szerző:
Gy.Zs.

Télen sláger a forralt bor, az ünnepekkor pedig szinte minden asztalra kerül egy palack a vacsora mellé. A nyári könnyű, gyümölcsös fehérek után, ilyenkor a kosárba általában inkább vörösbort teszünk. Íme, a mezítlábas hétköznapi fogyasztói dugózásunk az ezer forinton aluli vörösborok szupermarketes frontjáról.

Letudtuk az őszi borfesztivál-dömpinget, kipipáltuk a Márton napi újborozást, együttéreztünk az András napjától életveszélybe kerülő disznókkal. Most viszont készülünk a karácsonyi vacsorához szükséges borok beszerzésére, így összeszedtünk néhány vörösbort standard, mezei lelőhelyeinkről: a magyarországi szupermarketek polcairól. Amatőr szerkesztőségi csapatunkat szerettük volna egy renomés sommelier-vel erősíteni, de senki nem vállalta be, mikor meghallotta, hogy milyen árkategóriában, hanyadik polcról is válogatunk. A cél: találni ízletes, legalábbis elfogadható vörösbort 1000 forint alatt.

Magunkra maradva azért betartottuk a játékszabályokat: vakon kóstoltunk, csak a végén hullt le a lepel a palackokról. A szín, az illat és az íz összhatását pontoztuk, illetve mértük dugóban a 20-as skálán csakúgy, mint azon a szép augusztusi délutánon, amikor először bátorkodtunk neki a fehér és a rozé kategóriában. 

Tesztelési szempontjaink a lehető legegyszerűbbek voltak: ahogy azt minden borítész-iskolában ábécéként tanítják, előbb a szemünkkel, aztán az orrunkkal vizsgáltuk meg a borokat, végül megkóstoltuk.

Előrebocsátjuk:  10 pont (azaz dugó) alatti tételt csak saját felelősségükre fogyasszanak, de minimum kérdezzék meg orvosukat, gyógyszerészüket! Ugyanakkor most is kiderült, hogy lehet ezer forint alatt is iható bort találni.

A nagy vörösborteszt
©

Az úgy nevezett belövő borral indítottunk ezúttal is: ez az, amivel " megágyaznak " a teszteknek, amikor együtt beszélik meg a bírálók a tapasztalatokat, hogy kicsit csiszolódjanak. Így összesen tíz palack került elénk, a legolcsóbb 799, a legdrágább 999 forintos polcáron. A belövéshez egy 2012-es Cabernet Sauvignon-t választottunk a Mátra vidékéről, ami mindjárt össze is kovácsolta kis közösségünket: a savanykás, kesernyés, büdöskés kortyok a 10 dugós lélektani határon bugyborogtak, vagyis éppencsak elfogadhatónak ítéltük. 

Azt nem állitjuk, hogy ezek után a legrosszabbra készültünk, de akadt kolléga, aki kijelentette, legközelebb csak veszélyességi pótlék fejében vállalkozik ilyesmire, tekintettel arra, hogy még fel kell nevelnie kiskorú gyermekeit.

1. tétel: Corte Alle Mura Chianti 2012 - Lidl, 799 Forint

Általános vélemény: A virágos illat csalóka, inkább éget, mint cirógat, csak ha nincs más tipikus esetére ajánljuk. Renitens kiszólás: Súlyos vegyszer íze van, háztartásban szaniterek pucolására alkalmas.

Összhatás: 10 dugó

Leleplezés után a címkéről egészen más derül ki a minden körülmények között minőséginek hangzó chiantiról: "Rubinvörös, száraz ízvilágú, harmónikus, telt , fűszeres buké jellemzi. Sötét [gratulálunk a fordításhoz - a szerk.] húsételek és vadhús specialitások kísérője". No comment.

2. tétel: Villányi Merlot- Cabernet Sauvignon 2010 - Auchan, 999 Forint

Általános vélemény: Színe, illata, íze egészen borszerű,  az előzőhöz képest felüdülés. Renitens kiszólás: Sápadt, picit benzines, gyomorfekélyre nem ajánlatos.

Összhatás: 12,5 dugó

Leleplezés után a címkéről: " Lendületes vörösbor Villányból ( Vylyan, ki gondolta volna?). A mindennapok bora, beszélgetések, vacsorák kiváló kísérője". Hát, fogjuk rá.

©

3. tétel: Mátra Hill Nagyréde Cabernet Sauvignon 2012 - Tesco Expressz, 999 Forint

Általános vélemény: Szép szín, semmilyen illat, savanykás-kesernyés íz, de nem kifejezetten rossz a benyomás. Renitens kiszólás: Minden szinten elveszett.

