szerző:
MTI

A termékdíj-szabályozás nem ad haladékot az italgyártó vállakozásoknak, így azok termékei drágulnak, ők meg tönkremehetnek - mondta a gyártók szakmai szövetségének főtitkára.

A visszaváltható italcsomagolásokra jövőre életbe lépő szabályozás a kormányzati szándékkal ellentétben nem ad haladékot az alkoholmentes italokat gyártó kis- és közepes vállalkozásoknak, amelyek termékei így jelentősen drágulnak, s ez tönkre is teheti e cégeket - mondta Kiss Gáborné, a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetségének (MÜSZ) főtitkára szerdán.

A főtitkár utalt a változó termékdíj-törvénnyel összefüggésben megjelenő kormányrendeletre, amely az alkoholmentes italoknál a felkészülés jegyében két évig a kormány által ágazati szinten megszabott jelenlegi betétdíjas arány fenntartását, majd két évente 6-6 százalékkal annak javítását célozza. 

Kiss Gáborné elmondta, a kis- és közepes cégek mindegyikének már jövőre beruházást kell végeznie azért, hogy teljesítse az ásványvizeknél a termelésen belül egy százalékban, üdítőitaloknál 5 százalékban megállapított kötelező újratölthető csomagolási arányt.

A MÜSZ adatai szerint Magyarországon ásványvizet és üdítőt mintegy száz cég gyárt, amelyek döntő többsége regionális piacokra termelő kis- és közepes cég újratöltő kapacitás nélkül. A piacon újratöltésre egyébként csupán három nagy társaság képes az országban. 

A főtitkár cáfolta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium álláspontját az újratöltéséhez szükséges technológiai hátteret illetően, amely szerint az eldobható és a visszaváltható csomagolásoknál a töltés a címkézési mozzanatot kivéve lényegében megegyezik, így különösebb beruházásokra sincsen szükség.

"Egy átlagos méretű italgyártónak körülbelül 800 millió forintos beruházásra kell számítania, amennyiben egy újratöltésre alkalmas komplett gyártósort kíván üzembe állítani" - mutatott rá Kiss Gáborné. Magyarázata szerint ugyanis az élelmiszerbiztonsági követelményeknek is megfelelő technológia a töltő és címkéző blokk mellett a rekeszek ki- és bepakolását, illetve a többfázisú forró vizes és lúgos mosást végző berendezések, valamint a palackok minőségét több ponton ellenőrző szkennerek beszerzését is igényli. "Ezekre az eszközökre az eldobható csomagolású termékek töltésénél nincsen szükség" - jegyezte meg a főtitkár, aki hozzátette: tovább drágítja a technológiát, hogy több százmillió forintba kerül a megfelelő mennyiségű rekesz és vastag falú palack megvásárlása, a raktárkapacitás és az üzemcsarnok méretének akár ötven százalékos bővítése.

Kiss Gáborné szólt arról, hogy az alkoholmentes italokat gyártó multinacionális cégek rendelkeznek már újratöltési technológiával, és egyébként sem jelentene különösebben nagy kiadást számukra egy ilyen technológia bevezetése, így náluk áremelést a jogszabály közvetlenül nem idéz elő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Áremelkedéshez és csődökhöz vezethet a termékdíjtörvény módosítása

A kereskedelmi lobbi élésen bírálja a környezetvédelmi termékdíjakról szóló törvény ősszel parlament elé kerülő tervezett módosítását; szerintük a szabályozás áremelkedéshez és kisebb vállalkozások csődjéhez vezethet. A jogszabály alapvetően az egyre növekvő kommunális műanyag hulladék csökkentését célozza.

Gazdaság

Növekvő termékdíj szabhat gátat a sörimportnak

A súlyalapú termékdíj a január elsejével változó termékdíj-szabályozás szerint darabalapúvá válik, ami már olyan terhet jelent majd az importőröknek, hogy jövőre megfékezheti a Németországból érkező olcsó, dobozos termékek behozatalát.

Gazdaság

Jön a darabonkénti termékdíj?

A két kormánypárti frakció közös módosító indítványban kezdeményezi a darab alapú termékdíj bevezetését az italpalackokra és műanyagszatyrokra.

MTI Gazdaság

Januárra várható a termékdíj-rendelet

A változó termékdíj-szabályozás részleteit tartalmazó kormányrendelet január elsején lép hatályba - közölte Őri István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) közigazgatási államtitkára csütörtökön.

Gazdaság

Folyik a sörcsata a dobozos miatt

Jól ismert sörmárkák tűnhetnek el a boltok polcairól, ha az olcsó importtermékek terjedését nem sikerül megfékezni. A kormány és a parlament környezetvédelmi bizottsága mindenesetre támogatja a darabalapú termékdíjnak a bevezetését, amely gátat szabhat az importsör-folyamnak.

Majdnem ötvenmillióan maradtak áram nélkül Dél-Amerikában - videó

Majdnem ötvenmillióan maradtak áram nélkül Dél-Amerikában - videó

Szlovák repülők miatt riasztották a Gripeneket

Szlovák repülők miatt riasztották a Gripeneket

Stand-upolni fog a Viszkis

Stand-upolni fog a Viszkis

Ifjú gárdával hozná közelebb egymáshoz Macron a fiatalokat

Ifjú gárdával hozná közelebb egymáshoz Macron a fiatalokat

Múzeumba kerül a Donald Trumpon gúnyolódó lufi

Múzeumba kerül a Donald Trumpon gúnyolódó lufi

Ez a 100 vállalat uralja most a világot: íme a világ legértékesebb márkái

Ez a 100 vállalat uralja most a világot: íme a világ legértékesebb márkái