szerző:
Krisztina O'Brien
Tetszett a cikk?

Gwyneth Paltrow felcsapott szakácsnőnek, és nemrégiben megjelent könyvében ízletes recepteket kínál „az egészséges és boldog élethez”. Kérdés, a közönség mit szól az olyan ételötletekhez, amelyek veganéz, agave nektár és egyéb hozzávalókra alapulnak.

A művésznő úgy döntött, nem elég az Oscar-díj, a country-énekesi karrier (úgy bizony, Glee), az életvezetéshez tanácsokat adó blog, a rocksztár férj és a két gyönyörű gyerek. Oda neki a sztárszakács és bestseller-szakácskönyv-írói babérokat is. Holott  aligha gondolná róla az ember, hogy naponta két hüvely zöldborsónál és tíz deka párolt halnál valaha is többet evett volna.

Úgy tűnik, Paltrow mégis eszik, de legalábbis főz. Saját bevallása szerint az apjától tanulta a szakácsmesterséget, akivel sok időt töltöttek a konyhában és különböző gasztronómiai luxusutakon. Ennek megfelelően Paltrow a szakácskönyvét 2002-ben elhunyt apja emlékére jegyezte. Az amerikai kiadásnak az lett a címe, hogy Az apja lánya, az óceánon innen azonban kevésbé ismerik Bruce Paltrow-t (aki nem szakács, hanem filmrendező és producer volt), így az angol kiadás a Jegyzetek a konyhaasztal mellől címet kapta.

Gyimesi Zsuzsa

A könyv érdekes olvasnivaló, mert Paltrow a receptek mellé sztorikat is kínál a magánéletéből. A történetek érdekesek és őszintének tűnnek – még akkor is, ha valószínűleg egy profi háttéríró fabrikálta őket szívmelengetőre, és ez a „magánélet” kiváltságos, fényűző, tele egzotikus nyaralásokkal és híres személyekkel. Több kritikus szerint a könyv legnagyobb hibája pont a fényűzés és a kiváltságosság. Paltrownak – aki egész életét gazdagságban töltötte – szerintük halvány lila lövése sincs egy átlagos háziasszony életéről. Tanácsai, hogy a receptjeihez szerezzünk be faszén tüzelésű pizzasütőt, első osztályú, japán Global késeket, Vitamix keverőt, Le Creuset serpenyőket, és még jó néhány más, több százezer forint értékű konyhai kelléket, megszívlelendőek, de aligha betarthatóak a mindennapok háziasszonyának.

Akkor most lássunk néhány hozzávalót: Paltrow bacon helyett kacsa szalonnát használ, majonéz helyett veganézt (a majonéz egészséges, növényi változatát, amely még Angliában sem kapható minden sarkon), sima liszt helyett tönkölylisztet, cukor helyett agavé- és juharszirupot. A színésznő éléskamrájában 7 fajta olaj, 5 fajta liszt és legalább 20 féle egzotikus fűszer van. Paltrow javára legyen mondva, hogy vegetáriánus alternatívát is kínál minden receptjéhez, bár mindezt megint merőben elrugaszkodott okokból teszi. A színésznő ugyanis állítja, hogy a lánya, Apple vegetáriánus, „és erre a döntésre saját magától jutott”. Apple csak hét éves, és éppen a színésznő egyik közreadott történetében arról ábrándozik, hogy milyen jó lenne, ha allergiás lehetne a zöldségekre, mert akkor nem kellene megennie őket.

A Paltrow-receptek amúgy teljesen nélkülözik a vörös húst, és természetesen csakis a boldog, szabadban kapirgáló baromfit ismerik. A főszerep a bio-kacsáé, emellett pedig csupán halat és tengeri herkentyűket találunk a hozzávalók között. A könyvben több olyan recept is van, amit kifejezetten gyerekeknek ajánl (saját csemetéi ízlése alapján). Ilyen például a spongyababos rákhamburger, a karamellás kelbimbó, a fodros kelből készült chips és rizottó. Hát, akkor nézzünk néhány „átlagemberbarát” Paltrow-receptet, testközelből.

