szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg a budapesti ingatlanárak stagnálnak, az agglomerációban egyre nagyobb ütemben növekszik az építési telkek ára. Továbbra is vonzónak számít Budaörs, Telki, illetve Solymár, így ott a telkek ára is magasabb. De egyre keresettebbek az épülő M0-s gyűrű délkeleti és keleti övezetei.

Az Ecostat szerint a fővárosban viszonylag sok használt lakást kínálnak eladásra, de a túlkínálat ellenére az eladók ragaszkodnak az ingatlanok eredeti értékéhez. A zöldövezetbe költöző tehetősebb réteg mellett mind többen, kényszerből, a szegénység elől menekülve adják fel budapesti otthonukat, s az olcsóbb megélhetés reményében a főváros környékén vásárolnak lakást.

A kényszerkiköltözők manapság már az agglomeráció szélére, a fővárostól 30-40 kilométerre mennek, mert ott még megfizethetik a 10-15 millió forintos kertes családi házakat vagy házrészeket - mondta Borics Zoltán, a Mareco Ingatlan Rt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak.
 
Egyre keresettebb a lakótelek a pesti oldalon, Kistarcsán, Csömörön, Pécelen, ahol a hamarosan elkészülő M0-s új körgyűrűszakasz közelsége miatt építkeznek az emberek. Ezekre a településekre nemcsak Budapestről költöznek ki, hanem az ország más vidékeiről is jönnek ide, mivel a fővárosi lakásárak egyelőre túl magasak számukra. Pécelen például jelenleg 8–10 ezer forint a telkek négyzetméterenkénti ára.

A körgyűrű délkeleti, most épülő szakasza mentén is hihetetlenül felfutottak a telekárak. Vecsésen és Gyálon például átlagosan 3–5 millió forintért lehet 200–250 négyzetméteres telket vásárolni. Tíz évvel ezelőtt még egymillió forint alatt is kínáltak ilyen építési telkeket ezeken a településeken. Most  az eladók – telek- vagy régiház-tulajdonosok – inkább kivárnak, még magasabb árakban reménykedve. Ha mégis megválnak ingatlanjaiktól, átlag feletti árat kérnek, arra alapozva számításaikat, hogy az elmúlt egy-másfél évben felfedezték a környéket a logisztikai, kereskedelmi, illetve a gyártó és szolgáltatócégek. Számuk két-háromszorosra is megnőhet, ha véglegesen kiépül az infrastruktúra.

Az északi agglomeráció egyik legdrágább településének számít Leányfalu, ahol a folyóparti főút mentén szinte minden ötödik-hatodik ház eladó. A rózsadombi árak miatt azonban a vevők egyelőre nem tolonganak ezekért az ingatlanokért.

 

  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Nincs túl a válságon a budapesti ingatlanpiac

Túlkínálat jellemezi a budapesti lakáspiacot, amely továbbra sem jutott túl a tavalyi támogatásszigorítás okozta keresleti sokkon, miközben a megkezdett fejlesztések miatt továbbra is bővül a kínálat - derül ki a GKI Gazdaságkutató ingatlanpiaci felméréséből.

hvg.hu Gazdaság

Budán estek, Zuglóban nőttek a lakásárak

A lakáspiac szereplői pesszimistán értékelik a 2004-es évet és nem derűlátók a 2005-ös esztendőt illetően sem. Ennek oka egyértelműen a kereslet visszaesése mellett még mindig bővülő kínálat és a lanyha piaci forgalom, azaz az egyensúlyát vesztett piac - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. legfrisebb elemzéséből.

hvg.hu Gazdaság

Lakáspiaci előrejelzés 2005-re

Az új lakások nehezen, a használtak még nehezebben értékesíthetők a túlkínálat és a csökkenő kereslet miatt. Ingatlanpiaci szakértők szerint 2005-ben sem várható lényeges változás, az év első fele nagyon fog hasonlítani a 2004-es évre. Jelentősebb kereslet csak az építési telkek piacán várható.