szerző:
hvg.hu/vendeglatasmagazin.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Sommelier Szövetség (MASOSZ) második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az idei díjazottak: Beőthy János, Pátzay István, Csongrádi Csaba, dr. Rohály Gábor, Csíki Sándor.

Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kiemelkedő tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra, különösen a bor- és italfogyasztás színvonalának emeléséhez, a minél hatékonyabb ismeretterjesztéshez, a vendéglátói munka megbecsültségének növeléséhez. A díjakat öt kategóriában osztják ki.

A termelő kategóriában díjazott Beőthy János csobánci borász a Káli-medencében. Családjában több generációs hagyománya van a szőlőművelésnek. Ő  alapította újra 1998-ban a családi pincészetet. Mintegy két hektárnyi szőlőjét organikusan műveli.

A kereskedő kategóriában Pátzay István, a Veritas borkereskedés vezetője nyerte el a díjat. Vállalkozása 1995-ben indult, azóta  folyamatosan bővíti választékát, amelyben nemcsak Magyarországról, hanem a világ minden tájáról megtalálhatók italok. Küldetésének tartja a kulturált borfogyasztás népszerűsítését, a borokban rejlő változatosság élményének megosztását a fogyasztóval.

Vendéglátó kategóriában Csongrádi Csaba érdemesült az elismerésre. A budapesti Fricska Gasztropub társtulajdonosa a gasztronómiai megújulás jeles képviselője, aki új éttermében naponta változó, a hagyományos magyar konyhát új köntösbe öltöztető menüt kínál. Pályája során volt főpincér és üzletvezető, mindig gazdag borválasztékkal dolgozik és egyedi stílusa nagyban hozzájárul a nevével fémjelzett vendéglátóhelyek sikeréhez.

boraszportal.hu

Oktató kategóriában dr. Rohály Gábor, nemzetközi borakadémikusé az elismerés, akinek úttörő szerepe volt a hazai borkultúra népszerűsítésében, különös tekintettel a magyar borleíró szaknyelv kialakítására. Negyedszázada ő alapította a Hét Borbírák Rendjét, amelyhez a sommelier szakmai képzés indítása is kötődik. Több szakmai kiadvány, köztük a többször is kiadott éves Borkalauz szerzője – 2000-ben és 2003-ban a HVG A la Carte étterem és borkalauz szakmai részét jegyezte –, valamint számos intézmény oktatója.

Szakíró kategóriában Csíki Sándor nyert, aki egy évtizeddel ezelőtt kezdte el publikálni gasztronómiai témájú írásait. Először hiánypótló gasztronómia-történeti munkái keltettek nagyobb figyelmet, majd 2008-ban indult blogja iránt alakult ki komoly érdeklődés. A magyar EU-elnökség hivatalos gasztrobloggere volt, akit tévé- és rádiószereplései még ismertebbé tettek; és elnyerte az Év Gasztrobloggere díjat (Best of Hungary). Csíki Sándor a HVG Gasztronómia&Utazás külön kiadványainak, a hvg.hu gasztronómiai rovata és a Vendéglátás magazin állandó szerzője.

Az idei díjazottak
foodandwine.hu

A Par Excellence díj ünnepélyes átadását 2016. február 21-én tartják, a KávéBár Bazár keretében megrendezendő Magyar Sommelier Bajnokság döntőjén.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!