Tetszett a cikk?

Egy év telt el a hazai távközlési piac liberalizációja óta, ám jelentős változásokat az óriási viták kivételével nem érzékelhettünk. A Vivendi eladásától a magyar kormány végre valódi konkurenciát remél a korábbi monopóliummal, a Matávval szemben, miközben az európai távközlési cégek manapság csak hatalmas állami kölcsönökből tudnak talpon maradni. Ön szerint van esély a verseny kialakulására?

A Vivendi, a PanTel és az ez utóbbi tulajdonában levő Novacom társaságok összefogásával végre komoly konkurenciája akadhat a korábbi monopóliumnak, a Matávnak - reménykedett Kovács Kálmán, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium vezetője, miután publikussá vált, hogy a GMT Communications Partners Ltd. és az AIG Emerging Europe Infrastructure Fund L.P. vásárolta meg a Vivendi Telcom Hungaryt, amelytől az anyacég hatalmasra duzzadt adósságállománya miatt akart megszabadulni. A Vivendi mellett a holland KPN tulajdonában lévő PanTel is vevőre vár: ha ezt a céget is az AIG venné meg, megkezdődhetne a magyar távközlési piac konszolidációja, valódi verseny bontakozhatna ki  - vélte a miniszter.
A piacnyitás 2001. december 23-ával Magyarországon közel sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: a 2002-es esztendő azzal telt el, hogy az alternatív távközlési cégek vitatkoztak a Matávval, olyan, az átlagos fogyasztó számára érdektelennek tűnő kérdésekről, mint a Matáv összekapcsolási referenciaajánlatának mértéke (szaknyelven: MARIO). Csak néhány nagyvállalatnak lett olcsóbb a telefonálás, a helyi hívások tarifáiban nincs verseny - ráadásul úgy tűnik, a 64 milliárd eurós adósságállományt nyögő német tulajdonos elvárásai miatt a Matáv kifejezetten igyekszik megakadályozni a versenyt és ezzel az árak csökkenését. Nemrégiben az úgynevezett távközlési alap feltöltését szabályozó kormányrendelet miatt vesztek össze a felek: az alternatív szolgáltatók húzódoztak a befizetésektől, mire a Matáv a szociálisan rászorulók számára - az egyetemes szolgáltatás keretében nyújtott - olcsó szolgáltatások megszűnésének lehetőségét lebegtette.
A '90-es évek európai tapasztalatait figyelembe véve nem is várhatunk sokat a liberalizált távközlési piactól: ott a cégek tíz év távlatában sem voltak képesek dinamikusan növekvő piacot, javuló szolgáltatásokat és alacsonyabb árakat, valamint az állami részvétel csökkenését hozni. Sőt, ma ismét az államnak kell megmentenie a korábban egyeduralkodó cégeket az összeomlástól: a Bloomberg szerint a France Telecom, a német MobilCom, a holland KPN és a finn Sonera mind-mind a kormánytól volt kénytelen pénzt szerezni. Az európai távközlési vállalatok 2000-ben, a töretlen növekedésbe vetett hit utolsó évében 330 milliárd dolláros adósságállományba verték magukat. A pénzt a konkurencia felvásárlására és új technológiák (mint a negyedik generációs telekommunikációs rendszer koncessziójának megvétele) megszerzésére fordították. Az óriási adósságok a korábbi sikervezetők távozását (Michel Bon, Ron Sommer, Chris Gent) eredményezték, s drasztikus költségcsökkentő intézkedésekhez, a tervezett fejlesztések leállításához vezettek.
Ám hiába a kedvezőtlen piaci helyzet, a hatalmas adósságok, a vészesen csökkenő profit, az állami felügyeletek az árak csökkenését szeretnék látni. Kartellmegállapodás gyanúja miatt a holland hatóságok december 30-án rekordösszegű, 88 millió eurós bírságot szabtak ki a KPN-re, a Vodafone-ra és másik három szolgáltatóra. Mivel pedig a hazai vállalatok is e nemzetközi cégek érdekeltségeibe tartoznak, elképzelhető, hogy az európai távközlési piac konszolidációjáig, az adósságállományok lefaragásáig nem számíthatunk valódi verseny kialakulására a magyar piacon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kásler Miklós elmondta, hogyan látja a nőket

Kásler Miklós elmondta, hogyan látja a nőket

Publicus: csak a Jobbik erősödött, meg az összefogás

Publicus: csak a Jobbik erősödött, meg az összefogás

Mit szólna, ha ilyen lenne a Samsung Galaxy Z Flip 3?

Mit szólna, ha ilyen lenne a Samsung Galaxy Z Flip 3?