Összhatás: 11 dugó

Leleplezés után a címkéről: az előállító a 2002-es év pincészete (de honnan, kitől, miért? 11 év után emlékszik még valaki?)

4. tétel: Pinot Noir 2011 - Aldi, 799 Forint

Általános vélemény: Fakó szín, kevéske illat, házi ecetes íz, megboldogult ifjúságunk kocsmavilága. Renitens kiszólás: Műbeles virslihez csúszik, ami hiányzik belőle, azt a kóla beleteszi.

Összhatás: 10,5 dugó

Leleplezés után a címkéről megtudhatjuk, hogy " Franciaországból származó, jó minőségű fajta, de mind a szőlő termesztése, mind a szőlő feldolgozása az átlagosnál nagyobb figyelmet igényel az emberektől." Hát, itt - a Pannon borrégióból a Danubiana jóvoltából palackozva - mintha kissé lankadt volna a figyelem.

©

5. tétel: Teleki Villányi Kékfrankos 2011-  Spar, 849 Forint

Általános vélemény: Ebben már összejött a szín, az illat, az íz, nemcsak az alkohol érződik. Rendben van, meginnánk magában is (meg is ittuk a végén). Renitens kiszólás: Itt a jackpot? Vadast neki!

Összhatás: 16 dugó

Leleplezés után a címkéről: a Csányi pincészet üzenete a palackon:" Aki szeret, azt viszont is szeretik".

6. tétel: Vega Libre 2012 - Auchan, 999 Forint

Általános vélemény: Közepes szín, az  illat és íz teljesen rendben. Hozzáadott cukor érezhető, de ereje is van. Renitens kiszólás: Abszolút randi bor, megnyerő, ágybavivős.

Összhatás: 16,5 dugó

Leleplezés után a címkéről: " Ideális könnyű spanyol bor".

7. tétel: Toscana 2010 - Aldi, 999 Forint

Általános vélemény: A színe szép, az illata vonzó, zamatában (!) keserédes harmónia. Megvan benne minden, ami egy iható bortól elvárható. Renitens kiszólás: Úgyis tök jó, hogy tudjuk, blöfföl.

Összhatás: 16,5 dugó

Leleplezés után a címkéről: " Ez a bor híven tükrözi a Toszkán borvidék valódi karakterét". Ígéretes kezdet a karakter megismeréséhez.

©

8. tétel: V Merlot 2011 - Tesco Expressz, 895 Forint

Általános vélemény: Ne higgy a szemednek, ennek csak színe van (de nem biztos, hogy a szőlőtől) és bűze: kesernyés, penészes, acetonos. Renitens kiszólás: Nem gondolom, hogy rosszabb, mint a legelső.

Összhatás: 9 dugó

Leleplezés után a címkéről: "Villányban kiváló otthonra lelt ez a fajta. Magas cukorfokkal és megbízhatóan terem". Az lehet, de mi történt vele utána?

 9. tétel: Teleki Villányi Pinot Noir 2011 - Spar, 799 Forint

Általános vélemény: Szép, mély szín, testességet igérő illat, amely sajnos becsapós volt, mert  korántsem hozta a várt ízélményt. Renitens kiszólás: Nem jó, de ne legyen nagyobb bajotok.

Összhatás: 12,5 dugó

Leleplezés után a címkéről: "Hangulat: álmodozó. Ajánlott esti ellazuláshoz, kerti partira." Na, ezzel el is lazultunk, és haza mentünk.

©

Csekély volt a kéj, de azért kiderült, hogy 1000 forinton alul is mérnek egy-egy szép pillanatot. Mindenesetre: ne a szemünknek higgyjünk, inkább az ízlelőbimbóknak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az Európai Bizottság szóvivőjét jelölik az Európai Bizottságba a görögök

Az Európai Bizottság szóvivőjét jelölik az Európai Bizottságba a görögök

A kormány kiengedi a féket az uniós támogatások megelőlegezésénél

A kormány kiengedi a féket az uniós támogatások megelőlegezésénél

Egy terhes nőt 17 őr kísért vizsgálatra a tranzitzónában

Egy terhes nőt 17 őr kísért vizsgálatra a tranzitzónában

Fischer Ádám: Ha a politikusok párszor vezényelnének egy szimfonikus zenekart, a világ jobb hely lenne

Fischer Ádám: Ha a politikusok párszor vezényelnének egy szimfonikus zenekart, a világ jobb hely lenne

A csimpánzok is imádnak közösen filmet nézni. De mit mond ez el rólunk?

A csimpánzok is imádnak közösen filmet nézni. De mit mond ez el rólunk?

A dugó marad, csak máshol lesz problémás az M0-s

A dugó marad, csak máshol lesz problémás az M0-s