szerző:
Szabó Zsuzsanna

Az offshore cégek a közhiedelemmel ellentétben nemcsak adócsalásra használhatók. Sokat segíthetnek a vagyongyarapodás igazolásában is, de az adózón is múlik, hogy mennyire köt bele az APEH egy vagyonosodási vizsgálat során.

Az offshore cégalapítás önmagában nem egyenlő az adócsalással és pénzmosással, mégis sokak rögtön erre gondolnak - derül ki az egyik legnagyobb magyarországi tanácsadó cég, a  Crystal WorldWide kft. rögtönzött utcai felméréséből. Az emberek általában nagyon tájékozatlanok e témában, nem igazán tudják, mire lehet még jó egy ilyen cég - mondta indoklásként Rybaltovszki Péter, a tanácsadó cég ügyvezetője. Ráadásul már több felmérés is rámutatott, hogy a magyar lakosság nem brillírozik a pénzügyi ismeretek terén, ezért nagyon kevesen terveznek előre.

A kormány által beütemezett és meghirdetett nagyszámú – jelenleg több mint 12 ezer folyamatban lévő -, magánszemélyeket és vállalkozásokat egyaránt célzó vagyonosodási vizsgálat tapasztalatai azonban inkább arra engednek következtetni, ügyes tervezéssel  az adóhivatal által firtatott vagyongyarapodás is legalizálható. Az offshore társaságok nyújtotta üzleti lehetőségeket ugyanis legális adótervezésre is lehet használni.  

Például a kereskedelemben, különböző finanszírozási- és jogdíjügyletekben, holdingok esetében valamint vagyontervezésnél. Ezekben az esetekben Rybaltovszki Péter szerint a pénzmozgást és a vagyongyarapodást teljesen legálissá lehet tenni, ami azt is jelenti, hogy az adóhivatal számára is megkérdőjelezhetetlenné válnak az ügyletek. Egy nagy – főleg multinacionális – vállalat több ezermilliárdos bevétele esetén annak jelentősége, hogy melyik országban és milyen adókulcsok mellett adózza azt le, már hatványozottan jelentkezik – mutatott rá az ügyvezető. De a pénzügyi tervezés nemcsak a nagybevételű cégeket érinti, s bár az adóparadicsomok mozgástere folyamatosan szűkül, még mindig érdemes kisebb forgalmú cégek esetében is megnézni a lehetőségeket.

Főleg a mostanában jóval nagyobb hangsúlyt kapó vagyonosodási vizsgálatok miatt lenne az adótervezés nagyon fontos. Jóllehet az adókockázatot nem lehetne teljesen megszüntetni, de jelentősen csökkenteni igen – hangsúlyozta Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke.

Egy offshore cég alapításával azonban még nem dőlhetünk hátra, hiszen – mint ahogy azt már egy korábbi cikkünkben is jeleztük – számolni kell buktatókkal is. Sarkalatos probléma lehet egyebek mellett például a cég tevékenységi körének meghatározása illetve a nem kellő odafigyeléssel végzett számlázás. Az adóhivatal ugyanis kiemelt figyelmet fordít az olyan cégekre, amelyek tevékenységi körükként kizárólag tanácsadást jelölnek meg, külföldi cégtől piackutatásra vagy tanácsadásra fogad be számlát, illetve kapcsolt vállalkozásból magyar céghez számláz be.

Mit keres az APEH? (Oldaltörés)

Nem beszélve arról, hogy azért az APEH sem megy el szó nélkül egy offshore cég mellett. Az már több fórumon elhangzott, hogy egy vagyonosodási vizsgálat kiváltó okai – cégformától függetlenül – lehetnek például a magas tagi kölcsönök, a magas törzstőke, az alacsony jövedelem, az ingatlan adás-vétel bevallásának hiánya, vagy a feljelentés.

© PM

Az adóhivatal egy vagyonosodási vizsgálatnál általában az eltitkolt jövedelmet keresi, vagyis megpróbálja  kikövetkeztetni azt a kiadásokból és megtalálni a  forráshiányt. Nincs azonban kidolgozott módszere  a bevétel felderítésére, pedig az legalább olyan hatékonyan segítené az adóhivatal munkáját – jegyezte meg Vadász Iván.

