A Fidesz azt javasolja, hogy Magyarország EU-csatlakozását követően, május elsejétől a gyógyszerek jelenleg ötszázalékos általános forgalmi adóját adják vissza a szociálisan rászorulóknak. A gyógyszerek ára idén 15-16 százalékkal nőtt.

Mint ismeretes, a keddi Medgyessy-Orbán-találkozón a Fidesz-MPSz elnöke vetette fel a gyógyszerek áfájának eltörlését. Pokorni Zoltán bejelentette, hogy az Orbán-féle gyógyszerár javaslatát a Fidesz országgyűlési határozat formájában terjeszti elő. Azt szeretnék elérni, hogy az állam a nyugdíjasok és a 18 éven aluliak esetében térítse vissza a gyógyszerek 5 százalékos áfáját. A politikus szóvá tette, hogy a gyógyszerek áfáját csak a csatlakozás után kellett volna ötszázalékosra emelni, de a medicinákat már január elsejétől terheli forgalmi adó.


Nincs lehetőség a gyógyszerek áfájának csökkentésére, mert a Fidesz-kormány annak idején nem kért derogációt az ötszázalékos áfa vonatkozásában – reagált Schvarcz Tibor, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke. Szerinte a gyógyszerek ára nem az áfa miatt emelkedik, az árakat a gyártók növelik. Schvarcz elmondta: a betegek terheinek mérséklése érdekben az MSZP-frakció szorgalmazza, hogy a kormány kössön több évre szóló megállapodást a gyógyszergyártókkal. Így átlátható, kiszámítható viszonyok lennének az árképzésben és az egész gyógyszerkérdés vonatkozásában.


A gyógyszervásárlással kapcsolatos lakossági terhek jelentősen nőttek az idei év első két hónapjában – ismerte el egy péntek reggeli televíziós műsorban Kökény Mihály egészségügyi, szociális és családügyi miniszter. "A 15-16 százalékos tehernövekedés valóban meghaladja a korábban tapasztaltakat" – hangsúlyozta a politikus a Duna Televízió Indul a nap című műsorában. Ebben az évben már nem lehet további lakossági tehernövekedést megengedni a gyógyszerpiacon – jelentette ki a miniszter.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A diktatúrában a szex is az ellenállás része

A diktatúrában a szex is az ellenállás része

Európa utolsó diktátora meghívta magához Orbánt

Európa utolsó diktátora meghívta magához Orbánt

Teljesen rendjén való, hogy hajlik az iPad Pro – mondja az Apple

Teljesen rendjén való, hogy hajlik az iPad Pro – mondja az Apple

128 millió forintért vásárolt festményt az MNB

128 millió forintért vásárolt festményt az MNB

Új miniszteri biztost neveztek ki az alaptanterv bevezetésének előkészítésére, ismerős arc kapta a feladatot

Új miniszteri biztost neveztek ki az alaptanterv bevezetésének előkészítésére, ismerős arc kapta a feladatot

Szankciókat szeretne 67 szegedi professzor a Botkát támadó rektorhelyettes ellen

Szankciókat szeretne 67 szegedi professzor a Botkát támadó rektorhelyettes ellen