Péntek reggel drágult a kőolaj a tőzsdéken, azok után, hogy az utóbbi hét napban féléves rekordmélységre zuhant az energiahordozó világpiaci ára. Az áremelkedés tükrözi az iraki olajkutak felgyújtása miatti bizonytalanságot, bár Kuvaitban közölték, hogy a déli, partmenti olajmezőket ért rakétatámadás ellenére a kitermelés és az export zavartalanul folytatódik.

Az atlanti országokban irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, májusi szállítási határidőre péntek reggel hordónként 28,35 dollár volt a New York-i árutőzsdén, 23 centtel drágább a csütörtöki zárónál. Ezt megelőzve az olaj világpiaci ára az utóbbi hét napban folyamatosan és meredeken esett: csütörtökön 1,24, szerdán 0,69, kedden 2,49 dollárral esett a jegyzési árfolyam. A West Texas Intermediate júniusi szállításra hordónként 1,27 dollárral került péntek reggel kevesebbe, mint az előző nap zárásakor. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciatípus a legközelebbi, májusi határidőre hordónként 25,98 dollár volt péntek reggel a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 48 centtel drágább a csütörtöki zárónál.
Az áremelkedés hátterében elemzők szerint az iraki olajkutak felgyújtása áll. A Cable News Network információi szerint az iraki erők 15 olajkutat gyújtottak fel az ország déli területén, ahol az iraki olajkészletek jelentős része található. Irak a világ olajtermelésének közel 3 százalékát adja, így az olajmezők megrongálása érzékelhető kiesést jelenthet az olajtermelésben. "A kutak felgyújtása önmagában még nem adna okot áremelkedésre" - nyilatkozta a Bloombergenk egy tőzsdei olajbróker -, "a gondot az okozza, ha a kitermelési, finomító eszközökben keletkezik kár, ezek helyreállítása ugyanis minimum fél évet vesz igénybe." A kutak felgyújtásáról szóló hírek már tegnap éreztethették volna hatásukat a tőzsdei árfolyamokban, ám az olaj ára ennek ellenére tovább esett csütörtökön. Elemzők szerint ennek oka az volt, hogy a kereskedők abban bíztak, nem éri jelentős kár az olajkutakat, mivel a szövetséges erők gyorsan befejezik a háborút. Szakértők pénteken azonban már figyelmeztették a piacokat: amennyiben a háború elhúzódik, és az olajkitermelő eszközökben komolyabb kár keletkezik, a nyersanyag ára meredeken emelkedhet.
A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) csütörtökön közölte, hogy a szervezetre, illetve a tagországokra vonatkozó termeléskorlátozást az iraki háború miatt felfüggesztette. A lépést a szervezet már korábban kilátásba helyezte az Irak elleni háború idejére. Alvaro Silva-Calderon, az OPEC főtitkára bejelentette: a tagországok mostantól szabad termelési kapacitásaikhoz folyamodhatnak, jóllehet a piac ellátottsága nyersolajjal jelenleg "több mint jó". Az intézkedés azért vált szükségessé, hogy az iraki háború miatt esetlegesen kieső iraki olajexport ne éreztesse hatását a nemzetközi piacokon, azt más energiahordozó-termelő országok pótolni tudják.
Irak, amely hét hónapon át, 1990 augusztusától 1991 februárjáig tartotta megszállás alatt Kuvaitot, az onnét való kivonulás közben mintegy 700 olajkutat borított lángba. A kutak eloltása hónapokig tartott és több milliárd dollárba került. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Akkora show-n mutatták be az új magyar buszt, mint egy luxus-Mercedest – képek

Akkora show-n mutatták be az új magyar buszt, mint egy luxus-Mercedest – képek

Ki gondolta volna, hogy egy WC-papír-reklám mutat rá a gender szakos kutatások fontosságára?

Ki gondolta volna, hogy egy WC-papír-reklám mutat rá a gender szakos kutatások fontosságára?

Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni

Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni

Megdőlt egy népszerű tévhit a rejtvényfejtésről

Megdőlt egy népszerű tévhit a rejtvényfejtésről

Orbán megszólalt a „rabszolgatörvényről”: Nincs igazuk a szakszervezeteknek

Orbán megszólalt a „rabszolgatörvényről”: Nincs igazuk a szakszervezeteknek

Ugyanolyan sokszínű élővilág rejtőzik a talpunk alatt is, mint a felszínen

Ugyanolyan sokszínű élővilág rejtőzik a talpunk alatt is, mint a felszínen