Sok adókerülőt  sikerül az adóhivatalnak fülön csípnie a vizsgálatok során, hiszen gyakori a - rossz könyvelést vezető - forráshiányos vállalkozás. Ha ugyanis forráshiányos, akkor nagyon nehéz a vagyongyarapodási kérdéseket kikerülnie – jegyezte meg a szakember. Emellett az ügyfelek általában a be nem vallott ingatlanokkal, lakossági bankszámlára saját befizetésekkel illetve offshore cég számlájáról felvett pénzekkel is nagyon megkönnyítik az adóhivatal munkáját, ezek is nagyon gyakori hibák.

Ha mégis becsúszik egy vagyonosodási vizsgálat (Oldaltörés)

Ha valaki mégis belecsúszik egy vagyonosodási vizsgálatba - a szakemberek ezt nem győzik hangsúlyozni - nevezzen meg egy jogi képviselőt, aki a nevében és ügyében eljár az adóhatóságnál. A revizor ugyanis sokszor a nem verbális elemekből – elpirulás, idegesség – is következtetéseket vonhat le. A kérdéshalmaz és a hivatali légkör általában nem várt válaszokat hoz ki a vizsgálat alá vont személyből, aki ezzel sokat ronthat a saját helyzetén. Kockázatos lehet ilyenkor más adózóra is hivatkozni, ugyanis, ha az ő bevallása illetve korábbi ellenőrzése sem támasztja alá, akkor a másik adózót nem tanúként hallgatják meg, hanem kapcsolódó ellenőrzést folytatnak le vele szemben is. Ezért nagyon fontos a megfontolt nyilatkozat – hangsúlyozta Vadász Iván.

© PM

Az adóhatóságnak azt kell megbecsülnie, hogy a vagyongyarapodás és az életvitel fedezetéhez az adóalanynak milyen összegű pénzre lett volna szüksége. Ezt az adóalaptól való eltérést kell az adózónak hitelt érdemlően igazolni. Ha például képviselőt bíz meg az adózó, akkor itt is nyerhet némi időt a szükséges iratok beszerzésére. Az adószakértő azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy az ügyfélnek joga van nem nyilatkozni. Ám ha ezt az utat választja, akkor ilyenkor az adóhatóság (a közigazgatási szerv) csak a nála lévő adatok - bevallások, mérlegek, ingatlan- és gépjármű nyilvántartás, korábbi ellenőrzések, bankszámlák forgalma – alapján dönthet, és erről figyelmeztetnie is kell az adóalanyt.

Amennyiben viszont becslésre kerül sor, az adóhatóságnak kell bizonyítania, hogy a becslés törvényben meghatározott feltételei fennállnak, valamint hogy a becslést megalapozó adatok és az alkalmazott módszer az adó alapját valószínűsíti.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vállalkozás

Az offshore paradicsomok keserű leve

Alacsony adók, zökkenőmentesen működő üzlet, egyszerű szabályozás, presztízs, maximalizált bevétel – egyebek mellett ezek lehetnek azok az okok, amiért egy vállalkozó offshore cég alapítása mellett dönthet. A jogszabályok és rendelkezések tengerében azonban nem könnyű eligazodni. Néhány példán keresztül bemutatjuk, mire érdemes figyelni.

Ilyen erős lesz az a Samsung Galaxy S10, amelyik Európába érkezik

Ilyen erős lesz az a Samsung Galaxy S10, amelyik Európába érkezik

Annyian kérték, hogy elfogyott az egyik influenza elleni oltóanyag

Annyian kérték, hogy elfogyott az egyik influenza elleni oltóanyag

A Becker család kálváriája a házépítéssel: didergés, hiányzó közművek, rendezetlen tulajdonviszonyok, pénzbajok

A Becker család kálváriája a házépítéssel: didergés, hiányzó közművek, rendezetlen tulajdonviszonyok, pénzbajok

Ingyen adtak múzeumi festményeket a fideszes irodájába

Ingyen adtak múzeumi festményeket a fideszes irodájába

Vona: Vállalhatatlan a náci karlendítés

Vona: Vállalhatatlan a náci karlendítés

Milliókat ajánl Szalainak a Galatasaray, de nemet mondott

Milliókat ajánl Szalainak a Galatasaray, de nemet mondott