Tetszett a cikk?

Átmeneti pénzügyi gondok miatt le kellett állni a Sorstalanság című film forgatásával - mondta a hvg.hu-nak Koltai Lajos, a film rendezője kedden. A leállást egy, a film külföldi támogatását is érintő brit adóváltozás okozta, de Koltai szerint a novemberi befejezés nincs veszélyben.

Az első filmjét rendező világhírű operatőr a hvg.hu-nak azt mondta, hogy az átmeneti pénzhiányt napokon belül meg kell oldani, akár egy rövid futamidejű, elérhető kamatozású hitel formájában, akár az állam, vagy bárki más segítségével. "A munkánkat körülvevő jóindulatot érezzük, de a megoldás körvonalai még nem rajzolódtak ki" - mondta Koltai. A filmből egy óra elkészült, a második világháború koncentrációs táboraiban játszódó történet második órája azonban többnyire télen játszódik, amelyet hiteltelen és drága lenne késő tavasszal forgatni - tette hozzá a film rendezője. A gyerekszereplők lelkileg is ráhangolódtak a munkára, ezért most kell dolgoznunk - mondta Koltai.

A kényszerszünet alapja egy adóprobléma: hirtelen megszűnt egy olyan adókedvezvemény, amelyet Angliában filmekkel kapcsolatosan igénybe lehetett venni - nyilatkozta korábban az MTI-nek Koltai Lajos. Az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre regénye alapján készülő filmnek feltehetőleg igen nagy pechje van, ugyanis éppen „belefutott” a brit adótörvények azon módosításába, amelyek a filmek finanszírozására vonatkoznak. Az adótörvény módosítása március közepére a brit költségvetés beterjesztésének időpontjáig befejeződik - ígérte Gordon Brown brit pénzügyminiszter a filmszakmának.

Június elejére vagy júliusra véget ér az a bizonytalanság, amely a brit adótörvények kiskapuit hivatott bezárni - mondta a hvg.hu-nak Czirkó József, a filmkészítéssel foglakozó Happy Crew Company Kft. tulajdonos igazgatója, aki a most futó Mix, és az Oroszlán télen című filmek producere. Bár Czirkó nem vesz részt a Sorstalanság elkészítésében, szerinte nem lenne meglepő, ha a külföldi partnerek pénzügyi hozzájárulásai esetleg késlekednének, amíg a helyzet nem tisztázódik. Ha a magyar finanszírozási források kimerültek, a filmnek valószínűleg le kell állnia, amíg újabb pénz nem áll a házhoz - vélekedett Czirkó.

Ez magyar filmek esetében szinte tipikus eset, a 150-160 millió forintos költségvetésű hazai alkotások ugyanis évente maximum 100-150 millió forintot kapnak, így negyedévekre le kell állni, amíg az évente kétszer kiosztott pályázati pénzekből meg nem érkezik az újabb segítség - tette hozzá Czirkó. Külföldi, illetve koprodukciós filmek esetében azonban igen ritka eset, hogy a forgatást pénz hiányában le kell állítani. Az angolszász producerek ugyanis általában akkor vágnak bele egy filmbe, ha a finanszírozás már az utolsó fillérig összeállt, és az előre eladott mozi-, videó-, DVD- és televíziós forgalmazási jogokból a majdani forgalmazók komoly előleget fizettek ki. A Sorstalanság profi produceri gárdája azonban szerencsétlenségére belefuthatott a váratlan brit adókedvezmények reformjába - mondta Czirkó.

A Sorstalanság amúgy pénzügyileg is sikeres filmek ígérkezik. Amíg művészfilmek esetében három év a film költségeinek átlagos megtérülési idje, a Sorstalanság már egy év után profitot hozhat - vélekedik Czirkó.

A filmváltozatot december 15-én kezdték forgatni Budapesten. A történet forgatása időrendben halad, először a főszereplő Köves Gyuri családját, otthoni körülményeit rögzíti a kamera. Ezt követően készülnek a deportálás és a lágerélet képei, amelyeket részben Piliscsabán, a volt lőtéren fölépített díszletek között vesznek fel.

Azzal kapcsolatban, hogy az átmeneti pénzügyi nehézségek hatással lesznek-e a film befejezésének időpontjára, Koltai Lajos az MTI-nek úgy nyilatkozott: szeretné, ha a film őszre elkészülne, és úgy véli, hogy a tervezett novemberi befejezés nincs veszélyben. Szerinte még nem tűzték ki a bemutató időpontját, sem a helyszínét, de Koltai azt szeretné, ha az év végén megtarthatnák az európai premiert. Korábbi közlése szerint Budapesten és a kontinens több nagyvárosában egyidőben mutatnák be az alkotást.

Minden idők legnagyobb költségvetésű magyar filmje 2,5 milliárd forintból készül; 920 millió forintot a magyar állami költségvetésből, a Magyar Mozgókép Közalapítványon keresztül kap a produkció. A külföldi partnerek közül a német Euroarts 1,8 millió euróval (470 millió forint), az angol Renegade Film 1,5 millió euróval (390 millió forint) támogatja a Sorstalanság filmre vitelét - írja az MTI. A film elkészítéséhez az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages 650 ezer euróval (175 millió forint), a párizsi székhelyű Shoá Alapítvány 50 ezer euróval (23,5 millió forint) járul hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem nyithatnak ki, a VII. kerület mégis kiszámlázta a közterület-használati díjat a bulinegyed vendéglátósainak

Nem nyithatnak ki, a VII. kerület mégis kiszámlázta a közterület-használati díjat a bulinegyed vendéglátósainak

Világító cápákra bukkantak a tudósok Új-Zélandnál

Világító cápákra bukkantak a tudósok Új-Zélandnál

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt