szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Motion Pictures Asssotion of America (MPAA), az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) amerikai társszervezete bejelentette, hogy tovább erősíti a harcot a filmek interneten történő illegális terjesztése ellen.

A kampány tavaly novemberben kezdődött, amikor az amerikai stúdiók az MPAA-vel közösen bejelentették, hogy fokozzák küzdelmüket a filmkalózkodás ellen. A filmstúdiók olyanokat pereltek be, akik illegálisan töltöttek le filmeket, vagy azokkal illegálisan kereskedtek az interneten. A jogi eljárások kezdete óta több ilyen személyt azonosítottak az USA-ban, a polgári perek többsége már az ítélethozatal előtt áll. Az amerikai szerzői jogi törvény szerint akár 30 ezer dollár büntetést is kiszabhatnak az illegális filmmásolásért és –terjesztésért. Amennyiben a törvénysértés bebizonyosodik, akkor ez az összeg elérheti a 150 ezer dollárt, vagy akár öt évtől tíz évig terjedő börtönbüntetést vonhat maga után.

A filmipar és az MPAA több területen küzd a filmkalózkodás ellen; tájékoztatja a közvéleményt az illegális filmletöltés és –kereskedelem törvényi hátteréről, harcol az internetes lopások ellen, állami büntető és végrehajtó szervekkel közösen felderíti az internetes kalóztevékenységeket, és azon dolgozik, hogy a filmek a modern technológia segítségével legálisan is elérhetők és letölthetők legyenek.

Az MPAA becslése szerint a filmipart megközelítőleg 3,5 milliárd dollár veszteség érte 2004-ben, ez a szám nem tartalmazza az online file-megosztás során okozott kárt. A Smith Barney tanulmány szerint ez a szám 2005-ben megközelítőleg 5,4 milliárd dollárra nő. Egy átlagos amerikai film előállítása 100 millió dollárba kerül, a filmek 60 százaléka veszteséges, és a befektetések nem térülnek meg.

Az internet és a DVD-másolók terjedésével ez a szám évről évre nő. A filmkalózkodás nem csak az amerikai stúdiókat sújtja. Az alacsonyabb magyarországi filmköltségvetések, az állami támogatási rendszer felépítése miatt a magyar filmkészítők még nagyobb mértékben érintettek az illegális filmletöltések és másolások által - fogalmaz az ASVA közleménye.

A magyar filmesek gyártási támogatása a rendező és a producer korábbi filmjének nézőszámától függ : 1 néző elvesztése a következő filmnél 500 Ft veszteséget okozhat – ha egyáltalán eléri azt a nézőszám-küszöböt, hogy kapjon támogatást.

Közép-Kelet-Európában, az Európai Unió új tagországaiban (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) az illegális filmpiac helyzete nagyon hasonló. A csatlakozással a szerzői jogok védelmének törvényi rendezése megvalósult, de a kalózkodás társadalmi veszélyességének megítélése elmarad a nyugat-európai országokban tapasztalhatótól.

Magyarországon a filmiparnak okozott kár becsült értéke (bár többféle számításról is tudunk), a Motion Picture Assotiation (MPA) számításai szerint hozzávetőlegesen húszmillió dollár, azaz 3,6 milliárd forint. Csehországban a filmes kalózkodás által okozott kár becsült értéke húszmillió dollár, Lengyelországban ez a szám harmincmillió, míg Szlovákiában kétmillió dollár.

Az viszont általánosságban elmondható, hogy ezek az adatok sokkal jobbak, mint az illegális DVD-kereskedelem kiinduló helyszíneinek számító Ukrajnában, Romániában és Szerbiában, ahol ez a tevékenység szinte kizárólag a feketepiacon zajlik.

A magyar legális és illegális filmpiac arányát jól érzékelteti az alábbi táblázat:

Legális piac (millió Ft)

Feketepiac (millió Ft)

Mozi-forgalmazás

12 000

0

Home entertainment
VHS és DVD

18 000

18 000

Kábel televíziózás

60 000

3 000

PC és konzol-játékok

2 800

2 800

Összesen

92.000

23.000

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Média

Újabb DVD-kalózokat fogtak Miskolcon

Újabb filmkalózokat fogtak Miskolcon; a borsodi megyeszékhely rendőrei hét magánszemélynél több mint ezer darab illegális DVD-t foglaltak le.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Tech

Internetes kalóz ellopta a T-mobile ügyféladatait

A 21 éves „Ethics” (magyarul etikát jelent) nicknéven ismert férfiú „beépült” a T-Mobile számítógépes hálózatába, s közel egy évig elérte a mobilszolgáltató amerikai ügyfeleinek hangpostáit és e-mailjeit. A titkosszolgálat végül a nyomára akadt, s Kaliforniában letartóztatta.

hvg.hu Tech

Lebukott a legnagyobb hazai kalózszerver

Magyarország legnagyobb kalózszerverét foglalták le mely 4,4 terrabyte adat tárolására volt képes. Az akció következtében Magyarország legnagyobb fájlcserélő hálózatának működésében is fennakadások léptek fel.

MTI Média

A MÚOSZ kiáll a hírkalózkodás ellen

A MÚOSZ Etikai Bizottsága állásfoglalást adott ki a hírek jogsértő felhasználásával kapcsolatosan. Szerintük a panaszok oka nem jogi rendezetlenségre utal, hanem egyes sajtóorgánumok etikátlan magatartására.

MTI Itthon

Az érdi piacon rendőrök csaptak le a DVD-kalózokra

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai az érdi használtcikk-piacon illegálisan árult filmeket és szoftvereket foglalt le. A rendőrség a szerzői jogok megsértésének megalapozott gyanúja miatt kezdett büntető eljárást az árusok ellen.

Egy kerékpárgyár kitalálta az autó-bicikli kétéltűt

Egy kerékpárgyár kitalálta az autó-bicikli kétéltűt

Amikor magyar gyerekek éheztek, külföldről jött a segítség

Amikor magyar gyerekek éheztek, külföldről jött a segítség

A Disney Mulan meséjével Kínát és Amerikát is magára haragította

A Disney Mulan meséjével Kínát és Amerikát is magára haragította