Tetszett a cikk?

Két és fél évi szabadságvesztésre és százezer zloty, azaz 5,3 millió forint pénzbüntetésre ítélte Lew Rywin filmproducert a varsói körzeti bíróság korrupció gyanúja miatt. A producer 17,5 millió dollár kenőpénz fejében intézte volna el, hogy egy lengyel médiacég megvásárolhassa a Polsat televíziót.

A lengyelországi korrupciós botrányt a Gazeta Wyborcza című napilap leplezte le 2002. december 27-én. A cikk szerint Rywin, aki egyebek között a Schindler listája és A zongorista című világsikerű filmek producere volt, fél évvel korábban felajánlotta a Gazeta kiadójának, az Agora Rt.-nek: 17,5 millió dollár kenőpénz fejében elintézi, hogy a médiacég megvásárolhassa a Polsat televíziót, illetve eléri a médiatörvény ehhez szükséges módosítását.Az ügyet Adam Michnik, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője leplezte le, aki titokban magnetofonra vette a filmproducerrel folytatott beszélgetését, amelyben a korrupciós ajánlat elhangzott.Ám a bíróság nem talált bizonyítékot arra, hogy Rywin bármiféle "hatalomgyakorló csoport" nevében lépett volna fel, de hitelesnek fogadta el a magnetofonfelvételt, amelyen a szakértők véleménye szerint semmilyen utólagos manipuláció nem történt.Az ítélethirdetés óriási médiaérdeklődés mellett zajlott, több újságíró, köztük a nemzetközi sajtó tudósítói is ott voltak. Rywin tartózkodott a nyilatkozatoktól.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!