Tetszett a cikk?

A Fidesz azt javasolja, hogy Magyarország EU-csatlakozását követően, május elsejétől a gyógyszerek jelenleg ötszázalékos általános forgalmi adóját adják vissza a szociálisan rászorulóknak. A gyógyszerek ára idén 15-16 százalékkal nőtt.

Mint ismeretes, a keddi Medgyessy-Orbán-találkozón a Fidesz-MPSz elnöke vetette fel a gyógyszerek áfájának eltörlését. Pokorni Zoltán bejelentette, hogy az Orbán-féle gyógyszerár javaslatát a Fidesz országgyűlési határozat formájában terjeszti elő. Azt szeretnék elérni, hogy az állam a nyugdíjasok és a 18 éven aluliak esetében térítse vissza a gyógyszerek 5 százalékos áfáját. A politikus szóvá tette, hogy a gyógyszerek áfáját csak a csatlakozás után kellett volna ötszázalékosra emelni, de a medicinákat már január elsejétől terheli forgalmi adó.


Nincs lehetőség a gyógyszerek áfájának csökkentésére, mert a Fidesz-kormány annak idején nem kért derogációt az ötszázalékos áfa vonatkozásában – reagált Schvarcz Tibor, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke. Szerinte a gyógyszerek ára nem az áfa miatt emelkedik, az árakat a gyártók növelik. Schvarcz elmondta: a betegek terheinek mérséklése érdekben az MSZP-frakció szorgalmazza, hogy a kormány kössön több évre szóló megállapodást a gyógyszergyártókkal. Így átlátható, kiszámítható viszonyok lennének az árképzésben és az egész gyógyszerkérdés vonatkozásában.


A gyógyszervásárlással kapcsolatos lakossági terhek jelentősen nőttek az idei év első két hónapjában – ismerte el egy péntek reggeli televíziós műsorban Kökény Mihály egészségügyi, szociális és családügyi miniszter. "A 15-16 százalékos tehernövekedés valóban meghaladja a korábban tapasztaltakat" – hangsúlyozta a politikus a Duna Televízió Indul a nap című műsorában. Ebben az évben már nem lehet további lakossági tehernövekedést megengedni a gyógyszerpiacon – jelentette ki a miniszter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
LMP: Kósa Lajos vesztegetési pénzt kaphatott a "csengeri örököstől"

LMP: Kósa Lajos vesztegetési pénzt kaphatott a "csengeri örököstől"

Piri Kati, holland EP-képviselő: Hollandul gondolkodom, magyarul érzek

Piri Kati, holland EP-képviselő: Hollandul gondolkodom, magyarul érzek

Nyílt levelet írt Ungár Péter a Borkai-botrány egyik szereplője miatt

Nyílt levelet írt Ungár Péter a Borkai-botrány egyik szereplője miatt