoknak sok mindenről határozott – és erősen különböző – véleménye van, nem kivétel ez alól az elektromos autózás sem. De vajon mire vágynak a mostani ötvenes-hatvanasok, negyvenes-ötvenesek és a húszas-harmincasok?","shortLead":"Napjainkban sokszor már az is bonyolult, hogy az ember számontartsa a társadalom különféle generációit, az X-től...","id":"20250409_fordmagyarorszag_elektromos_Ford_Puma_Gen-E","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/05611583-5cfc-441b-8579-0bed0d8ebf8a.jpg","index":0,"item":"42c5835c-ba04-4399-8d9c-94dd59c50746","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250409_fordmagyarorszag_elektromos_Ford_Puma_Gen-E","timestamp":"2025. május. 17. 15:30","title":"Túlárazott dodzsem vagy az emberiség túlélésének záloga?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Ford Közép- és Kelet-Európai Kft.","c_partnerlogo":"cc7ea449-d2a8-423d-ac2e-cc71c2f7b6d5","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"6a584c2d-8374-480f-ad63-37fabe540fa5","c_author":"hvg.hu","category":"sport","description":"Intenzív osztályon ápolják, de úgy tűnik, nincs életveszélyben.","shortLead":"Intenzív osztályon ápolják, de úgy tűnik, nincs életveszélyben.","id":"20250518_Lucio-robbanas-egesi-serulesek-brazil-focista","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6a584c2d-8374-480f-ad63-37fabe540fa5.jpg","index":0,"item":"636d3e85-0d38-4e7d-8413-3ebbbdeba42a","keywords":null,"link":"/sport/20250518_Lucio-robbanas-egesi-serulesek-brazil-focista","timestamp":"2025. május. 18. 15:51","title":"Testének közel ötödén megégett a világbajnok focista egy robbanásban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1363bfa1-10f1-408b-b666-edcf506943aa","c_author":"Vándor Éva","category":"elet","description":"A nagy felháborodás után az FIA csökkentette a káromkodásért kiróható bírság összegét, így az első szabálysértés esetén már nem 40 ezer, hanem 5 ezer eurót kell kifizetniük a pilótáknak. A januárban bevezetett szigorítás mostani enyhítése mögött felsejlik a mind nagyobb feszültség a pilóták és az FIA-elnök között. ","shortLead":"A nagy felháborodás után az FIA csökkentette a káromkodásért kiróható bírság összegét, így az első szabálysértés esetén...","id":"20250518_forma-1-karomkodas-buntetes-verstappen-sainz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1363bfa1-10f1-408b-b666-edcf506943aa.jpg","index":0,"item":"52cd6c00-fb74-47ec-abcf-994c0100bf33","keywords":null,"link":"/elet/20250518_forma-1-karomkodas-buntetes-verstappen-sainz","timestamp":"2025. május. 18. 08:55","title":"Verstappenék mostantól kedvezményesen káromkodhatnak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1cf99e92-7dcf-4c85-b1a2-2e1ca608dcb3","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Első angol nyelvű filmjében Lily-Rose Depp és Jacob Elordi fog szerepelni. ","shortLead":"Első angol nyelvű filmjében Lily-Rose Depp és Jacob Elordi fog szerepelni. ","id":"20250517_nemes-jeles-laszlo-lily-rose-depp-odakint-a-sotetseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1cf99e92-7dcf-4c85-b1a2-2e1ca608dcb3.jpg","index":0,"item":"963b313d-ab93-4f1c-8e6b-4d8b07c7fdfb","keywords":null,"link":"/kultura/20250517_nemes-jeles-laszlo-lily-rose-depp-odakint-a-sotetseg","timestamp":"2025. május. 17. 09:24","title":"Nemes Jeles László Hollywood két feltörekvő sztárjával forgat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Álgulyás rizzsel: magyar ételek külföldi fazekakban
szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?
Csúsztatások a tűzhelyen, avagy kulináris görbe tükör: körülnéztünk, miket s hogyan készítenek magyar ételként a nagyvilágban. Nem akarjuk senkinek elvenni az étvágyát, állítólag, így is jók. Íme az első merítés.
Persze, hogy semmi más nem lehet ismertebb a külföldiek körében, mint a gulyás. A gulasch, goulash a legtöbbet emlegetett étel többféle változatban és húsfajtával. A paprikától pirosló, sűrű levű tömör gyönyör sokáig a magyar konyha és Magyarország státuszszimbóluma volt – s talán az is marad, legfeljebb nem az első helyen.
Történelmi határainkon túli elkészítése sokszor eltér attól az autentikus magyar parasztételtől, amely a polgári és nemesi konyhákban is teljes jogot kapott. Igaz, még itthon is előfordul, hogy a gulyás és gulyásleves közt nem mindenki tud különbséget tenni. Tény, hogy egy társadalompolitikai fogalom is kötődik hozzá, a gulyáskommunizmus. Ennek a receptjét azonban senkinek nem ajánljuk, mivel a hozzávalók szavatossági ideje már lejárt.
