Tetszett a cikk?

A 2,9 százalékos harmadik negyedéves előzetes GDP-adat is azt jelzi, hogy a magyar gazdaság átlendült a holtponton – szögezte le közleményében Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára. Elemzők szerint ez is indokolatlanná teszi a magas jegybanki alapkamatot.

Az államtitkár úgy látja, a bruttó hozzáadott érték volumenének növekedése az iparban és a szolgáltató ágazatokban azt valószínűsíti, hogy a GDP szerkezetében zajló kedvező irányú változások a harmadik negyedévben is folytatódtak. Örvendetesnek nevezte, hogy az első negyedévi 2,7, majd a második negyedévi 2,4 százalék után a harmadik negyedévben mért 2,9 százalékos növekedés megfelelt a piaci várakozásoknak. A gazdaság fejlődésének szempontjából ez éppúgy kedvező jel, mint a beruházások volumenének – 2002 harmadik negyedévéhez viszonyított – 4,4 százalékos bővülése, az ipari termelés vártnál erőteljesebb, 6 százalék körüli növekedése, vagy a kivitel szeptemberben mért 12 százalékos éves dinamikája.Londoni piaci elemzők szerint is a harmadik negyedévi 2,9 százalékos éves növekedési adat azt mutatja, hogy a magyar gazdaság túljutott a növekedési mélyponton, jóllehet kiegyensúlyozatlansága megmaradt. A forintpiaci fejleményekről az a vélemény, hogy az MNB-nek most ki kellene várnia, bár több elemző szerint nehéz lesz fenntartani a hivatalos ingadozási sávon belüli szűkebb árfolyamfolyosót.A kedden nyilvánosságra került makrogazdasági adatok, a GDP III. negyedévi 2,9 százalékos növekedése, illetve a beruházások 4,4 százalékos gyarapodása ismét azt jelzi, hogy a magyar gazdaság nincs válságban, tehát semmi sem indokolja az eurókamatnál 10 százalékkal magasabb alapkamatot - mondta Neményi Judit, a Pénzügykutató főmunkatársa az MTI-nek. A kutató szerint a pénteki, 300 bázispontos kamatemelés után ellentétes folyamatok indultak meg. A magasabb kamatprémium további befektetőket vonzhat, ugyanakkor piaci pozícióik átértékelésére is késztethette őket: tartják, vagy kivonják az állampapírjaikat. "Mivel a ma nyilvánosságra hozott makrogazdasági adatok inkább kedvezőnek mondhatók, így a jegybank pénteki kommunikációja, miszerint a kamatemelés részben a fundamentumok gyengülésével magyarázható, továbbra sem érthető" - mondta Neményi, aki 2001-ig az MNB ügyvezető igazgatója volt. A szakember szerint a jelenlegi 12,5 százalékos kamat a régióban csak csődközeli helyzetben lenne indokolt, márpedig a magyar gazdaság stabilitása vitathatatlan.Varga Lóránt, az Inter-Európa Bank elemzője elmondta: a 2,9 százalékos GDP-növekedés megegyezik a várttal, a beruházások 4,4 százalékos felfutása viszont meghaladja prognózisukat. A beruházási adat véleménye szerint azt jelzi, hogy a fogyasztásvezérelt növekedés lassan visszaáll a korábbi, beruházás-vezérelt pályára, ami pozitívan értékelhető. "Ezt a kedvező fordulatot ugyanakkor veszélyeztetheti a kamatok drasztikus megugrása, ha az tartós lesz" - tette hozzá az elemző. "Ha a pénteki 300 bázispontos kamatemelés a forint árfolyam védelmében fogant meg, akkor mára ez a hatás elpárolgott, tehát értelmetlennek tűnik. Ráadásul ez a magas kockázati felár kifejezetten a forró tőkét vonzza, míg a magyar állampapírokba tartósan befektetőket elgondolkoztatja" - mondta Varga Lóránt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Figyelmeztet a Nébih: Ne vegyen be senki állatgyógyszert a koronavírus ellen

Figyelmeztet a Nébih: Ne vegyen be senki állatgyógyszert a koronavírus ellen

Jelentés mondja ki, hogy új metrókocsikat küldött Magyarországra a Metrowagonmash

Jelentés mondja ki, hogy új metrókocsikat küldött Magyarországra a Metrowagonmash

Garázsépítésre, klímára, vagy napkollektorra is költhető az otthonfelújítási támogatás

Garázsépítésre, klímára, vagy napkollektorra is költhető az otthonfelújítási támogatás