Tetszett a cikk?

Péntek reggel drágult a kőolaj a tőzsdéken, azok után, hogy az utóbbi hét napban féléves rekordmélységre zuhant az energiahordozó világpiaci ára. Az áremelkedés tükrözi az iraki olajkutak felgyújtása miatti bizonytalanságot, bár Kuvaitban közölték, hogy a déli, partmenti olajmezőket ért rakétatámadás ellenére a kitermelés és az export zavartalanul folytatódik.

Az atlanti országokban irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, májusi szállítási határidőre péntek reggel hordónként 28,35 dollár volt a New York-i árutőzsdén, 23 centtel drágább a csütörtöki zárónál. Ezt megelőzve az olaj világpiaci ára az utóbbi hét napban folyamatosan és meredeken esett: csütörtökön 1,24, szerdán 0,69, kedden 2,49 dollárral esett a jegyzési árfolyam. A West Texas Intermediate júniusi szállításra hordónként 1,27 dollárral került péntek reggel kevesebbe, mint az előző nap zárásakor. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciatípus a legközelebbi, májusi határidőre hordónként 25,98 dollár volt péntek reggel a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 48 centtel drágább a csütörtöki zárónál.
Az áremelkedés hátterében elemzők szerint az iraki olajkutak felgyújtása áll. A Cable News Network információi szerint az iraki erők 15 olajkutat gyújtottak fel az ország déli területén, ahol az iraki olajkészletek jelentős része található. Irak a világ olajtermelésének közel 3 százalékát adja, így az olajmezők megrongálása érzékelhető kiesést jelenthet az olajtermelésben. "A kutak felgyújtása önmagában még nem adna okot áremelkedésre" - nyilatkozta a Bloombergenk egy tőzsdei olajbróker -, "a gondot az okozza, ha a kitermelési, finomító eszközökben keletkezik kár, ezek helyreállítása ugyanis minimum fél évet vesz igénybe." A kutak felgyújtásáról szóló hírek már tegnap éreztethették volna hatásukat a tőzsdei árfolyamokban, ám az olaj ára ennek ellenére tovább esett csütörtökön. Elemzők szerint ennek oka az volt, hogy a kereskedők abban bíztak, nem éri jelentős kár az olajkutakat, mivel a szövetséges erők gyorsan befejezik a háborút. Szakértők pénteken azonban már figyelmeztették a piacokat: amennyiben a háború elhúzódik, és az olajkitermelő eszközökben komolyabb kár keletkezik, a nyersanyag ára meredeken emelkedhet.
A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) csütörtökön közölte, hogy a szervezetre, illetve a tagországokra vonatkozó termeléskorlátozást az iraki háború miatt felfüggesztette. A lépést a szervezet már korábban kilátásba helyezte az Irak elleni háború idejére. Alvaro Silva-Calderon, az OPEC főtitkára bejelentette: a tagországok mostantól szabad termelési kapacitásaikhoz folyamodhatnak, jóllehet a piac ellátottsága nyersolajjal jelenleg "több mint jó". Az intézkedés azért vált szükségessé, hogy az iraki háború miatt esetlegesen kieső iraki olajexport ne éreztesse hatását a nemzetközi piacokon, azt más energiahordozó-termelő országok pótolni tudják.
Irak, amely hét hónapon át, 1990 augusztusától 1991 februárjáig tartotta megszállás alatt Kuvaitot, az onnét való kivonulás közben mintegy 700 olajkutat borított lángba. A kutak eloltása hónapokig tartott és több milliárd dollárba került. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!