Új funkcióval egészül ki jövőre az 1870-es években, eredetileg a dunai jég levonulásának gyorsítására s ezzel az 1838-ashoz hasonló téli árvizek megakadályozására épített Kopaszi-gát.

A korabeli tervek szerint e mesterséges földnyelv által határolt öblöt is feltöltötte volna a főváros, ám az 1920-as években a Gellért-hegytől délre fekvő ártér, Lágymányos kiépítése után a lendület alábbhagyott. Az 1940-es évekig még strandolni is lehetett a folyam kavicsán átszűrődő vízben. Azt nem tudni, lehet-e majd ismét úszóversenyeket rendezni a 2010-re tervezett, de várhatóan ennél később megvalósuló dél-budai szennyvíztisztító elkészülte után a Lágymányosi-öbölben, mindenesetre a korábban közkedvelt, az 1980-as évek végétől mind elhanyagoltabbá vált terület a XI. kerületi polgármesteri hivatal és az MSZP-közelinek mondott Leisztinger Tamás cégeinek sajátos együttműködésével "vízivárossá" válhat. Az önkormányzat kevesebb mint egyharmados és az Arago-csoport több mint kétharmados tulajdonában álló, több mint 46 hektárt birtokló Öböl XI. Kft. a szárazföldön egész évben nyitva tartó vízi élménypark és wellnessközpont, többfunkciós, konferenciaközponttá is alakítható jégcsarnok, szálloda, csónakház, jachtkikötő, az öböl vizén színpad, a gáton pedig éttermek építését tervezi.

Meglehetősen nagyvonalú volt a szocialista Molnár Gyula vezette XI. kerületi önkormányzat, amikor 2003 végén 1,56 milliárd forintos értéken a kft-be apportálta az öblöt, a gátat és a parton levő földtulajdonát, összesen mintegy 26 hektárt. Igaz, akkor még nemcsak a föld, hanem a kft is a kerület kizárólagos tulajdona volt - de már nem sokáig. Egy hónapra rá, mindössze 100 ezer forintos üzletrésszel az önkormányzat tulajdonostárssá tette a Leisztinger irányítása alatt álló Arago Rt. érdekeltségébe tartozó Eravis Rt.-t, amely további 1,56 milliárd forint befizetésével márciusban már a kerület egyenjogú, 50 százalékos társává vált. Ezt követően két lépésben - az Arago és az ugyancsak Arago-tulajdonú Forrás Rt. tőkeemeléses bevonásával - az önkormányzati üzletrész a múlt év végére egyharmad alá csökkent. A kft által tulajdonolt terület az Arago-csoport összesen 2,3 milliárd forintos befizetéséből vásárolt 20 hektárral 46,5 hektárra nőtt, vagyis a magánbefektető a tulajdoni többségért cserébe jóval kevesebb területet hozott a házasságba, mint az önkormányzat.

Közben emelkedett az olcsón bevitt önkormányzati föld értéke is. Az üzlet megkötésekor érvényes rendezési terv szerint ugyanis legfeljebb 25 méter magas épületet lehetett rajta felhúzni, azóta viszont - épp a fejlesztési tervekhez igazodva - a polgármesteri hivatal a rendezési terv módosítását javasolja. Az augusztus elején kifüggesztett tervezet szerint több épület elérheti a 45 méteres párkány- és 55 méteres tetőmagasságot. "Ha magasabb épületeket lehet felhúzni rá, akkor többet ér a telek" - bírálta az ügyletet Schneller Domokos helyi fideszes képviselő. Az ellenzéki városatya azt is kifogásolja, hogy a Leisztinger-cégek pályázat nélkül lettek az önkormányzat befektető partnerei. Lakos Imre, a kerület SZDSZ-es alpolgármestere viszont úgy véli, mivel itt korábban "semmi sem volt", ezért ez az ingatlan nem ért többet 1,5 milliárd forintnál. Lakos szerint az Arago bevonása mellett szólt, hogy a kft így készpénzhez jutott, amelyből megvehette a Budapesti Erőmű Rt.-től annak felesleges ingatlanait a kelenföldi erőmű szomszédságában.

Az Öböl XI. Kft. tavaly júniusban kiírt építészeti pályázatára 12 terv érkezett, közülük a második helyezett T2.a Építésziroda Kft. Turányi Gábor által vezetett csapata kapott főtervezői megbízást. (Turányi tervezte az újjávarázsolt Móricz Zsigmond körteret). Jelenleg az első ütemben, mintegy másfél év alatt felállítandó vízi színpad, a vízparti sportpályák és a gátat a szárazfölddel összekötő gyalogoshíd tervezése folyik - tájékoztatta a HVG-t Palkó Péter, az Öböl XI. befektetési igazgatója. Ígérete szerint a gáton - ahol a Duna felőli oldalon idővel hajók is kiköthetnének - a vendéglátóegységek egy része már az idén megnyílhat, vigaszt nyújtva a lebontott, egykor népszerű West Balkán és Aranyhal étterem elvesztésén bánkódóknak. A vízi élménypark, a jégcsarnok és a - vélhetően 55 méter magas - szálloda a második ütemben épül majd. Összesen három magasépület kerülne az öbölbe, a másik két ház funkcióját a befektetői igények befolyásolják. A 20-30 milliárd forintos fejlesztés jórészt bankhitelekből valósulna meg, ezekről azonban, mint a befektetési igazgató elmondta, "még folynak a tárgyalások".

WURSCHING ZOLTÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Toronyláz

Magánbefektetők fantáziátlan toronyházai szabják meg a pesti Duna-part arculatát. A fővárosi önkormányzat alighanem elkésett a Duna-menti építésekre koncentráló városfejlesztési programjával.

Alföldvíz: akkor válna fizetésképtelenné a cég, ha a beígért béremelést megadnák

Alföldvíz: akkor válna fizetésképtelenné a cég, ha a beígért béremelést megadnák

Azzal fenyegetőzött egy 63 éves férfi, hogy épületeket fog felrobbantani

Azzal fenyegetőzött egy 63 éves férfi, hogy épületeket fog felrobbantani

Ismét rosszul lett egy nyilvános eseményen Angela Merkel

Ismét rosszul lett egy nyilvános eseményen Angela Merkel

Megműtötték Laár Andrást

Megműtötték Laár Andrást

"A digitalizáció kisebb fajta forradalmat hozott"

"A digitalizáció kisebb fajta forradalmat hozott"

Öngyilkos merénylő robbantott Tunisz belvárosában

Öngyilkos merénylő robbantott Tunisz belvárosában