A nemrégiben még a technológiai szuperfejlődés zálogának és irigyelt központjának tartott kaliforniai Szilícium-völgyben a dotkomválság miatt használaton kívül álló irodák több millió négyzetlábbal növelték meg a kínálatot - bérelni azonban senki nem akar.  A parlagon heverő helyiségeknek kiegyensúlyozó hatása is van: a csillagászati ingatlanbérleti árak ismét emberléptékűvé válnak.

Az amerikai vállalatok túlnyomó részében - hiába nem örülnek ennek a dolgozók - open-space, azaz egylégterű irodákban ücsörögnek az alkalmazottak. A szilícium-völgyi Sun Microsystems egyes irodáiban mégis mindenkinek külön szobája van. A cég ugyanis 660 ezer négyzetláb, azaz több mint 70 ezer négyzetméter kihasználatlan irodahelyiséggel rendelkezik, szétterítheti hát benne alkalmazottait.

Hasonló helyzetben van a Nortel és a Cisco is - a Sunnal együtt ez a három cég vezeti azoknak a vállalatoknak a hosszú listáját, amelyek több millió négyzetláb felesleges irodahelyiségtől igyekeznek megszabadulni a Szilícium-völgyben. A Bloomberg által megkérdezett ingatlanszakértők szerint a három vállalatnak egyenként évente közel 20 millió dollárjába kerül, hogy összesen több mint 2 millió négyzetlábnyi szabad helyiségeiket nem tudják bérbe adni.
A '90-es évek közepén, végén a technológiai cégek viharos fejlődésével az ingatlanfejlesztők nem tudták tartani a lépést. Az internetes vállalatok minden létező szabad helyiségből - lehetett az lerobbant raktár vagy régi üvegház - irodát csináltak, bármit bérbe lehetett adni. A cégek ráadásul akkori igényeiknél jóval nagyobb irodákat béreltek ki - mindenki bízott a töretlen fejlődésben, és jó előre bebiztosította magának a további terjeszkedéshez elengedhetetlen területet. A legmenőbb helyeken - Mountain View, Palo Alto - 100 dollár volt egy négyzetlábnyi iroda éves bérleti díja, szemben a New York-i 68,7 dolláros csúccsal.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

A dotkom lufi azonban kidurrant, a cégek nagy része becsukta a boltot, a többiek elbocsátották alkalmazottaik jó részét, mindenki elállt a további terjeszkedéstől. Az ott maradt, üresen álló irodák miatt 3,5 százalékról 32 százalékra szökött fel az a ráta, amely a teljes irodaállományon belül a szabad, kiadásra váró területek arányát mutatja.
Sebaj - mondják a helyiek -, több a haszna, mint a kára. A válsággal ugyanis nemcsak cégek tömege, hanem a gyors meggazdagodás reményében idetelepülő vállalkozók, alkalmazottak is távoztak a Szilícium-völgyből. A bizományi áruházak az USA más államaiban szerencsét próbáló számítástechnikusok bútoraival, számítógépeivel vannak tele, s ismét lehet üzletet kötni az ingatlanpiacon: a távozók maguk után hagyták bérelt lakásaikat, így a korábban a csillagos égig felfutott árak is normalizálódtak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy rendőri agresszió anatómiája: bevitték, megfélemlítették, pedig ott sem volt

Egy rendőri agresszió anatómiája: bevitték, megfélemlítették, pedig ott sem volt

Most derült ki: 6,8 millió Facebook-felhasználó fényképeihez férhettek hozzá idegenek

Most derült ki: 6,8 millió Facebook-felhasználó fényképeihez férhettek hozzá idegenek

Csaknem egy tonna gyanús potencianövelőt és hormontablettát foglalt le a NAV

Csaknem egy tonna gyanús potencianövelőt és hormontablettát foglalt le a NAV

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit

Engedély nélkül rakták le az olajiszapot, amelyből rákkeltő anyag szivárgott a XVIII. kerületi kutakba

Engedély nélkül rakták le az olajiszapot, amelyből rákkeltő anyag szivárgott a XVIII. kerületi kutakba

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver