Tetszett a cikk?

A Láng Kiadó és Holding Rt. veheti meg a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. 70 százalék mínusz egy szavazatnyi részvénycsomagját. A kiadó 3,21 milliárd forintot ajánlott a pakettért.

A Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációs pályázatán 13 ajánlattevő indult, közülük az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. a szakmai szempontoknak való megfelelés és az előzetes árajánlatok értékelése alapján 5 ajánlattevőt hívott meg a második fordulóba. Ide azonban már csak 3 pályázó adta be végső ajánlatát.Az értékelő bizottság a benyújtott 3 végleges ajánlat közül a hiánypótlást követően csak a Láng Kiadó és Holding Rt. ajánlatát nyilvánította érvényesnek.Az ÁPV Rt. közleménye szerint a nyertes a részvénycsomag saját tőkeértékét jelentősen meghaladó vételi árfolyamot ajánlott, és kötelezettséget vállalt a társaság hatékony és hosszú távú működésére, a tradicionális minőségi könyvkiadás fenntartására.Az ÁPV Rt.-nek a privatizációs törvényben előírt mértékű, 25 százalék plusz egy szavazatnyi részvény marad a birtokában tartós állami tulajdonként a tranzakciót követően.Az ügylet lezárásához a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása is szükséges.A Fidesz az ügylet bejelentését követően kiadott közleményében úgy vélte, a tankönyvkiadó privatizációja szakmai és anyagi veszteség az állam számára. A párt szerint semmi nem indokolta a nyereségesen, magas szakmai színvonalon dolgozó kiadó privatizációját.A Fidesz azt is elgondolkodtatónak tartja, hogy a Láng Kiadó és Holding Rt. versenytársait úgy zárták ki, hogy árajánlatukat meg sem ismerték. A vételár így jelentősen, mintegy egymilliárd forinttal elmarad az első forduló legjobb ajánlatától – fogalmaz a legnagyobb ellenzéki párt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!