Tetszett a cikk?

A médiában nagy hangsúlyt kapott vélekedés szerint az új vezetőséggel működő Tv2 - a Big Brother valóságshow-ra építő - megújulása a csatorna utolsó esélye: amennyiben nem sikerül behozniuk a másik kereskedelmi televízió nézettségi előnyét, a tulajdonosok drasztikus lépésekre szánják el magukat. Az adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a két televízió nézettsége, árbevétele és eredményessége között korántsincs hatalmas különbség.

Szeptember 2-a nagy nap volt a Tv2 életében: hoszzú idő után sikerült műsorukkal megelőzni a rivális csatorna nézettségi csúcstartó folytatásos drámájának, a Barátok köztnek aktuális részét, ráadásul éppen a kereskedelmileg legértékesebb közönség körében. A Tv2 csodafegyvere, a Big Brother az AGB Hungary adatai szerint hétfőn a 18-49 éves korosztályból 6161 nézővel többet kötött készülékek elé, mint a Barátok közt. A hatalmas reklámkampánnyal előkészített siker másnapra már elpárolgott, a debütálást követően egyre kevesebb nézőt vonz az egyes adatok szerint közel 1,5 milliárd forintba kerülő valóságshow. Pedig a tét komoly: médiapiaci információk szerint amennyiben nem sikerül visszaszerezni az RTL Klubtól a vezetést, drasztikus lépésekre, akár a csatorna eladására is számítani lehet a tulajdonosok részéről.

A Tv2 pozícióromlása a tavalyi év végén kezdődött, az RTL Klub fokozatosan átvette a vezetést a nézettségi mutatók területén. Egyesek szerint a csatorna későn vette észre, hogy az általa kialakított imázs öreges, műsorai pedig elvesztették vonzerejüket. A Tv2 már január elejétől új műsorokkal próbálkozott, nyáron pedig komoly változás történt a csatorna vezetésében: távozott az alapító vezérigazgató, Tolvaly Ferenc, aki az MTM SBS Rt-ben - a Tv2 tulajdonosa - birtokolt 27,6 százalékos részvénycsomagját is értékesítette a többi tulajdonosnak. Nyáron, a Barátok közt szüneteltetése idején a csatorna visszavette a vezetést a nézettségi mutatók tekintetében, ám ahogy elindult az őszi szezon, ismét helyreállt a régi rend, az RTL Klub műsorai sorra beelőzték a Tv2 által sugárzott adásokat. Az őszi fiatalítást követően néhány ismert arc távozott a csatornától, amely - bár számos korábbi műsor folytatódik - a megújulást kommunikálta a szakma és a közönség felé egyaránt. Vajon mi indokolja a váltás radikalizmusát?

A tavalyi esztendőt a két kereskedelmi televízió szinte azonos eredménnyel zárta: az MTM-SBS Rt. közel 18, a Magyar RTL Rt. pedig 19 milliárd forintos bevételt ért el, s mindkét társaság nyereséget könyvelhetett el - igaz, az RTL a maga 1,6 milliárd forintos adózás előtt eredményével megelőzi a 620 millió forintot felmutató Tv2-t. A kedvező számok ellenére mégis nagy a nyugtalanság a televíziónál: hirdetéspiaci információink szerint a Tv2 a nyár folyamán hatalmas kampányt kezdett a potenciális hirdetők körében, amelynek a Médiagnózis Bt. adatai alapján látszólag meg is lett az eredménye. Listaáron a Tv2 reklámbevétele az első hét hónapban meghaladta a 64 milliárd forintot, ami közel kétszerese a konkurens csatorna által elért 34 milliárdnak. A listaár azonban önmagában semmit nem mond, ebből ugyanis hatalmas kedvezményeket adnak a társaságok: a fenti összegekből szakértő becslések szerint az RTL közel 45-50, míg a Tv2 alig 20-25 százalékát kapja csak meg valódi bevétel formájában. Magukat megnevezni nem kívánó szakemberek szerint a Tv2 az utóbbi időszakban gyakran még ennél is nagyobb kedvezményt kínált a hirdetőknek, sőt, megesett, hogy az ügyfelek megtartása érdekében ingyen sugárzott reklámokat.

A Tv2 gazdasági eredményei tehát közel sem nevezhetőek tragikusnak, és nem térnek el jelentősen a nagy konkurens pénzügyi mutatóitól. A televízió tulajdonosai azonban ennek ellenére meglehetősen türelmetlennek tűnnek. Az már korábban is tudható volt, hogy a fő részvényes SBS középtávon egy új magyar befektetőt keres maga mellé az MTM-SBS Rt-be; amely a Napi Gazdaság információi szerint akár az Andy Vajna producer és befektetők tulajdonában lévő InterCom is lehet, de a Vegyépszerrel is folytak tárgyalások. A Tv2-nek azonban meglehetősen sok tartozása is van: egyrészről a tulajdonosok felé vissza kell fizetni a működés kezdeti éveiben felhalmozott veszteség pótlására kapott tőkejuttatásokat - ez három tételben történt: 3,58, 2,8 majd végül tavaly 1 milliárd forintos összegben -, de ezen felül sok milliárd forintos banki hitelállomány is terheli a cég büdzséjét (az alapításkor 28 millió dolláros kölcsönt vett fel a társaság). Tolvaly távozása előtt nem sokkal még úgy nyilatkozott, hogy az idei évtől kezdve több tőkejuttatásra a nyereségesség elérése miatt nem lesz szükség, és bár a korábbi tőkepótlások visszafizetése nincs pontosan ütemezve, 2005-re minden hitelüket vissza kívánják fizetni. A Tv2 nagy őszi rohama alapján azonban úgy tűnik, hogy a tulajdonosoknak ennél sürgősebb a dolog, amit magyarázhat az, hogy az augusztus 9-től új vezérigazgatóval működő SBS Broadcasting SA árbevétele a tavalyi első féléves 240 millió euró után idén alig 1 százalékkal bővült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller: a lezárás és az oltás együtt megszakíthatja a fertőzési láncot

Müller: a lezárás és az oltás együtt megszakíthatja a fertőzési láncot

Helikopterbalesetben meghalt a repülőgépgyártó Dassault egyik örököse

Helikopterbalesetben meghalt a repülőgépgyártó Dassault egyik örököse

Már nem nyomoz L. Simon László panziójának támogatása miatt a NAV

Már nem nyomoz L. Simon László panziójának támogatása miatt a NAV