Óvodások veszekedését idéző reklámharcot vív egymással a két gyorsétterem-óriás - a McDonald's és a Burger King - németországi vállalata. A pillanatnyi állás alapján a Burger Kingnél az előny, a szópárbajokban aratott siker azonban nem feltétlenül jelentkezik a profitban.

A globális rivalizálást a Burger King egy reklámfilmje züllesztette helyi reklámháborúvá. A McDonald's által bírált rövidfilmben egy csinos szőke lány áll kocsijával egy McDrive étterem kiszolgáló ablaka elé, és azt kérdezi az ablakban álló alkalmazottól: „Mi az, amit Ön a leginkább szeret itt enni?" "Én nem eszem itt, én itt dolgozom" - hangzott a Németországban csaknem 1200 éttermet működtető McDonald's helyi vezetőit megbotránkoztató válasz.
"Az összehasonlító reklámok egészséges reklámkörnyezetben kívánatosak lehetnek, de csak akkor, ha kihagyjuk belőlük az alkalmazottakat. Egyébként meg nagyon büszkék vagyunk arra, hogy dolgozóink több mint 90 százaléka 4-es és 5-ös osztályzatot adott nekünk mint munkaadóknak" - reagált a sajtó képviselőinek a rivális cég reklámfilmjére Johan Jens Jervoe marketingigazgató, majd érkezett a fogyasztóknak szánt, laphirdetésként megjelent válasz: "Kedves Burger King, ha Önök mint a piac második szereplői olyan remekek, mint állítják, miért nem Önök az elsők?".
A Burger Kingnél nem sokat vártak a válaszadással: a Bild am Sonntag múlt heti számában - apró korrekciót követően - ismételten lehozták a McDonald's válaszhirdetését. A kreatívok által feleslegesnek tartott részek filccel történő kihúzása után a szöveg így hangzott: „Kedves Burger King, miért Önök az elsők?” A reklám alján pedig egy apró, kézzel írott felirat: "mert ez finomabb".
 A piacvezető provokálásával próbált néhány éve betörni a magyar piacra az „európai ízvilágot” felvonultató Quick is, az akció azonban - bár szellemes volt - inkább csak rövidtávú ismertséget hozott a cégnek. "Unod már Magyarország kedvenc sült krumpliját?" - olvashattuk a francia-belga gyorsétteremlánc provokatív óriásplakátjain a McDonald"s egyik korábbi reklámjára utaló szöveget. A McDonald's akkor nem vágott vissza, sőt, ügyvezetője, Branislav Knezevic a Kreatív szaklapnak elmondta: levelet írt a francia cégnek, megköszönve sült krumplija elismerését és az ingyenreklámot, amelynek köszönhetően 20 százalékkal nőtt a bevételük. A Quick azóta kivonult a magyar piacról.
Reklámmelléfogások

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében

Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

Hadházy visszament a köztévéhez, nem engedték be

Hadházy visszament a köztévéhez, nem engedték be

Mint a filmekben: részeg fiatal hajtott rá a Spanyol lépcsőre Rómában - fotó

Mint a filmekben: részeg fiatal hajtott rá a Spanyol lépcsőre Rómában - fotó