Tetszett a cikk?

A nemrégiben még a technológiai szuperfejlődés zálogának és irigyelt központjának tartott kaliforniai Szilícium-völgyben a dotkomválság miatt használaton kívül álló irodák több millió négyzetlábbal növelték meg a kínálatot - bérelni azonban senki nem akar.  A parlagon heverő helyiségeknek kiegyensúlyozó hatása is van: a csillagászati ingatlanbérleti árak ismét emberléptékűvé válnak.

Az amerikai vállalatok túlnyomó részében - hiába nem örülnek ennek a dolgozók - open-space, azaz egylégterű irodákban ücsörögnek az alkalmazottak. A szilícium-völgyi Sun Microsystems egyes irodáiban mégis mindenkinek külön szobája van. A cég ugyanis 660 ezer négyzetláb, azaz több mint 70 ezer négyzetméter kihasználatlan irodahelyiséggel rendelkezik, szétterítheti hát benne alkalmazottait.

Hasonló helyzetben van a Nortel és a Cisco is - a Sunnal együtt ez a három cég vezeti azoknak a vállalatoknak a hosszú listáját, amelyek több millió négyzetláb felesleges irodahelyiségtől igyekeznek megszabadulni a Szilícium-völgyben. A Bloomberg által megkérdezett ingatlanszakértők szerint a három vállalatnak egyenként évente közel 20 millió dollárjába kerül, hogy összesen több mint 2 millió négyzetlábnyi szabad helyiségeiket nem tudják bérbe adni.
A '90-es évek közepén, végén a technológiai cégek viharos fejlődésével az ingatlanfejlesztők nem tudták tartani a lépést. Az internetes vállalatok minden létező szabad helyiségből - lehetett az lerobbant raktár vagy régi üvegház - irodát csináltak, bármit bérbe lehetett adni. A cégek ráadásul akkori igényeiknél jóval nagyobb irodákat béreltek ki - mindenki bízott a töretlen fejlődésben, és jó előre bebiztosította magának a további terjeszkedéshez elengedhetetlen területet. A legmenőbb helyeken - Mountain View, Palo Alto - 100 dollár volt egy négyzetlábnyi iroda éves bérleti díja, szemben a New York-i 68,7 dolláros csúccsal.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

A dotkom lufi azonban kidurrant, a cégek nagy része becsukta a boltot, a többiek elbocsátották alkalmazottaik jó részét, mindenki elállt a további terjeszkedéstől. Az ott maradt, üresen álló irodák miatt 3,5 százalékról 32 százalékra szökött fel az a ráta, amely a teljes irodaállományon belül a szabad, kiadásra váró területek arányát mutatja.
Sebaj - mondják a helyiek -, több a haszna, mint a kára. A válsággal ugyanis nemcsak cégek tömege, hanem a gyors meggazdagodás reményében idetelepülő vállalkozók, alkalmazottak is távoztak a Szilícium-völgyből. A bizományi áruházak az USA más államaiban szerencsét próbáló számítástechnikusok bútoraival, számítógépeivel vannak tele, s ismét lehet üzletet kötni az ingatlanpiacon: a távozók maguk után hagyták bérelt lakásaikat, így a korábban a csillagos égig felfutott árak is normalizálódtak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felfüggesztette a Twitter a magyar kormány csatornáját [frissítés: ismét elérhető]

Felfüggesztette a Twitter a magyar kormány csatornáját [frissítés: ismét elérhető]

Rendeletet adott ki a kormány: akármit dönt a főváros, beépíthető a Városliget

Rendeletet adott ki a kormány: akármit dönt a főváros, beépíthető a Városliget

Itt a 39 percen belül eredményt adó PCR-teszt, Európában is elérhető

Itt a 39 percen belül eredményt adó PCR-teszt, Európában is elérhető