szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A december 13-i selejtezőn 11 versenyzőből öten jutottak tovább a Bocuse d’Or magyarországi döntőjébe, amelyen elindul Széll Tamás, a 2013-as lyoni világdöntőn kiválóan szereplő séf is. A tét nem kisebb, mint hogy ki képviselheti jövőre Magyarországot a Budapesten megrendezésre kerülő Bocuse d’Or Europe versenyen. 2016 májusában Európa 20 országának legkiválóbb séfjei nálunk versenyeznek.

Az elődöntőbe jutott 11 szakácsnak egy hal- és egy vadétel elkészítése volt a feladata. A versenyzőknek 3 óra 45 perc állt rendelkezésükre, hogy a helyszínen biztosított alapanyagokból az 5+1 adagban tálalt versenyfogásokat megalkossák.

Pohner Ádám lett az egyik továbbjutó
Network 360

A zsűrinek olyan ételsort kellett bemutatniuk, amelyek a világon bárhol megállnák a helyüket; szezonálisak, harmonikusak, ugyanakkor figyelemfelkeltők, ötletesek is. A versenyen külön konyhai zsűri pontozta a racionális anyagfelhasználást, a tisztaságot, konyhai higiéniát. Míg az ételek prezentálásáról és ízéről az 5-5 főből álló hal- és húsételeket kóstoló zsűri döntött.

"Jó volt látni, hogy minden versenyző a maximumot hozta ki magából – összegezte a verseny tapasztalatait Hamvas Zoltán, a zsűri elnöke. – A mostani 11 fős mezőnyből 5-6 erős versenyzővel találkoztunk.  Sok ötletes megoldást láttunk a felszolgált ételek között, volt ahol a köret, volt ahol a húsétel, másnál pedig a látvány volt az, ami valamilyen érdekességgel hívta fel magára a zsűri figyelmét. "

Versenytál
Network 360

A Bocuse d’Or-on már korábban szerepelő két  versenyző - a  zöldkártyás - Széll Tamás és Molnár Gábor  lehetőséget kapott arra, hogy a selejtező kihagyásával nevezzen be a hazai döntőbe.  A mai eredményhirdetésen bejelentették, hogy Széll Tamás (Onyx), a 2013-es lyoni világdöntő 10. helyezettje él a lehetőséggel, és ismét megméretteti magát. 

A Bocuse d’Or magyarországi döntőjében így hatan mérik össze tudásukat: 

 Győrffy Árpád (Kollázs - Four Seasons, Budapest), Pohner Ádám (Olimpia Étterem, Budapest),  Sándor Rodrigo  (Costes Downtown, Budapest), Szabó László  (Sodexo), Volenter István (67 Étterem és Bistro, Székesfehérvár ) és Széll Tamás (Onyx Étterem, Budapest). 

Hatan készülhetnek a döntőre
Network 360

 

A séfek a mostani egyéni verseny után a februári döntőn már párosban indulnak, ahol commis-jukkal (segéd) alkotnak majd egy csapatot. A Bocuse d’Or Europe magyar csapatának tagja lehet majd az október végén megtartott utánpótlás ifjúsági verseny első hat helyezettje és néhány ígéretes szakácstanuló is, a hazai döntőn győztes szakács, valamint a csapatkapitány, a promóciós menedzser és a tréner oldalán.

Európa 20 országának versenyzői találkoznak 2016. május 10-11-én Budapesten. A magyar versenyző ezen a kontinentális döntőn kvalifikálhatja magát a Bocuse d’Or Lyon 2017-es világdöntőjére, ha sikerül hasonlóan szerepelnie a két korábbi séfünkhöz. 

                                                                                                         

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!