szerző:
hvg.hu/T.S.
Tetszett a cikk?

Mélyén a pénztárcájába nyúlt Kiyoshi Kimura úr, hogy a legjobb sushit és sashimit tegye a vendégei asztalára. Az idei első kékúszójú tonhal árverésen több mint 155 millió jent – 395 millió forint – fizetett ki egy 222 kg-os halért.

A szigetország híres halpiacán, a Tsukijin, ahol turistalátványosságnak számít a 230 ezer négyzetméteres elárusító tér, több rekordot is megdöntött már Kiyoshi Kimura, a Kiyomura társaság elnöke. A Sushi-Zanmai étteremlánc tulajdonosa az idén saját magát felülmúlva háromszoros árat fizetett ki a méretes tonhalért, mint tavaly ilyenkor. Akkor a 2012 évi első halárverezésen 56 millió jent adott egy 263 kg-os példányért.

Egy szelet a drága tonhalból
Wikipedia

Bár a 46 étteremmel rendelkező Kimura ezúttal maga is soknak találta a 155 millió jent a 222 kg-os tonhalért, úgy nyilatkozott, azoknak a vendégeinek szeretne kedveskedni vele, akik a minőséget keresik. A túlhalászás miatt szigorú kvóta alá eső hal rózsaszín és vöröses húsából készül a legjobb sushi és sashimi, amit már nemcsak a japánok imádnak. A legfinomabb, egyben legzsírosabb részét, az otorót (hasaalja) akár 2000 jenért is el lehet adni halszeletenként vagy darabonként.

Hiába a kékúszójú tonhal magas árfekvése, felülmúlja azt a kereslet: e tengeri halfajta 80 %-át Japánban fogyasztják el. A jó reklám, amit egy év eleji halárverésen el lehet érni, mégsem árt. Kiyoshi Kimura is jól tudja, erre biztosan mindenki odafigyel.
  

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!