Névtelen feljelentés alapján a rendőrség vizsgálódik a Bige László nagyvállalkozó által a lónyai vadaskertben január 28-án szervezett állományjavító vadászattal kapcsolatban - értesült a HVG. A vadászaton öt szocialista és négy ellenzéki parlamenti képviselő is részt vett.

A nyomozó hatóságnak azt kell eldöntenie, hogy a tizenegy fős vadásztársaság, köztük kilenc országgyűlési képviselő, valóban válogatás nélkül, nagy értékű trófeás vadakat is elejtve vadászott-e. A meghívott képviselők közül csak a szocialista Herbály Imre, a parlamenti vadásztársaság elnöke személye ismeretes biztosan, a többiek ragaszkodnak a névtelenséghez. A HVG azonban kiderítette, hogy a vadászaton részt vett még Hagyó Miklós, Nagy Imre, Tóth Sándor és Vári Gyula szocialista, Karsai Péter MDF-es, illetve Semjén Zsolt, Szabó Ferenc és Szabó József Andor fideszes honatya is.Az engedély eredetileg csak tar vadra, vaddisznó süldőre, illetve malacra szólt – derül ki a HVG holnap standokra kerülő számából. A névtelen feljelentő Kaknics Lászlót, a Nyírerdő Rt. vezérigazgatóját sikkasztással, és más bűncselekményekkel gyanúsítja, illetve azt állítja, hogy az erdőgazdaságot 21-22 milliós kár érte. A száz százalékban állami tulajdonú társaság frissen kinevezett vezetője szerint a feljelentés mögött helyi üzleti csoportok állnak, amelyek az M3-as autópálya továbbépítése miatt felértékelődött lónyai területet szeretnék megszerezni.A képviselőket az a Bige László hívta meg, aki egyeduralkodónak számít a hazai műtrágyagyártásban. A tulajdonában lévő nyíregyházi székhelyű Bige Holding Rt. kezében van a péti Nitrogénművek Vegyipari Rt. és a szolnoki Tiszamenti Vegyiművek Rt. is.Mint ismeretes, a hazai nitrogéngyártás helyzete nagyban függ a műtrágyára kivetett pótvámoktól. Az utóbbi időben a kormány többször is bevette, majd a mezőgazdasági termelők nyomására megszüntette a külföldi műtrágyára kivetett extravámot. A regionális terjeszkedési terveket dédelgető Bige László többször is arról nyilatkozott, hogy állami segítéség nélkül a hazai gyártás mindenképpen megszűnne.A Nyírerdő Rt. által kiállított bruttó 11 milliós számlát Bige László állja. A HVG-nek nyilatkozó Herbály Imre elmondta, korábban már ők is meghívták a nagyvállalkozót vadászni, és a januári meghívás költségeit mint ajándékot szerepeltetni fogják jövőre a vagyonnyilatkozatukban. Különben pedig magánügynek tekintik a nyírségi vadászatot.Mondja el véleményét az ügyről!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megtörténhet az elképzelhetetlen: néhány éven belül kihalhatnak a tigrisek

Megtörténhet az elképzelhetetlen: néhány éven belül kihalhatnak a tigrisek

Hiába cáfol a miniszter, "csökkentett módban" működik a Honvédkórház koraszülöttcentruma

Hiába cáfol a miniszter, "csökkentett módban" működik a Honvédkórház koraszülöttcentruma

A Hyundai megálmodott egy autót, amelynek nemcsak kerei, hanem lábai is vannak

A Hyundai megálmodott egy autót, amelynek nemcsak kerei, hanem lábai is vannak

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Merkel és Macron, a két gyengélkedő vezető menti meg Európát?

Merkel és Macron, a két gyengélkedő vezető menti meg Európát?

A Telenornál van? 72 órán belül bekapcsolják az újítást, amit észre fog venni hívás közben

A Telenornál van? 72 órán belül bekapcsolják az újítást, amit észre fog venni hívás közben