szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Hírlapkiadó Vállalat egykori székházát nem robbantják: mivel az építtető nem kapott engedélyt a környezetbarátabb robbantásra, a hagyományos módszerrel folyó bontás csak szeptemberben ér véget.

Tíz éve üresen
A Sajtószékház több ingatlan összevonásából alakult ki a II. világháború után. A háború előtt több különálló lakóépület állt itt. A romantikus stílusú homlokzatok valószínűleg megrongálódtak a háborúban, és 1949-ben összevonták a három épületet: a József körút 7. megtarthatta eredeti, műemléki értékű homlokzatát, míg a többi egységes arculatot kapott.     Az épületet az 1940-es években alakították a sajtó házává. Akkoriban kapott helyet ott a Hírlapkiadó Vállalat, de sokáig működött falai között a valamikori Szikra Nyomda is. E formában vált az - akkor még - a Nemzeti Színház uralta tér meghatározó épületévé, szerkesztőségek tucatjainak (Népszabadság, Esti Hírlap stb.) adva otthont hosszú évtizedeken át. A ház az elmúlt másfél évtizedben teljesen kihalt. Több mint tíz éve már, hogy az utolsó, addig ott működő szerkesztőség is elhagyta.
A robbantás körülbelül 40 percre borította volna porfelhőbe a környéket, viszont nem kapott rá engedélyt az építtető. A bontást azonban el kellett kezdeni. Ez a hagyományos módszerrel csak szeptember végére fejeződik be, azután kezdik az építkezést a mínusz négy emelet kiásásával.
   
Az Ablon ingatlanfejlesztő cégcsoport 9 milliárd forintos beruházással, Europeum néven luxus kategóriájú szállodából, irodaházból, illetve kereskedelmi és szolgáltató egységekből álló épületet hoz létre a Blaha Lujza téri volt Sajtószékház helyén. A tervek szerint 2007-re felépülő Europeum összterülete 30.000 négyzetméter lesz, ebből 10.000 szállodaként üzemel majd, míg a
földszinten és az első emeleten kereskedelmi és szolgáltató egységek
kapnak helyet.  A jelenlegi épület körút felőli részén, a műemléki homlokzatot megtartva, 3.500 négyzetméter iroda lesz, s mindehhez mélygarázs is épül. 
       
Az összesen öt részből álló épületegyüttes 2003 óta az Ablon tulajdona. A vállalat a szükséges felméréseket követően döntött úgy, hogy Budapest ezen nagy forgalmú, központi fekvésű területén szállodát, kereskedelmi egységeket, illetve irodákat magába foglaló épületet alakít ki és ad át 2007-ben, Europeum néven. 
  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Gazdaság

Ecetfa helyett pálmák a Gozsdu-udvarban

Luxuslakások, galériák, üzletek, éttermek illetve wellness centrum is helyet kap majd a teljesen felújított Gozsdu-udvarban. Az XX. század elején épült, hét házból és hat belső udvarból álló komplexum a tervek szerint 2006 nyarának végére újul meg. A beruházó nem árulja el, mennyiért jutott az ingatlanhoz.