A gulyás készítésével Európában és a tengerentúlon is sok helyen próbálkoznak a háziasszonyok. Halottunk már tejfölös, paradicsompürés, darált húsos változatról is. A hitelesebbekre jó példa a Palma de Mallorca-i Aurora, vagy becenevén Auro. A Spanyolországhoz tartozó szigeten élő középkorú, 42 éves asszony annyira kedvét leli a főzésben, hogy receptjeit, tanácsait – amelyek nagy népszerűségnek örvendenek – szívesen osztja meg másokkal az interneten. Blogjában, az Aurora konyhájában (lacocinadeauro.com) adja közre tradicionális magyar receptként a Goulash Hungaro-t, a magyar gulyást. Az összetevők alapján minden bizonnyal ízes ételt készített, de valószínűleg összekeverte a pörköltet a gulyással. Ráadásul az ő marhapörköltjébe sárgarépa került.
Arra sem találunk magyarázatot, miért adott Auro a „magyar gulyása” mellé köretként rizst. A bloghoz hozzászóló argentínai magyarok, a córdobai Magyar Kör tagjai adnak is egy jó tanácsot a mallorcai háziasszonynak: a Goulash Hungarót egészítse ki „chipetkével”. Kommentjeikből más érdekesség is kiderül. Nevezetesen, hogy még a harmadik vagy negyedik generációs magyarok is őrzik a felmenők konyháinak emlékét. Igaz, az elnevezéseknek sokszor már csak a hangzása maradt meg emlékezetükben: így a gombóc helyett gombotz vagy gombosz kerül kommentjeikbe, a mákos kalácsot pedig macoshcolach-nak emlegetik.
A humán tárgyak oktatásával foglalkozó Prudy az USA-ban él. A magát mókás lánynak nevező blogger (prudencepennywise.blogspot.com) a chicken paprikash receptjével gazdagítja olvasóit. Tejfölös csirkepaprikásának elkészítése alapvetően nem tér el a hazaitól, viszont főztjét pár csepp citrommal is megbolondítja. Azon már meg sem lepődünk, hogy a magyar gyomornak leginkább nokedlivel megszokott csirkepörköltet kifőtt laposmetélttel tálalja.
Nemzetközi Étlap Kalauz
Quentin Crewe több kiadást megélt, eredetileg angol nyelvű, világszerte népszerű étlap kalauza, mely a Fogások országonként alcímet viseli, külön kiemeli Magyarországnál, hogy: „ A gulyásféléket azt hiszem nem kell bemutatni, de bizonyára meg fognak lepődni, hogy szülőhazájukban milyen ízletesek. Szinte nem is emlékeztetnek arra a narancssárga, olajban úszó tüzes vízre, melyet más országokban gulyás címszó alatt próbálnak elpasszolni.” A gulyást így jellemzi:a pörköltnél hígabb, mindig marhahúsból készül, hagyma, paprika, burgonya és csipetke felhasználásával. Megemlíti még a paprikást, mint sűrű, rózsaszínes paprikás-tejfölös mártásban készített bármilyen húsfélét. S a pörköltet is,ami arról ismerszik meg,hogy kockára vágott húsból, hagymával, paprikával készül, s tejföl nem jár hozzá. Hogy előételeink közé miért kerül nála a Herz szalámi és a disznósajt társaságába jellegzetességként a bolgár saláta, a saláták listájára pedig a sült tökcsíkokból joghurttal és citromlével készült fogás; a köreteknél a liptói burgonya, édességeink sorában pedig a palacsinta, rétes, derelye, metélt mellé, pont a diótorta; és miért levesbetét (!) a hortobágyi húsos palacsinta, azon még töprengünk kicsit.
Hogy a magyar konyha és étkezési szokásaink New York City-ben sem éppen érdektelenek, ahhoz elég rápillantani az Edible Manhattan Magazine weboldalára. A kéthavonta megjelenő étel- és ital szaklap szigorúan sertéshúsevő nemzetnek tűnteti fel a magyarokat. A magyar férjjel bíró Maureen Brennan például két cikkben is foglalkozik gasztronómiai irányultságunkkal, felhívva a figyelmet, hogy majdnem háromszor múljuk felül az átlag amerikait disznóhúsfogyasztásban. A magyar évi átlagos fogyasztás 141 pound, ugyanakkor az amerikai 51 pound (1 pound = 0,45kg). A New Yorkban élő hentesek, a két Gubicza fivér, Ferenc és László gondoskodik a kintiek betevő füstölt sonkájáról, csülkéről, cserkészkolbászáról, májpástétomairól és a ropogós tepertőről. Ezzel nincs is semmi baj, csak a szerző által idézett gasztronómiai tartalmú közmondás sántít egy kicsit.
„Ha a paraszt csirkét eszik, vagy a csirke, vagy a paraszt beteg” – írja cikkében, ezt annyiban finomítanánk, hogy a Magyar szólások és közmondások (szerkesztette Mózes Miklós) szerint a paraszt valójában szegény ember. S azt is megjegyezhette volna, hogy ez a közmondás manapság csak részben igaz, mivel a magyarok már bőven fogyasztanak manapság szárnyast (csirkét, pulykát, kacsát, libát, stb.). A disznóvágást extravagáns magyar szokásként kommentálja Maureen Brennan, míg a disznótort a sertés halotti ünnepének nevezi, ami azért nem is olyan szomorú.