Néhány évvel ezelőtt Esther Bermúdeznek elege lett. El akarta hagyni Venezuelát, hogy a világ valamelyik kevésbé zűrös országában próbáljon szerencsét. Csakhogy nem tudta, hová menjen, melyik országot válassza - és ekkor pattant ki fejéből a zseniális gondolat. Maradt, és megcsinálta.

Elhagyná Venezuelát? Ausztráliában akar tanulni, vállalkozást indítana Amerikában, vagy esetleg visszamenne Spanyolországba, Olaszországba, ahonnan az ősei származnak? A Mequieroir.com ("El akarok menni") nevű weboldal  segít. A szájt tulajdonosa Esther Bermúdez, a weboldal pedig azoknak kínál ingyenes információkat, akik - ahogyan egykor ő maga is - nem látnak lehetőséget maguk előtt, s el akarják hagyni Venezuelát, hogy külföldön találják meg a boldogulás útját - írja a BBC.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!


Üzleti modellje azért sikeres, mert az országot elhagyni kívánók módosabb polgároknak számítanak: rájuk, és különleges igényeikre pedig mindig lehet építeni. Bermúdez két évvel ezelőtt egy befektető társával, 130 ezer amerikai dollárnak megfelelő összegből alapította meg a céget, amely kiadója a speciális igényeket kiszolgáló internetes szájtnak.
A weboldal reklámokból tartja el magát: számos cég van ugyanis, amely az országot elhagyni kívánó venezuelaiaknak kínálja szolgáltatásait. Az egyik legnagyobb hirdető egy, a háziállatok külföldre költöztetésével foglalkozó cég, amely szinte a teljes célcsoportját megtalálja a weboldalon. Az ausztrál törvények például nem engedélyezik állatok behozatalát Venezuelából, így a cég először elviszi őket az USA-ba, ott bejegyezteti őket, majd innen szállítja át a kis kedvenceket az  Ausztráliában letelepedett, aggódó dél-amerikai gazdiknak.

A Mequieroir.com nem az emigrálást bátorítja - mentegetőzik Bermúdez -, csak abban nyújt segítséget, hogy minél könnyebben lehessen külföldi lehetőségekre bukkanni. És erre egyre nagyobb az igény: korábban rengeteg európai költözött Venezuelába, hogy a fellendülő olajiparban találja meg szerencséjét. Ám az általános szegénység és az állandó politikai instabilitás - elég csak az áprilisi, Chavez elnök megdöntését megkísérlő puccsra gondolni - sokak kedvét elvette az országtól, akik immáron inkább máshol folytatnák életüket. A politikusok tragikus jelenségre, Bermúdez azonban óriási piacra lelt bennük. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ceglédi: Elvárom Tarlós István bocsánatkérését

Ceglédi: Elvárom Tarlós István bocsánatkérését

Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

Sokak életét menthetné meg a drón, amit egy kínai diákcsapat tervezett

Sokak életét menthetné meg a drón, amit egy kínai diákcsapat tervezett

Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban

Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban

Magyarországon terjeszkedik a Tesco

Magyarországon terjeszkedik a Tesco

Egyházi lapnak álcázza magát egy kormánybarát propagandaoldal

Egyházi lapnak álcázza magát egy kormánybarát propagandaoldal