Átmeneti pénzügyi gondok miatt le kellett állni a Sorstalanság című film forgatásával - mondta a hvg.hu-nak Koltai Lajos, a film rendezője kedden. A leállást egy, a film külföldi támogatását is érintő brit adóváltozás okozta, de Koltai szerint a novemberi befejezés nincs veszélyben.

Az első filmjét rendező világhírű operatőr a hvg.hu-nak azt mondta, hogy az átmeneti pénzhiányt napokon belül meg kell oldani, akár egy rövid futamidejű, elérhető kamatozású hitel formájában, akár az állam, vagy bárki más segítségével. "A munkánkat körülvevő jóindulatot érezzük, de a megoldás körvonalai még nem rajzolódtak ki" - mondta Koltai. A filmből egy óra elkészült, a második világháború koncentrációs táboraiban játszódó történet második órája azonban többnyire télen játszódik, amelyet hiteltelen és drága lenne késő tavasszal forgatni - tette hozzá a film rendezője. A gyerekszereplők lelkileg is ráhangolódtak a munkára, ezért most kell dolgoznunk - mondta Koltai.

A kényszerszünet alapja egy adóprobléma: hirtelen megszűnt egy olyan adókedvezvemény, amelyet Angliában filmekkel kapcsolatosan igénybe lehetett venni - nyilatkozta korábban az MTI-nek Koltai Lajos. Az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre regénye alapján készülő filmnek feltehetőleg igen nagy pechje van, ugyanis éppen „belefutott” a brit adótörvények azon módosításába, amelyek a filmek finanszírozására vonatkoznak. Az adótörvény módosítása március közepére a brit költségvetés beterjesztésének időpontjáig befejeződik - ígérte Gordon Brown brit pénzügyminiszter a filmszakmának.

Június elejére vagy júliusra véget ér az a bizonytalanság, amely a brit adótörvények kiskapuit hivatott bezárni - mondta a hvg.hu-nak Czirkó József, a filmkészítéssel foglakozó Happy Crew Company Kft. tulajdonos igazgatója, aki a most futó Mix, és az Oroszlán télen című filmek producere. Bár Czirkó nem vesz részt a Sorstalanság elkészítésében, szerinte nem lenne meglepő, ha a külföldi partnerek pénzügyi hozzájárulásai esetleg késlekednének, amíg a helyzet nem tisztázódik. Ha a magyar finanszírozási források kimerültek, a filmnek valószínűleg le kell állnia, amíg újabb pénz nem áll a házhoz - vélekedett Czirkó.

Ez magyar filmek esetében szinte tipikus eset, a 150-160 millió forintos költségvetésű hazai alkotások ugyanis évente maximum 100-150 millió forintot kapnak, így negyedévekre le kell állni, amíg az évente kétszer kiosztott pályázati pénzekből meg nem érkezik az újabb segítség - tette hozzá Czirkó. Külföldi, illetve koprodukciós filmek esetében azonban igen ritka eset, hogy a forgatást pénz hiányában le kell állítani. Az angolszász producerek ugyanis általában akkor vágnak bele egy filmbe, ha a finanszírozás már az utolsó fillérig összeállt, és az előre eladott mozi-, videó-, DVD- és televíziós forgalmazási jogokból a majdani forgalmazók komoly előleget fizettek ki. A Sorstalanság profi produceri gárdája azonban szerencsétlenségére belefuthatott a váratlan brit adókedvezmények reformjába - mondta Czirkó.

A Sorstalanság amúgy pénzügyileg is sikeres filmek ígérkezik. Amíg művészfilmek esetében három év a film költségeinek átlagos megtérülési idje, a Sorstalanság már egy év után profitot hozhat - vélekedik Czirkó.

A filmváltozatot december 15-én kezdték forgatni Budapesten. A történet forgatása időrendben halad, először a főszereplő Köves Gyuri családját, otthoni körülményeit rögzíti a kamera. Ezt követően készülnek a deportálás és a lágerélet képei, amelyeket részben Piliscsabán, a volt lőtéren fölépített díszletek között vesznek fel.

Azzal kapcsolatban, hogy az átmeneti pénzügyi nehézségek hatással lesznek-e a film befejezésének időpontjára, Koltai Lajos az MTI-nek úgy nyilatkozott: szeretné, ha a film őszre elkészülne, és úgy véli, hogy a tervezett novemberi befejezés nincs veszélyben. Szerinte még nem tűzték ki a bemutató időpontját, sem a helyszínét, de Koltai azt szeretné, ha az év végén megtarthatnák az európai premiert. Korábbi közlése szerint Budapesten és a kontinens több nagyvárosában egyidőben mutatnák be az alkotást.

Minden idők legnagyobb költségvetésű magyar filmje 2,5 milliárd forintból készül; 920 millió forintot a magyar állami költségvetésből, a Magyar Mozgókép Közalapítványon keresztül kap a produkció. A külföldi partnerek közül a német Euroarts 1,8 millió euróval (470 millió forint), az angol Renegade Film 1,5 millió euróval (390 millió forint) támogatja a Sorstalanság filmre vitelét - írja az MTI. A film elkészítéséhez az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages 650 ezer euróval (175 millió forint), a párizsi székhelyű Shoá Alapítvány 50 ezer euróval (23,5 millió forint) járul hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Karácsony és Horváth első előválasztási vitája: A Fidesz meg fog bukni

Karácsony és Horváth első előválasztási vitája: A Fidesz meg fog bukni

Tovább nőtt a mexikói vezetékrobbanás halálos áldozatainak száma

Tovább nőtt a mexikói vezetékrobbanás halálos áldozatainak száma

Orbán kicsit előreszaladt: már most megváltoztatta Macedónia nevét

Orbán kicsit előreszaladt: már most megváltoztatta Macedónia nevét

Fotók: Több ezren kísérték a meggyilkolt lengyel polgármester koporsóját

Fotók: Több ezren kísérték a meggyilkolt lengyel polgármester koporsóját

Kézilabda vb: az utolsó helyezett már megvan

Kézilabda vb: az utolsó helyezett már megvan

"Kiürülhet" a Google az új EU-s jogszabály miatt

"Kiürülhet" a Google az új EU-s jogszabály miatt