szerző:
MTI

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) azonnali hatállyal megtiltotta a csehországi székhelyű EDBUSY a.s.-nek, hogy Magyarországon ügynöki tevékenységet végezzen, egyben a 125115 forint összegű eljárási költség visszatérítésére kötelezte.

A PSZÁF elsődlegesen azt kívánta megakadályozni, hogy magyar állampolgárok megtakarításaikat az Európai Unió egyetlen tagállamában sem engedélyezett, jogosulatlan tevékenységet folytató személy rendelkezésére bocsássák – áll a felügyelet honlapján megjelent határozat indoklásában.

A felügyelet februárban jelentette be, hogy piacfelügyeleti eljárást indított a cseh vállalkozás tevékenységének vizsgálatára, egyben felhívta az érdeklődők figyelmét, hogy a piacfelügyeleti eljárás lezárultáig fokozott óvatossággal járjanak el, vegyék figyelembe, hogy az EDBUSY tevékenysége felveti az engedély nélkül végzett pénzügyi szolgáltatási tevékenység gyanúját. A társaságot ugyancsak februárban felszólította arra, hogy szüntesse be bejelentés nélkül folytatott pénzügyi szolgáltatási tevékenységét Magyarországon.

Az EDBUSY a.s.-t a Brnoi Kerületi Bíróság 2008. február 19-én jegyezte be jogerősen a cégjegyzékbe; első „bemutatkozó” előadását 2008. január 30-án tartotta Magyarországon. A társaság ügynökhálózatot szándékozott kiépíteni, az ügynökök és a rendszerbe belépni szándékozó potenciális tagok részére előadásokat, kvázi oktatásokat tartottak, termékeiket ismertették, illetve a leendő ügynököket tájékoztatták a részükre járó ügynöki jutalékról.

Az EDBUSY vásárlói klubot szervezett, amelyben a regisztrált és belépett tagok a partnerek termékeit kedvezménnyel vásárolhatják meg. Ilyen szolgáltatásként kínálták az „Életképes kölcsön”, a „Rentier Pil” és a „HELP Pil” elnevezésű pénzügyi termékeiket. Az EDBUSY igazgatóságának elnöke elismerte, hogy a cég közvetítőként működik közre hitelek nyújtása során. A hiteleket a PSZÁF információi szerint nem bankok, hanem meg nem nevezett külföldi magánszemély befektetők kívánják nyújtani, illetve azok magánjogi társasága kívánja rendelkezésre bocsátani.

A klubtagsági szerződés szerint a leendő ügyfeleknek az adatbázisba való felvételért 3000 (áfával 3570) cseh korona kezelési illetéket kell fizetniük. A hitelközvetítőt 5-10 százalék jutalék illeti meg – ennek áfával növelt értékét a hitelnyújtó a kölcsön összegéből közvetlenül a közvetítőnek utalja –, ezen felül 9520 korona költségtérítésre is jogosult az érdeklődőtől, ami a jutalék összegébe beleszámít.

Az EDBUSY tevékenységével megsértette a hitelintézeti törvény szabályait – állapította meg a felügyelet. Egyrészt nem áll szerződéses kapcsolatban Magyarországon bejegyzett pénzügyi intézménnyel, amelynek termékeit ügynökként kínálná, másrészt nem Magyarországon bejegyzett fióktelepe valamely jogosultságot szerzett külföldi vállalkozásnak, és nincs birtokában a cseh felügyeleti hatóság engedélyének sem az ügynöki tevékenységhez. Egyébként, ha a cégnek volna cseh hatósági engedélye, ügynöki tevékenységet, akkor sem folytathatna határon átnyúló szolgáltatás keretében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

PSZÁF: egyre több a hitelezéssel kapcsolatos panasz

A pénzügyi intézményeket tavaly 5410 esetben panaszolták be az ügyfelek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF), 24,7 százalékkal többször, mint az előző évben - derül ki a felügyelet panaszstatisztikájából.

MTI Gazdaság

A Molnak nem tetszik a PSZÁF határozata

A Mol nem ért egyet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által hozott határozattal, álláspontja szerint a társaság a törvényi előírásokat betartotta, ezért a felügyeleti határozat ellen jogorvoslattal kíván élni – közölte az olajtársaság csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

MTI Gazdaság

PSZÁF: a kockázatra utaló neveket adjanak a biztosítási termékeknek

A biztosítók a fantázia nevek mellé adjanak olyan neveket is a befektetési egységekhez kötött (unit linked) életbiztosításaik eszközalapjainak, amelyekből a kockázatra is következtetni lehet - egyebek mellett ezt tartalmazza a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kiküldött vezetői körlevél, amely a felügyelet honlapján is olvasható.

MTI Autó

Kötelező: a PSZÁF közölte elvárásait

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tájékoztatót tett közzé a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokkal (kgfb) kapcsolatos felügyeleti elvárásokról.

MTI Gazdaság

A PSZÁF rábólintott a Járai-féle új életbiztosítóra

CIG Közép-európai Biztosító Zrt. néven engedélyezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Járai Zsigmond volt pénzügyminiszter és jegybankelnök nevével fémjelzett életbiztosító alapítását - a határozat a felügyelet honlapján jelent meg csütörtökön.

MTI Gazdaság

A PSZÁF jóváhagyta, hogy a Groupama megvegye az OTP Garanciát

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyezte, hogy a Groupama International S.A. (Groupama) 100 százalékos, közvetlen befolyásoló részesedést szerezzen az OTP Garancia Biztosító Zrt.-ben (OTP Garancia) – az erről szóló határozat kedden jelent meg a felügyelet honlapján.

Két nappal a fia halála után színpadra állt Csuja Imre

Két nappal a fia halála után színpadra állt Csuja Imre

"Legyőzhettük volna Borkait, ha a jobbikosok nem válnak árulóvá"

"Legyőzhettük volna Borkait, ha a jobbikosok nem válnak árulóvá"

Hajnal Miklós: Kiderült, hogy a választók már nem félnek

Hajnal Miklós: Kiderült, hogy a választók már nem félnek

Botka László: nem foglalkozom az ellenfelekkel

Botka László: nem foglalkozom az ellenfelekkel

Több száz klímavédelmi aktivistát állítottak elő Brüsszelben

Több száz klímavédelmi aktivistát állítottak elő Brüsszelben

Macron: A török támadásnak azonnal le kell állnia

Macron: A török támadásnak azonnal le kell állnia