Egy év telt el a hazai távközlési piac liberalizációja óta, ám jelentős változásokat az óriási viták kivételével nem érzékelhettünk. A Vivendi eladásától a magyar kormány végre valódi konkurenciát remél a korábbi monopóliummal, a Matávval szemben, miközben az európai távközlési cégek manapság csak hatalmas állami kölcsönökből tudnak talpon maradni. Ön szerint van esély a verseny kialakulására?

A Vivendi, a PanTel és az ez utóbbi tulajdonában levő Novacom társaságok összefogásával végre komoly konkurenciája akadhat a korábbi monopóliumnak, a Matávnak - reménykedett Kovács Kálmán, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium vezetője, miután publikussá vált, hogy a GMT Communications Partners Ltd. és az AIG Emerging Europe Infrastructure Fund L.P. vásárolta meg a Vivendi Telcom Hungaryt, amelytől az anyacég hatalmasra duzzadt adósságállománya miatt akart megszabadulni. A Vivendi mellett a holland KPN tulajdonában lévő PanTel is vevőre vár: ha ezt a céget is az AIG venné meg, megkezdődhetne a magyar távközlési piac konszolidációja, valódi verseny bontakozhatna ki  - vélte a miniszter.
A piacnyitás 2001. december 23-ával Magyarországon közel sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: a 2002-es esztendő azzal telt el, hogy az alternatív távközlési cégek vitatkoztak a Matávval, olyan, az átlagos fogyasztó számára érdektelennek tűnő kérdésekről, mint a Matáv összekapcsolási referenciaajánlatának mértéke (szaknyelven: MARIO). Csak néhány nagyvállalatnak lett olcsóbb a telefonálás, a helyi hívások tarifáiban nincs verseny - ráadásul úgy tűnik, a 64 milliárd eurós adósságállományt nyögő német tulajdonos elvárásai miatt a Matáv kifejezetten igyekszik megakadályozni a versenyt és ezzel az árak csökkenését. Nemrégiben az úgynevezett távközlési alap feltöltését szabályozó kormányrendelet miatt vesztek össze a felek: az alternatív szolgáltatók húzódoztak a befizetésektől, mire a Matáv a szociálisan rászorulók számára - az egyetemes szolgáltatás keretében nyújtott - olcsó szolgáltatások megszűnésének lehetőségét lebegtette.
A '90-es évek európai tapasztalatait figyelembe véve nem is várhatunk sokat a liberalizált távközlési piactól: ott a cégek tíz év távlatában sem voltak képesek dinamikusan növekvő piacot, javuló szolgáltatásokat és alacsonyabb árakat, valamint az állami részvétel csökkenését hozni. Sőt, ma ismét az államnak kell megmentenie a korábban egyeduralkodó cégeket az összeomlástól: a Bloomberg szerint a France Telecom, a német MobilCom, a holland KPN és a finn Sonera mind-mind a kormánytól volt kénytelen pénzt szerezni. Az európai távközlési vállalatok 2000-ben, a töretlen növekedésbe vetett hit utolsó évében 330 milliárd dolláros adósságállományba verték magukat. A pénzt a konkurencia felvásárlására és új technológiák (mint a negyedik generációs telekommunikációs rendszer koncessziójának megvétele) megszerzésére fordították. Az óriási adósságok a korábbi sikervezetők távozását (Michel Bon, Ron Sommer, Chris Gent) eredményezték, s drasztikus költségcsökkentő intézkedésekhez, a tervezett fejlesztések leállításához vezettek.
Ám hiába a kedvezőtlen piaci helyzet, a hatalmas adósságok, a vészesen csökkenő profit, az állami felügyeletek az árak csökkenését szeretnék látni. Kartellmegállapodás gyanúja miatt a holland hatóságok december 30-án rekordösszegű, 88 millió eurós bírságot szabtak ki a KPN-re, a Vodafone-ra és másik három szolgáltatóra. Mivel pedig a hazai vállalatok is e nemzetközi cégek érdekeltségeibe tartoznak, elképzelhető, hogy az európai távközlési piac konszolidációjáig, az adósságállományok lefaragásáig nem számíthatunk valódi verseny kialakulására a magyar piacon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
15 millió forint körül startol a 300 lóerős apró Audi SQ2

15 millió forint körül startol a 300 lóerős apró Audi SQ2

Vannak, akik bedőlnek az automatának, amelyből Instagram-követőket lehet vásárolni

Vannak, akik bedőlnek az automatának, amelyből Instagram-követőket lehet vásárolni

Van az a pénz: volt idő, mikor a Facebook jó pénzért eladta volna az adatainkat

Van az a pénz: volt idő, mikor a Facebook jó pénzért eladta volna az adatainkat

Négy fegyveres rángatta ki Hadházyt a közmédia székházából

Négy fegyveres rángatta ki Hadházyt a közmédia székházából

Kövér még nem csapott le, de hónapokig tartó kizárás várhat az ellenzékre

Kövér még nem csapott le, de hónapokig tartó kizárás várhat az ellenzékre

Prőhle a rabszolgatörvényről: Ha valakit arra kényszerítenek, hogy többet dolgozzon, az rossz

Prőhle a rabszolgatörvényről: Ha valakit arra kényszerítenek, hogy többet dolgozzon, az rossz