szerző:
Megyeri Zsuzsanna
Tetszett a cikk?

Last minute jeligére üzenjük, hogy vannak olyan tervezetlen, de remekbe szabott ételek, amelyek az utolsó pillanatban is összerakhatók, és bennük van minden a tél és az ünnep ízeiből egyaránt.

Ha beszereztük a káposztát, de elfelejtettünk kérni hozzá tölteni való leveleket, ráadásul a belevaló füstölt holmiról sem gondoskodtunk, akkor sincs nagy baj. Hús talán lapul a mélyhütőben - vagy virsli, szafaládé, netán főzőkolbász a frigóban -, és biztos van némi zöldségünk, gyümölcsünk. S akkor lesz fenséges zöldséges-gyümölcsös káposztánk is karácsonyra.

Nagyon okos ember lehetett, aki kitalálta a cserépedényt. A terracottában egy füst alatt elintézhetjük az előkészületet, a főzés-sütést és a tálalást. Nem kell párolni, pirítani, zsírjára sütni semmit, megy minden, akár a karikacsapás. Mindössze két dologra kell figyelni: a száraz és lédús hozzávalók arányára, valamint arra, hogy aminek egy kis színt szeretnénk adni, azt a tetejére kell halmoznunk.

Megyeri Zsuzsa

Ha nincs jobb ötletünk, nézzünk körül a zöldségtartóban. Fonnyadó paprikát, paradicsomot, hagymát, krumplit biztosan találunk, olykor cukkini vagy padlizsán is akad. Abban az állapotban, amikor a répa már nem az igazi - ezt onnan tudjuk, hogy nem törik, hanem hajlik -, az agyagedényben még biztosan jó szolgálatot tesz. Az összevágott zöldség egy kis szalonnával, kolbásszal, vagy akár olajjal, fűszerekkel és fokhagymával meglepő finomságokra képes. Ha gyümölcsöt is teszünk hozzájuk, igazi különlegességet kreálhatunk anélkül, hogy beleszakadnánk a hámozásba, pucolásba, panírozásba, szűrésbe, rántásba, habarásba. A tálba valók összeállítása pedig gyerekjáték.

Hozzávalók 4 személyre

Megyeri Zsuzsa

60 deka savanyú káposzta
60 deka sertéslapocka (csirkével, borjúval, marhával is működik, de még virslivel, főzőkolbásszal is, attól függ, mi van - a szerk.)
2 alma
1 fej vöröshagyma
10 szem aszalt szilva
1 narancs
1 nagy répa
2 gerezd fokhagyma
fél deci olaj vagy 10 deka füstölt szalonna
só, bors, paprikakrém

Most a naranccsal és az aszalt szilvával karácsonyosítjuk, egyébként bármely őszi-téli idénygyümölccsel is jó. Fogjunk hozzá: a káposztát nyirbáljuk össze kicsit, hogy ne kelljen ki-be ugrálni az ablakon minden falatnál. A répát vágjuk karikára, a hagymát és a hámozott narancsot félkarikára, az almát nyolcad gerezdekre, és az egészet keverjük össze az aszalt szilvával. A húst (vagy miegymást) szeletekre vagy kockákra vágva forgassuk meg fokhagymás-fűszeres olajban, és szórjuk a káposztás keverék tetejére. Ha nem ódzkodunk a szalonnától, kis kockákra aprítva szórjuk rá azt is, de az olajat ne spóroljuk ki belőle semmiképp.

Megyeri Zsuzsa

A tálat fedjük le a porózus tetővel és minimum 2 és fél órára tegyük a sütőbe. Kis lángon süssük. A kipróbált keverékben épp ideális a száraz és leveses összetevők aránya, így a tál alján csak pár kanál nagyon finom és tartalmas lé gyűlik össze, a tetején pedig megpirul a hús. Tálalásnál tejfölt is tegyünk az asztalra a kenyereskosár mellé.

Szép, ugyanakkor különleges étel, ráadásul többször melegíthető, akárcsak a székely- vagy a töltött káposzta.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!