szerző:
-gy-
Tetszett a cikk?

Hogy nem csak a húszéveseké a világ, mi sem bizonyítja jobban, a Budavári Borfesztivál már 21 éves az idén. Mondhatni, ezzel az Óperencián túli nagykorúsággal minden hazai fesztiválok nagy öregje, amelyik most éppen a fiatal borászokra fókuszál.

Még egy nap, és a borkedvelők hosszú tömött sorokba rendeződve indulnak a várostromra. Tuti, hogy beveszik a bástyákat, és vasárnap éjszakáig fel sem adják állásaikat. Hogy szeptember 12-16. között mennyit tudnak kóstolni a hazai és külföldi borokból – különös tekintettel az idei díszvendég Horvátországra, és a Juniborosokra -, arra még csak tippelni sem tudunk.

Több mint 5000 féle bor áll a nagyérdemű rendelkezésére. Ha valaki csak a befutókat akarja, annak az idén is ott vannak a hazai és a nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert borok – tessék figyelni a plecsniket, okleveleket -, és külön sátorban a kontinens boriránytűjének, a VinAgora-nak a borai.
A fesztivál hivatalos megnyitója ugyan szeptember 12-én, szerda délután van, de a programfolyam már elindult múlt hét végén a Szentendrei Skanzen boros vígasságával, és hétfőn a várbeli Boregyetemmel.

borfesztival.hu

A kétnapos kurzuson ismert szakemberek borkóstolóval egybekötött előadásain pallérozódnak a borbarátok. Apropó, megnyitó. A 21 évesnek van stílusa. Illetékes tárca fontos emberének hivatalos beszéde után nem fehér füst száll a magasba, hogy szabad a pálya, hanem pezsgő pukkan. Az 1-es sorszámú Törley 130 Rosé Brut Nature szabadul ki a palackból. A budafoki pincészet pezsgőmesterei mindösszesen 1300 palacknyira valót készítettek belőle abból az alkalomból, hogy az idén 130 éves a Törley.

A Juniborosok közül, ha  négyen-öten összeállnak, biztosan kiteszik ezt a 130 évet, de ők azért kicsit többen vannak. Az öt évvel ezelőtt alakult Junibor Egyesület fogja össze a jelen – és a reményteljes jövő – ifjú borászait. A 2012-es borfesztiválra tíz borvidékről huszonnyolcan érkeznek, hogy az Oroszlános udvarban kóstoltassák boraikat, ismerkedjenek a borkedvelőkkel, és együtt bulizzanak velük.

Aki iszik,egyen is:szokás szerint kínálkoznak a hagyományos, kézzel húzott rétesek, kenyérlángosok, forog a kürtőskalács, lesznek finomságok mangalicából, magyar és külhoni kézműves juh-, kecske-, és tehénsajtok, sonkakülönlegességek, füstölt mindenfélék. A vendégország pedig frappánsan a várhegyre hozza a tenger ízeit.

A horvát borokhoz az Adriából úsznak föl a halak, de azért a dalmát sonka és a pleskavica is kiköveteli helyét a pultokon.

Ígérhetjük, ha nem is minden kilométerkőnél, akarjuk mondani: pavilonnál leszünk ott, igyekszünk helyt állni és fesztivál jegyzetelni. Addig is további információk, részletes  program: www.aborfesztival.hu

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!