szerző:
MTI

A Pénzügyminisztérium az államháztartásban – önkormányzatok nélkül – 88,6 milliárd forint többletet vár májusra, az első félévre a korábbinál kisebb hiányt, 732,1 milliárdot – jelentette be Keller László, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára.

Keller László államtitkár. Nem lesznek
meglepetések
© mszp.hu
Az áprilisi végleges pénzforgalmi hiány 14,3 milliárd forint volt. Az első négy hónapi deficit 522,4 milliárd, ami a GDP 1,9 százaléka, és 223 milliárd forinttal kisebb a tavalyinál.

Az államháztartáson belül áprilisban a központi költségvetés hiánya 3,7 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak deficitje 21 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapoknál 10,4 milliárd forintos szufficit alakult ki – ismertette a fő számokat az államtitkár.

A költségvetés bevételei közül a vártnál kedvezőbben alakult az általános forgalmi adó: a 269,9 milliárd forint összegű áfa 8,2 milliárddal nagyobb a prognózisnál, és 14,2 százalékkal haladja meg a tavaly áprilisi összeget.

A jövedéki adóbevétel 77,4 milliárd forint volt, az összeg 27,1 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. Miközben az üzemanyagokból hat százalékkal kisebb, 38,7 milliárdos bevételt regisztrált a PM, addig dohánytermékekből 31,2 milliárd forint összegű jövedéki adó folyt be a költségvetésbe, amely a bázishoz képest 19,4 milliárd forintos növekedést mutat. Az eltérés alapvető oka az előlegfizetési határidejének változása. A 149,2 milliárd forintos személyi jövedelemadó bevétel is meghaladja az előirányzatot, 9,2 milliárddal, és csaknem 26 százalékkal több a 2007. évi áprilisinál. Karácsony Irén szakállamtitkár magyarázata szerint az szja bevallások illetve befizetések nagy részét idén már áprilisban megtették az adózók, tavaly ezt májusra csúsztatták át.

Májusra a PM 88,6 milliárd forint többletet vár, az első fél évre pedig a korábbi 803,3 milliárd deficittel szemben 732,1 milliárd forint hiányt prognosztizál, ami a GDP 2,7 százaléka - jelezte Keller László.

Az év egészére továbbra is a GDP 4 százalékának megfelelő, 1092,3 milliárd forint államháztartási hiánnyal számol a szaktárca - mondta az államtitkár. Hozzátette, hogy a kamatkiadások várhatóan 53 milliárd forinttal, a nyugdíjkiadások pedig 30 milliárddal meghaladják a prognózist, ezért a kedvező folyamatok mellett sem indokolt a GDP 4 százalékának megfelelő, említett éves deficit összegen változtatni.

Keller László felhívta a figyelmet arra, hogy az államháztartás elsődleges egyenlege, ami nem tartalmazza a kamatkiadásokat, 2008 végén várhatóan 59,2 milliárd forint többlettel zár, ami a GDP 0,2 százalékával egyenlő.

A minisztériumok által kezelt maradványok összege 400 milliárd forintra csökkent, s az várható, hogy a jelenlegi GDP nagysága mellett 350-400 milliárd forintra állhat be, szemben a korábbi évek 500-520 milliárdjával - fejtegette újságírói kérdésre Várfalvi István szakállamtitkár. Az új felállású minisztériumok csak az eredeti költségvetési kereteken belül gazdálkodhatnak, bár a kormány még nem tárgyalta a jövő évi költségvetési irányelveket.

„Meglepetésre nem lehet számítani a jövő évi költségvetési keretek összeállításánál, s mivel ezeket a keretszámokat még korábbi koalíciós partnerünkkel, az SZDSZ-szel együtt alakítottuk ki, ezért optimista vagyok, hogy a szabaddemokraták támogatni fogják a 2009. évi költségvetést” – fogalmazott Keller László.

„A parlament kedden kezdi tárgyalni a közpénzügyi törvénycsomagot. A törvényjavaslatot 2007 novemberében nyújtottuk be, az alkotmánymódosítással és az ugyancsak kétharmados többséget igénylő önkormányzati törvénymódosítással együtt” – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy eddig pihent a törvényjavaslat az Országgyűlésben.

„Miután az ötpárti tárgyalásokon nem jutottunk kellő eredményre a szükséges kétharmados támogatás ügyében, abban bízik a kormány, hogy a törvényjavaslat vitája során, a nagyobb nyilvánosság meghozhatja a kétharmados támogatottságot” – közölte az államtitkár. Véleménye szerint erre azért van esély, mert a törvényjavaslat alapelveivel, azaz a költségvetés korlátainak felállításával valamennyi politikai párt egyetért. Hozzátette: a kormány készen áll arra, hogy a Fidesz javaslatait beépítse a törvényjavaslatba, azokat amelyek nemcsak a reáladósságot, hanem a kiadás növekedést is korlátoznák.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

PM: a túlzott államháztartási hiány jövőre megszűnhet

A Pénzügyminisztérium a jelenleg belátható európai és világgazdasági folyamatok alapján azt várja, hogy a magyar gazdaság teljesítménye 2008-tól, de különösen 2009-től már újra javulni fog, amikorra a konvergencia program céljainak teljesülésével a túlzott államháztartási hiány is megszűnik - áll a konvergencia program végrehajtásáról szóló kormányzati jelentésben.

MTI Gazdaság

14,3 milliárdos államháztartási hiány

Az államháztartás áprilisban - önkormányzatok nélkül - 14,3 milliárd forint hiánnyal zárt, szinte megegyezően a szaktárca 13 milliárdos prognózisával - közölte a Pénzügyminisztérium szerdán.

Ajánlom magomat: Nemzeti Swingerklubot javasol mindenhová Kovács András Péter

Ajánlom magomat: Nemzeti Swingerklubot javasol mindenhová Kovács András Péter

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit

A férgeket vizsgálva jöttek rá a kutatók, mivel mérsékelhető a szívinfaktus által okozott károsodás

A férgeket vizsgálva jöttek rá a kutatók, mivel mérsékelhető a szívinfaktus által okozott károsodás

A Néppárt ismét megpróbálkozik a fideszes Hidvéghi Balázs jelölésével

A Néppárt ismét megpróbálkozik a fideszes Hidvéghi Balázs jelölésével

Az új pécsi polgármester már el is kezdte az önkormányzati cégek átvilágítását

Az új pécsi polgármester már el is kezdte az önkormányzati cégek átvilágítását

Fának rohant egy busz Borsodban, 10-en megsérültek

Fának rohant egy busz Borsodban, 10-en megsérültek