szerző:
Gy.Zs.

Februárban Torkos Csütörtök, márciusban Dining City Étterem Hét, most áprilisban: TableFree Éttermi Napok – mega akciók a vendéglátóhelyeken, amelyeknek a többsége az év során rendre meghirdeti a saját kedvezményes napjait is.

A Torkos Csütörtök már önjáró, és valóban az ország szinte minden pontján lehetőséget kínál, hogy évente legalább egyszer az is eljusson fél áron ebédelni, vacsorázni étterembe, akinek az ilyesmi piros betűs ünnep. Feltéve persze, ha résen van, időben foglal, és fegyelmezett.
Vagyis nem sértődik meg, ha másfél-két óra múltán, akkor is felállítják az asztaltól, ha torkán akad a desszert, mert már sarkában a következő turnus.

Míg pár éve erős fenntartással fogadtuk az össznépi etetőnapot, mostanra beláttuk, bár nem a kulinaritás csúcsaira visz, több okból is létjogosultsága van. Második éve márciusban sem maradunk  „központi” akciózás nélkül, igaz, a Dining City Étterem Hét előnyeit leginkább Nagy-Budapest népe élvezheti. Felső- és középkategóriás éttermekben 3000 forintos egységáron kínálnak vacsoramenüt (szervízdíjjal) azoknak, akik a diningcity.com honlapon a real time rendszerben bonyolítják le az asztalfoglalást.

Az ötlet New York-ból származik, a legközelebbi példa pedig Bécs. Idehaza az idén március 26. és április 1. között 13 ezer vendéget regisztráltak 66 étteremben erre az időszakra. Kiss Zoltán,a DC budapesti munkatársa a tavalyi induláskor és az idei sajtótájékoztatón is így nyilatkozott: ”Fő célunk, hogy hosszú távon a minőségi vendéglátást helyezzük előtérbe Magyarországon, és sokaknak megadjuk a gasztronómiai élmény örömét”. A táv viszont elég hosszúnak tűnik, mert Magyarország csak relatíve kicsi, Budapesttől még nem nagyon sikerült elrugaszkodniuk.

©

Ha április, akkor: TableFree Éttermi Napok. Április 17-től 24-ig több mint 50 étteremben háromfogásos menüt kínálnak 3000-5000 forintért. Online étteremportállal van dolgunk, amely szintén főváros központú, és amúgy egész évben minden árkategóriában, irányzatban (a hagyományos magyarostól a kontinentálison át a fúziósig, a különböző nemzeti konyhákig), lehetővé teszi, hogy különböző választási szempontok szerint „érdekes éttermeket találjanak, és néhány kattintással asztalt foglaljanak” a vendégek.  Az éttermi készletük 160 felett jár, ezeknek egy része akciózik most: „kíváncsi étteremlátogatók és turisták kedvezményes áron fedezhetnek fel kitűnő éttermeket”.

Azt nem firtatnánk, kinek-minek a rangsorolása szerint állítják, hogy Budapest legjobb éttermeiről van szó. Mi legalábbis nem szeretjük az ilyen ex katedra kijelentéseket. A vendég bizony szubjektív, a világ legjobb helyén is érezheti magát rosszul, és nyelheti félre az osztrigát. Nosztalgiázva gondolva saját kedvenc, meghitt falatozójára, ami szerinte felülírja a „fejeseket”, és bőven ott lenne a helye akármilyen mezőnyben. Ám kétségtelenül illusztris válogatásra lelünk az oldalon, olyan zászlóshajókkal például, mint a Nobu, a Baraka, a Trattoria Toscana, a Philippe, a belga, a Peppers, az Araz vagy éppen az Olimpia.

A szervezők szerint sok étterem megragadja a lehetőséget, hogy a hét során kreatív és minőségi menüvel (kákán a csomó: ha a legjobbak, akkor alapállásból nem minőségiek?)  lenyűgözze a vendégeket. Mások a szokásosnál kedvezőbb áron kínálják ételeiket, míg vannak helyek, ahol kifejezetten erre az akcióra kreálják a fogásokat.

Szívesen indítanánk „feltevés pályázatot” a hátra lévő napokban, hogy például a Nobu mit tesz a terítékre akár a drágább, 5000 forintos árért is, s ugyan hozzá csapja-e a 12,5 százalékos felszolgálási díjat? A ház standard ebédajánlata amúgy a Bento Boksz négy féle ízelítővel 14000 forint. A szokásos napi kínálatban még a miso leves is (amit sok japán étteremben grátisz szolgálnak fel) 900, a legolcsóbb előétel 2400 forint, a főétel minimum 4500.

Benéztünk  még az akciózás előtt a Barakába is, ahol boldogan fedeztük fel: ha lecsúsznánk az Éttermi Napokról, kétfogásos ebédmenüt 3500, háromfogásost 4200 forintért bármikor ehetünk, 4-4 előételből, főételből és 2 desszertből válogatva. Amúgy 5200 és 6700 forint között mozognak a főételek,az egyszerű lazacfilétől az újzélandi bárányig.

Még nem tudjuk, hogy a következő hónapok milyen akciókat tartogatnak az éhes kíváncsiaknak, de azt önökkel együtt érzékeljük: egyre több a lehetőség. Örülnénk, ha megosztanák velünk tapasztalataikat.

 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Húsvéti üzenetében is magát dicsérte Donald Trump

Húsvéti üzenetében is magát dicsérte Donald Trump

Rákaptak a magyarok a személyi hitelekre

Rákaptak a magyarok a személyi hitelekre

Nem nyílik az autója? Lehet, hogy az Apple Pencil az oka

Nem nyílik az autója? Lehet, hogy az Apple Pencil az oka

Több magyar született tavaly Németországban, mint Nógrád megyében

Több magyar született tavaly Németországban, mint Nógrád megyében

Épségben előkerült a hétvégén eltűnt apa és lánya

Épségben előkerült a hétvégén eltűnt apa és lánya

A christchurchi merénylet bosszúja volt a Srí Lanka-i robbantássorozat

A christchurchi merénylet bosszúja volt a Srí Lanka-i robbantássorozat