szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

A nyuszikás vicc lassan már az újszülötteknek sem új, és azok is elfogadják, hogy igenis létezik répatorta, akik zöldséget a desszertes tányéron el nem képzeltek volna soha. Pláne répát egy süteményben. Sőt, répát sehogy.

A répatorta eredetileg svájci találmány, de bámulatos átváltozásokra lett képes, lévén számos variációja szerte e világban. Az elsőségért egyébként tányérra menő csaták folytak, a csatornán túl az angolok, a tengerentúl meg az amerikaiak vallották csak és kizárólag magukénak a répatorta feltalálását. Annyi biztos, ez esetben nem hungarikumról van szó, hiába is erőszakoskodnánk akárhány harmados többséggel.

A répatorta annak ellenére, hogy sokan nevének hallatán inkább desszert nélkül maradnának, mintsem zöldséges sütit küldjenek le a torkukon, igazi finomság. Erre még Woody Allen is megesküdött, egyenesen azt mondta: ,,a répatorta életérzés”. Bár joggal gondolhatjuk, hogy a nyuszi mellett Woody Allen is sokat poénkodik, ez esetben komoly igazságot rejt a megállapítása, mert a répatortának szinte annyi variációja lehetséges, ahány fajta életérzés eluralkodhat rajtunk. Fontos megjegyezni, hogy nem egy répa ízű ételről van szó – a répa csupán a tészta édességét adja. Ennyi elmélkedés után lépjünk a tettek mezejére, és nézzük, hogyan készíthetünk igazán finom répatortát. Alapjában véve kevert – azaz igazán egyszerű – tésztáról van szó.

Tippek, fortélyok

Vannak receptek, amelyek nem is grammoznak, dekáznak, hanem bögrés mércével mérik ki a hozzávalókat. Ha ilyenre akadunk, akkor a reszelt répát lazán adagolva mérjük ki, ne tömörítsük, ne nyomkodjuk össze. A jó répatorta tésztája sohasem száraz. Válasszunk a tortához igazán édes és lédús fajtát, akkor a szaftos, puha tészta másnap, harmadnap is finom lesz, nem szárad ki. Ha mégsem sikerült igazán lédús sárgarépát beszerezni, akkor egy kevés narancs- vagy répalével, esetleg egy evőkanál tejföllel lazítsuk a tésztát.

©

A répát reszeljük le nagyobb lyukú reszelőn, így nem engedi ki a levét, és a tészta kis narancssárga pöttyös mintázatot is kap. Nem kell aggódni, a durvára reszelt sárgarépa teljesen megpuhul a sütés során. Lehetőség szerint barnacukrot használjunk – ettől a tészta enyhén karamelles, malátás ízt kap. A répatortához a fűszerek közül nagyszerűen illik a szerecsendió, a kardamom, a gyömbér, a fahéj, a vanília. Bónusz a reszelt narancshéj. A tészta gazdagabbá, ízesebbé tehető kevés őrölt mandulával, dióval, mogyoróval, mazsolával, apróra tört csoki darabkákkal, kókuszreszelékkel.

A torta bevonata lehet ízlés szerint marcipánból, fondantból, csokimázból, citromkrémből, krémsajtból, de kétségtelenül az egyik legfinomabb a tejszínhabos-mascarponés változat. A tetejét díszíthetjük csokireszelékkel, marcipánból formázott répával. Húsvétkor persze marcipán nyuszival, tojással is. Kezdő háziasszony is bátran belefoghat, egészen biztosan nagyon finom és kiadós tortával lepheti meg édesszájú családtagjait, vendégeit, és a húsvéti nyuszit is.

Répatorta alaptészta

Keverjük össze külön-külön a száraz és a nedves hozzávalókat, majd öntsük össze a kettőt és fakanállal jó alaposan elegyítsük el. Béleljünk ki egy 26 cm-es tortaformát sütőpapírral, vagy kenjük ki vékonyan vajjal, és öntsük bele a tésztát. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük 40-45 percig. Végezzünk tűpróbát – ha már nem ragad a tészta a tűre, akkor kész. Mielőtt kiszedjük a formából, hagyjuk legalább 15-20 percet hűlni.

20 dkg megtisztított, lédús sárgarépa, almareszelőn lereszelve
15 dkg barnacukor
10 dkg őrölt mandula (helyettesíthető dióval, mogyoróval is)
2 egész tojás
20 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű is, de akkor csak 17 dkg)
1 narancs reszelt héja
egy kávéskanál szódabikarbóna
egy-egy csipet őrölt fahéj, gyömbér és frissen reszelt szerecsendió

©

Alaposan keverjük össze egy tálban a fenti hozzávalókat. A tortalapot vágjuk félbe, vékonyan kenjük be krémmel. A többi krémmel pedig vonjuk be a torta tetejét és oldalát. Készíthetjük úgy is, hogy nem vágjuk ketté a tortalapot, hanem a tészta tetejére halmozunk egy vastagabb réteget a krémből, és az oldalát is bevonjuk.

Mascarponés krém

25 dkg mascarpone (lehet ricotta is)
250 ml habtejszín, kemény habbá verve
egy evőkanál porcukor
egy teáskanál vaníliaesszencia

Krémsajtos-vajas krém

8 dkg puha vaj
8 dkg krémsajt (Philadelphia)
10 dkg porcukor
1 narancs reszelt héja
2 teáskanál vaníliaesszencia
5 dkg reszelt csokoládé

A hozzávalókat keverjük simává és tetszés szerint töltsük meg, vagy vonjuk be vele a répatortát. A tetejét szórjuk meg reszelt csokoládéval.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvan az idei Pride-felvonulás időpontja

Megvan az idei Pride-felvonulás időpontja

Különleges szűrőpapírt helyeznek a tengervízbe Ausztráliában

Különleges szűrőpapírt helyeznek a tengervízbe Ausztráliában

A németek még nem mondtak le a 2032-es olimpiarendezésről

A németek még nem mondtak le a 2032-es olimpiarendezésről