szerző:
MTI

A Sziget fesztiválon az idén mindenképpen nézőcsúcs szükséges ahhoz, hogy a rendezvény nyereséggel zárjon. A szervezők az elővételben eladott jegyek alapján bíznak a profitban, pedig a mulatozási kedvet leginkább befolyásoló időjárási körülmények nem a legkedvezőbbek.

Tavalyi Sziget
© Dudás Szabolcs
A szerdán kezdődő multikulturális rendezvényre tavaly mintegy 370 ezren látogattak ki, nyolcezerrel többen, mint amennyien a legsikeresebbnek számító 2001-es rendezvényre. Az idén - a nulladik napon fellépő Illés koncerttel nem számolva - legalább ez eddigi rekord-látogatószám szükséges ahhoz, hogy a Sziget egyáltalán nyereséges legyen.

Gerendai Károly főszervező reményei szerint a minden eddiginél színvonalasabb ez évi programkínálat a rendezvény egy hete alatt akár 400 ezer embert is kicsábíthat, ez pedig már a tavalyi profitnál 30 millió forinttal többet, 80 millió forintot hozna a konyhára. A Hajógyári-sziget befogadóképessége naponta 70 ezer ember, így a fesztiválon egy hétre számítva elvileg 490 ezer a felső határ.

Az elővételben kapható jegyek iránti érdeklődésből ítélve érthető a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. optimizmusa, hiszen külföldön és idehaza is elkapkodták az összes karszalagot. Jellemzően hetijegyeket lehetett előre megvásárolni, összesen 25 ezer darabot. Ez háromezerrel több a tavalyinál.

A jegybevételek felfutására szükség van már csak azért is, mert a korábbiakhoz képest visszaesett a reklámbevételek és az állami támogatások aránya, így a költségek fedezésében az eladott karszalagoknak az eddiginél nagyobb részarányt kell vállalniuk.

Az idén 1,85 milliárd forint a Sziget Fesztivál büdzséje, amiből a tervek szerint 30 százalékot a reklámoknak, 5,5 százalékot az állami, önkormányzati és alapítványi támogatásoknak, 5 százalékát a rendezvényen jelen lévő vendéglátó-iparnak kell fedeznie, a fennmaradó hányadot pedig a jegyeladások bevételeiből kell kigazdálkodni. Tavaly 1,45 milliárd forint volt a Sziget költségvetése.

Izgulhatnak az időjárás miatt (Oldaltörés)

Izgulhatnak az utóbbi hetekben rapszódikusan alakuló időjárás miatt a szervezők, ugyanis az elmúlt évek tapasztalatai alapján a rossz idő a legnagyobb kockázati tényező a bevételek alakulását illetően.

A koncertek többségét hiába tartják sátrakban, a nagyszínpad előtti tér hiába van műanyaglapokkal kirakva, sokan a sártól tartva mégis távol maradnak a rendezvénytől. Elég a szervezőknek csak a 2003. évi Sziget Fesztiválra gondolni, amikor pár esős nap elmosta a nyereséget és a rendezvény végül nullszaldósan zárt. Akkor a koncertekre 353 ezren voltak kíváncsiak az egy hét alatt.

Ha nem is várható a július végi kánikulához hasonló idő az elkövetkező egy hétre, a Szigetre készülők mégis örülhetnek, hiszen többnyire meleget és nagyobb záporoktól mentes napokat josolnak a meteorológusok. A szervezők legfőképpen azért lélegezhetnek fel, mert több nagyobb fellépő programjához igazítva az idén nem a szokásoknak megfelelő első augusztusi hétre időzítették a rendezvényt. A múlt héten sorra megdőlő hidegrekordok biztosan keresztül húzták volna számításaikat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kult

Tippek szigetelőknek

Ismerős a kép? Gomolygó porfelhőben szigetlakók százai vándorolnak a fesztivál - és a Hajógyári sziget - két fő útvonalán, az árusok, sátrak és mobil illemhelyek között. Kezünkben a programfüzet és kétségbeesetten keresünk egy olyan helyszínt, ahol nincs akkora tömeg, akkora zaj és akkora felhajtás. Mindenki a Nagyszínpadhoz igyekszik, hogy lássa az est sztárjait? A hvg.hu most a Sziget titkosabb helyszíneire kalauzol!

hvg.hu Kult

Programajánló Sziget előtt és helyett

A Szigetig még van egy kis idő. Jegy azonban már alig. A hvg.hu heti programajánlója most alternatívákat kínál, az off-Sziget rendezvényekre koncentrál. Hova menjünk szerdától-szerdáig?

hvg.hu Kult

Ajánlott közlekedés a Szigetre

Idén már a Jászai Mari tér mellett a Batthyány térről is indul hajójárat az augusztus 10-17. között zajló Sziget fesztiválra - közölték a szervezők.

hvg.hu Kult

Sziget: nagyszínpadon játszik a Louise Attaque

Alig egy héttel fellépése előtt lemondta pénteki nagyszínpados koncertjét az amerikai „hiphopjátszma” egyik dumagépe, a The Game – közölték a Sziget Fesztivál szervezői. A The Game helyett a legnépszerűbb francia rockzenekar, a Louise Attaque lép majd fel.

Gazdaság

Sziget 2005

1 millió euróval, azaz közel 250 millió forinttal költ többet az idén a Sziget Fesztivál külföldi sztárokra, mint...

MTI Kult

Sziget 2005: megfelelő zajszint a hangpróbán

A Sziget Fesztivál koncerthelyszíneiről hallatszó zene és mulatozás az idén sem zavarja majd a környéken élőket - legalábbis ezt mutatják a zajszintet érzékelő műszerek, amelyekkel a hétfő éjszaka tartott hangpróbán végeztek méréseket szakemberek.

A Lego idő előtt lebuktatta a vadonatúj Land Rovert

A Lego idő előtt lebuktatta a vadonatúj Land Rovert

Tbilisziben leköpték az orosz tévéseket, akik fel is vették az incidenst

Tbilisziben leköpték az orosz tévéseket, akik fel is vették az incidenst

10 milliós veszteség Áder klímavédelmi alapítványánál

10 milliós veszteség Áder klímavédelmi alapítványánál

Káslerék milliárdos javaslata: 2 új múzeum és 650 ezres bér a magyarságkutatóknak

Káslerék milliárdos javaslata: 2 új múzeum és 650 ezres bér a magyarságkutatóknak

Német államfő: nem szabad alábecsülni a szélsőjobboldali terror veszélyét

Német államfő: nem szabad alábecsülni a szélsőjobboldali terror veszélyét

A falusi csok még a nyaralók árait is felhajthatja

A falusi csok még a nyaralók árait is felhajthatja