szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Befellegzett a hagyományosan füstölt húsos szalonnának a délnyugat-kínai Csungkingban. A 32 milliós városban környezetvédelmi okokkal indokolták a tiltást.

A városvezetés részben a több ezer éves hagyományt tette felelőssé a szmogért, ezért ettől a héttől a helyi környezetvédelmi hivatal más hatóságokkal karöltve megtiltotta a füstölést.

A beszámolók szerint a döntés az összes szabadtéri füstölési eljárásra vonatkozik, így a helyi specialitásként számon tartott tűzifán sült csirkére is.

A súlyosan szennyező anyagokat földgázzal, villannyal és folyékony gázzal váltanák fel. A szabálysértők magas, 5000 jüanig (218 ezer forint) terjedő pénzbírságra számíthatnak.

A Hszinhua hírügynökség összeállításában a döntéshozók arra hivatkoznak, hogy a közelmúltban megnőtt a lakossági panaszok száma a sertéshúst füstölők miatt. A kínai holdújév előtt Csungkingban és a szomszédos Szecsuanban is szezonjuk van ezeknek az ételeknek.

A csungkingi intézkedést azután jelentették be, hogy a szomszédos Tacsou településen ugyancsak sokan panaszkodtak a füstölőkre, ezért a közterület-felügyelők ott már akcióba is léptek. Az online véleménynyilvánításokból azonban kiderül, a helyiek egy része egyrészt kétségeit fejezte ki amiatt, hogy a füstöléssel nagymértékben és kiterjedt területen károsítanák a levegőt, másrészt cinikus megjegyzésekkel bírálták az illetékeseket. Azt mondták, hogy a főzést ugyanúgy betilthatnák, hiszen az is szennyezi a levegőt.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!