szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Véglegesen lezárult a 2003-ig tartó ellentmondásos gazdaságpolitika. Ma a gazdaságpolitikát kiszámíthatóság és egyenletes növekedés jellemzi – közölte Gyurcsány Ferenc kormányfő.

A miniszterelnök az informatikai tárcánál tett látogatása alkalmával fejtette ki véleményét újságírói kérdésre a gazdaságról. "Azt gondolom, hogy lassan magunk mögött tudhatjuk a 2001-2003 közötti időszak sok tekintetben kritizálható gazdaságpolitikáját, és Magyarország gazdaságpolitikája egy kiszámítható, egyenletesen növekvő pálya felé tart" - fogalmazott.

A kormányfő közölte: Magyarország legfőbb társadalompolitikai céljait nem felelőtlen költségvetési gazdálkodással, nem választási költségvetéssel, nem mindent ígérő politizálással, hanem nagyon világos vonalvezetéssel kell teljesíteni. Ez marad a gazdaságpolitika vezérfonala, "ebből nem engedek egy pillanatra sem" - mondta a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc a jelenleg zajló gazdatüntetésre is utalva megjegyezte: függetlenül attól, milyen nyomás nehezedik a kormányra, a kabinet kitart az érvényes költségvetés keretei mellett, és e keretek között valósítja meg gazdaság- és társadalompolitikáját.

"A kormány mindenkivel hajlandó tárgyalni, hogy a költségvetésen belül hogyan lehet egy versenyképesebb és igazságosabb országot csinálni, de minimális szándéka sincs arra, hogy elhagyja ezt a pályát" - mondta a miniszterelnök. Azt kérte minden társadalmi partnertől, hogy fogadja el: közös az út, közös a felelősség.

Gyurcsány Ferenc a sajtótájékoztatón kitért az inflációra és az erős forinttal kapcsolatos jegybanki véleményre is. "A decemberi infláció 4 százalék alatt lesz a tavaly decemberihez képest" - közölte. Utalva a pénzromlás ütemének elmúlt napokban nyilvánosságra került kedvező adataira a kormányfő elmondta, hogy a magyar kormány hivatalos előrejelzésénél jobb lesz az infláció év végére. "A piacok és részben talán a jegybank is annyira optimista, hogy alábecsüli az inflációt" - tette hozzá a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc egyetért Járai Zsigmond jegybankelnökkel abban, hogy a forint stabilitása fontosabb a forint erősségénél. "A forint stabilitása fontosabb nemzeti cél az erősségnél" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc utalva arra, hogy a forint jelenleg az intervenciós sáv szélét 2 forintra megközelítette. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság, a termelők és a szolgáltatók érdekét a jelenleginél olcsóbb forint szolgálja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Draskovics: a befektetők bíznak a magyar gazdaságban

A tervezett 3,8 százalékos államháztartási hiány betartása érdekében, amely a 0,9 százalékos magánnyugdíjpénztári befizetéseket is figyelembe veszi, a korábbinál sokkal erőteljesebb költségvetési fegyelmet kényszerítünk ki - állítja Draskovics.

MTI Itthon

Gyurcsány: a kormány Németh Imre mögött áll

A kormány támogatja Németh Imre minisztert - erősítette meg Gyurcsány Ferenc kormányfő, aki csütörtöki rádióinterjújában hangsúlyozta, el kell kerülni minden olyan lépést, ami azt mutatná, hogy a kormány és a gazdák közötti vita politikai küzdelem és nem szakmai kérdés.

120 év börtönre ítélték az amerikai szexszekta vezetőjét

120 év börtönre ítélték az amerikai szexszekta vezetőjét

Egy négy hónapos csecsemő is elhunyt koronavírusban Romániában

Egy négy hónapos csecsemő is elhunyt koronavírusban Romániában

Az MNB arra figyelmeztet, vigyázzon a Revoluttal

Az MNB arra figyelmeztet, vigyázzon a Revoluttal