Bruce Platrow töltött avokádója

Gwyneth szerint ez bármilyen alkalomra megfelelő előétel, és a megmaradt tölteléket krumplival keverve remek salátát kapunk hideg sültekhez.

250 ml veganéz (használhatunk rendes majonézt)
125 ml tejföl
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
½ evőkanál dijoni mustár
2 újhagyma vékonyra karikázva
1 gerezd fokhagyma átnyomva vagy vékonyra apróra vágva
½ evőkanál citromlé
1 ½ evőkanál kapribogyó felaprítva
zeller mag (kihagyható)
4 avokádó

Keverjük össze az összes hozzávalót. Vágjuk félbe az avokádót, vegyük ki a magját és töltsük a helyére a keveréket. Az avokádó hamar megbarnul, ezért csak a tálalás előtt töltsük meg, és kenjük be a tetejét egy kis citromlével.

Gwyneth sült csirkéje, krumplival

Ez a recept ugyan senkinek a szakácsstílusát nem fogja radikálisan megváltoztatni, és egy kicsit macerás is, ám ettől még igen ízletes.

Hozzávalók:
1 csirke
1 kiló burgonya
1 citrom
fokhagyma
olíva olaj
két ágacska kakukkfű
néhány zsálya levél
só, bors

Paltrow nem filézi a csirkét, hanem kivágja a csirkéből a hátát és a felső comb csontjait, mert így a sütési idő a felére csökken. Ezután besózza és lefekteti mellével felfelé egy tepsibe. A csirke fennmaradó belsejébe, rozmaringot, kakukkfüvet, zsályát és fokhagymát tesz, majd meglocsolja citromlével és olíva olajjal. A kiló krumplit megpucolja és előfőzi (használjunk viaszos, nem szétesős krumplit), majd ezután a csirke mellé fekteti. A madár 200 fokon sül, egy fóliával letakart tepsiben, úgy másfél órán át.

A zöldsalátához  Paltrow friss saláta leveleket, retket, újhagymát, rukkolát, nyers borsót, előfőzött bébi répát, és friss hüvelyes babból kipattintott babszemeket használ, amelyeket leforráz. Az öntetet pedig juhar szirupból, pezsgő-ecetből (a sima borecet is jó), hagymából és mustárból készíti.

Fodros kel rizottó Paltrow módra

225g fodros kel
1 ½ evőkanál olíva olaj
2 gerezd fokhagyma, megtisztítva és nagyon apróra vágva
3 nagy újhagyma, 3mm átmérőjű szeletekre vágva
175g főtt barna rizs
1 ½ evőkanál szójaszósz

Vágjuk a kel leveleket félbe, majd keresztbe, vékony csíkokra. Pároljuk a vagdalékot enyhén sózott vízben körülbelül 7 percig. Eközben közepes lángon forrósítsuk meg az olajt egy serpenyőben, és adjuk hozzá a fokhagymát, sűrűn kevergetve, nehogy megbarnuljon. Ezután jöhet a párolt kel, és az újhagyma, majd a rizs is. 2 perces főzés után adjuk hozzá a szójaszószt, és főzzük 30 másodpercig.

Ezek Paltrow legyszerűbb receptjei, de a kíváncsi olvasó – és akinek van ideje elkészíteni például egy rozmaringos kacsahamburgert, szilvaketchuppal – további recepteket találhat az internet különböző portáljain. A mi egyetlen tanácsunk, hogy a Paltrow-recepteket használjuk inkább inspirációnak, és bátran helyettesítsük ízlésünk és tehetősségünk szerint a különböző hozzávalókat. Meglehet, Gwyneth ötletei egy kicsit elrugaszkodottak, ám még mindig jobbak, mint legjobb barátnője, Madonna meseírói próbálkozásai.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!