szerző:
MTI

Lezárult szerdán az Antenna Hungária Rt. (AH) és a Vodafone-csoport közötti tranzakció: az AH a Vodafone Magyarország Rt.-ben meglévő részesedését a Vodafone-csoportra ruházza át.

Az eladási ár 19,4 milliárd forint. A részesedés nyilvántartási értéke 17,7 milliárd forint volt. A korábbi tőkeemelések következtében az AH részesedése 10 százalék alá csökkent a Vodafone Magyarországban.

A közlemény szerint az AH jelentős nyereséggel értékesítette a részesedést. Az eladás azonnali készpénzbevétellel jár, ami megkönnyíti az AH jelentős projektjeinek finanszírozását, valamint a hitelállomány további csökkentését.

A Vodafone Magyarország Rt. - korábban: V.R.A.M. Rt. - az 1800-as frekvencia-pályázat győzteseként 1999. augusztusában 15 éves, országos közcélú mobilrádiótelefon-szolgáltatásra nyert jogosultságot. A Vodafone az elnyert koncesszió alapján a magyar mobilpiac harmadik szereplőjévé vált.

A V.R.A.M. alapításkor az AH 20 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett a társaságban. Mivel az AH és a Magyar Posta Rt. opciós megállapodást kötött, ennek értelmében vételi joggal rendelkezett a posta 5 százalékos részvénycsomagjára. Ezt az opciót az AH 2001-ben hívta le, valamint megvásárolta a posta további 5 százalékos részvénycsomagját, s így 30 százalékos tulajdonosává vált a Vodafone-nak.

Az AH 2004 szeptemberében tájékoztatta a nyilvánosságot a vállalat és a Vodafone-csoport között létrejött megállapodásról. E szerint az AH a Vodafone Magyarország Rt-ben meglévő összesen 12.553.501 részvényét a Vodafone-csoportra ruházza át.

A közlemény szerint az AH igazgatósága azért is döntött az eladás mellett, mert a jövőben a cég részesedése a várható tőkeemelések következtében olyan alacsony szintre csökkent volna, hogy az jelentősen rontotta volna az elérhető vételárat.

A döntésben szerepet játszott az is, hogy a Vodafone Magyarország Rt. középtávon sem fog osztalékot fizetni, miközben a harmadik generációs mobiltelefónia (UMTS) bevezetése miatt további komoly befektetések válnak szükségessé a Vodafone-nál, csakúgy, mint a másik két mobilszolgáltató társaságban.

A közlemény szerint a sikeres tranzakciót az tette lehetővé, hogy a Vodafone Magyarország Rt. az elmúlt két évben jelentősen növelte részesedését a hazai piacon. Tavaly november Magyarországon összesen 8,525 millió mobil előfizető volt, a Vodafone piaci részesedése 19,63 százalékot tett ki.

A két cég közötti üzleti kapcsolat a jövőben is fennmarad, az AH-csoport továbbra is bérelt vonali, szerviz-, valamint infrastruktúra-bérleti szolgáltatásokat nyújt a Vodafone Magyarország Rt. részére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Cseh kézbe kerülhet az Antenna Hungária

A második legnagyobb cseh távközlési társaság, a Ceské Radiokomunikace is érdeklődik az Antenna Hungária Rt. (AH) privatizációja iránt. A magyar cég 50, esetleg 74 százalékát adnák el szakmai befektetőknek. A cseheken kívül portugál és katalán cégek is bevásárolnának a műsorszóró vállalatba.

Gazdaság

Az oroszok az Antenna Hungáriában

A Kafijat Kereskedelmi és Consulting Kft. tőzsdei ügylet keretében 5,89 százalékos részesedést szerzett az Antenna Hungária Rt.-ben (AH) - közölte az új tulajdonos a Magyar Tőkepiacban hétfőn.

Gazdaság

Az Antenna Hungária 100 forintos osztalékot fizet

A közgyűlés döntése szerint a társaság adózott eredményéből 1,188 milliárd forint osztalékot fizet, amely a cég alaptőkéjének 10 százalékára rúg. A cég az utóbbi tíz évben nem fizetett osztalékot.