szerző:
hvg.hu/T.S.

Megfricskázta az olasz képzőművész, Iginio De Luca a római városvezetést: giga méretű mortadellás szendvicset ajándékozott nekik. Az ajándékot a rendőrséggel távolíttatta el a főpolgármester.

Miközben másutt dúl a street food divat, a római városvezetés pénzbüntetéssel igyekszik megregulázni az utcán evőket. A Gianni Alemanno főpolgármester által foganatosított rendelet szerint 25-től 500 euróig terjedő bírsággal sújtják a Róma történelmi városközpontjában tetten ért zacskós-szalvétás renitenskedőket. A rendelet nemcsak a gyanútlan turisták, de a helyiek körében sem örvend osztatlan népszerűségnek.

Nem csoda, hogy kapott is vastapsot az utca közönségétől a szabadelvűségéről ismert művész, Iginio De Luca hatalmas mortadellás szendvicse, amellyel Vízkeresztkor lepte meg a rendmániás városatyákat. Így tiltakozva az utcai étkezés büntetése ellen, illetve azt is kifejezésre juttatva, hogy a válság idején rossz döntéseket hozó politikusok miatt sok olasz embernek már csak víziói lehetnek a hagyományos tízórai szendvicsről.

©

A jókora kulináris alkotást Luca a rómaiak egyik legszentebb helyén, a Piazza del Campidoglion helyezte el. A Capitolium dombjára épült reneszánsz teret Michelangello tervezte, itt áll a Szenátus Palotája, a capitoliumi múzeumoknak helyet adó több neves épület, és Marcus Aurelius lovas szobra.

A nagyobb hatás és kontraszt kedvéért az óriásszendvics éppen a Római Birodalmat pallérozott elmével és rátermetten igazgató császár szobra elé került.

Az elöljáróság nem vette a lapot, és nemcsak nem fogadta el az ünnepi ajándékot, de felszólította a művészt, haladéktalanul távolítsa el a térről alkotását.

Miközben az összegyűlt tömeg kitartóan éljenezte a szobrászt, a rendőrök is megjelentek, hogy véget vessenek a gasztro-street art hepeningnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!